Den norske oppstartsbedriften Friend, skal bygge et operativsystem i skyen. Foto: Skjermdump.

Norske Friend skal bygge et operativsystem i skyen. Vil hente 750 millioner kroner i kryptovalutaen Etherum.

Publisert Sist oppdatert

Programvareselskapet Friend skal finansiere seg selv med kryptovaluta-salg. Har valgt å gjøre "crowdfundingen" fra Norge.  

Selskapet skal hente inn minimum 50.000 ether, fra kryptovalutaen Etherum, og omregnet til norsk valuta er dette nesten 190 millioner kroner, skriver Finansavisen mandag 11. desember. Maksbeløpet er satt til 750 millioner kroner, og til Finansavisen forteller Arne Peder Blix, administrerende direktør i selskapet, at de har fått indikasjoner på at de kan nå dette.

Friend sin programvare er et operativsystem i "skyen" der brukerne skal ha tilgang til alle filer og innhold, uavhengig av om de bruker en PC, mobil, smartklokke, nettbrett eller noe annet som er koblet opp til systemet. Applikasjoner "kobles fra" den underliggende "hardwaren", og dette gjør at man har tilgang hvor som helst, når som helst.

I januar 2018 skal Friend utstede "tokens", i den hensikt å lage nettopp denne programvaren -- verdens første operativsystem for blockchain-teknologien.

LES OGSÅ: Bitcoin is useless

Fornøyelsespark

Ethereum trekkes frem som et bedre alternativ innen kryptovaluta enn Bitcoin, fordi den for eksempel kan "kode inn en stemmerett i et selskap" og hente ut et eventuelt utbytte, eller andre aksjonærrettigheter. Finansavisen skriver at hovedforskjellen mellom Ethereums valuta ether og andre kryptovalutaer er at Ethereum har "et helt økossystem knyttet til seg". Med Ethereum kan man bruke blockchain-teknologi til å lage nye applikasjoner via "smarte" kontrakter, samt selge/kjøpe tjenester og produkter.

Via "tokens" eies prosjektene og applikasjonen av bedrifter, investorer og brukere, og Blix betegner Friend sin fremtid som en "fornøyelsespark". Med dette mener han en satsning på blockchain-teknologi.

-- Vi skal bygge en digital Tusenfryd 2. De som kjøper våre tokens får tilgang til karusellene når fornøyelsesparken åpner, sier Blix til Finansavisen.

LES OGSÅ: Bitcoin debuterte på børs.

Ønsket norsk lovregulering

Årsaken til at Friend har valgt å gjøre crowdfunding til selskapet i Norge forteller administrerende direktør Arne Blix, er fordi Norge har en åpenhet, strenge krav og lovregulering som de ønsker inn i selskapet.

Christine Steinsholt i Listfully har laget en podcast om hennes gründerreise. Foto: Lucas Weldeghebriel

Friend Software Corporation, selskapet som nå skal gjøre ether-investeringen, jobber med å lage et operativsystem for blockchain. Det skal fungere på tvers av operativsystem som Windows, IOS, Android og andre.


 

Podcast alert! Christine har tatt permisjon fra jobben for å starte et selskap. I episode 4 snakker hun med Pål T. Næss i Innovasjon Norge om hvorfor de ikke ville støtte henne.

Last ned podcasten i Itunes eller den podcast-klienten du måtte bruke. 

Hør episoden her.