Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i duell foran mange menn i dress på Finans Norges årsmøte, med vignetten "Suits & Hoodies".

Korrespondentbrev fra Finans Norges årsmøte: Pumpedass, gangsta rap og hooking i skuret. Men hvor var "hoodiesene"?

Publisert Sist oppdatert
Innlegg av Ingibjörg Meyer-Myklestad, kommunikasjonsdirektør i Argentum Asset Management
Sushi & hoodies? Da jeg først så programmet til Finans Norges årsmøte, trodde jeg det sto «Sushi & hoodies». Jeg oppdaget imidlertid fort at det var «Suits & hoodies». Hvor «hoodiesene» hadde tatt veien under Finans Norges årsmøte, var imidlertid ikke godt å si. Kanskje fulgte de livesendingen på nett? 

Fjorårets konferanselokale Plaza med tilhørende lysekroner og gulvtepper, var i år byttet ut med havneskur og skatepark. Det harmonerte greit med dagens hovedtemaer: digitalisering, omstilling og det grønne skiftet.

Festivalstemning

Noen av deltakerne vil muligens mene at innslaget av festivaldoer var i overkant innovativt. Riktignok hadde arrangøren på forhånd advart deltakerne mot trekk fra betonggulvene, men at det fornødne skulle gjøres i en pumpedass, det sto ikke engang med liten skrift i invitasjonen. En anonym deltaker med postnummer fra Oslo vest kunne i dokøen fortelle at rørleggeren hadde lært henne at kun Lambi toalettpapir skal brukes i pumpetoalett. Bruk av annet papir enn denne myke varianten, vil medføre nedspylingsutfordringer. Basert på antall toalettavlukker som ble låst av med gul tape i løpet av dagen, hadde neppe skureieren kjøpt et gigaparti av Lambi. Men det var en "myk" versjon av festivalfasiliteter deltakerne ble eksponert for. Her kunne man tross alt vaske hendene med rennende, varmt vann istedenfor festivalnorges populære antibac-stasjoner.

Høstens to statsministerkandidater benyttet anledningen til å varme opp til valgkampen. Begge så ut til å ha glemt det grønne temaet og hentet bilder fra bilverdenen: Mens Erna fokuserte på motoren (i sysselsettingen), var Støre mest opptatt av at vi må slutte å kjøre rundt i den samme rundkjøringen.

Hooking i skuret

Spiff-gründer (spareapp) Carl-Nikolai Wessmann sitt t-skjortevalg nærmet seg en hoodie og var neppe tilfeldig: «all money, no bank» (med unntak av samarbeidspartner Nordea da). Hans favorittord denne dagen var «hooking».  Kanskje skulle han lagt til en forklaring utover Skam-referansen? At medinvestor Sigrid Bonde Tusvik ble tørr i kjeften og trist av å gå inn i nettbanken sin, var neppe en opplevelse majoriteten av tilhørerne delte. Kanskje heller det motsatte. Innlegget oppsummert: mye looove. Snart blir det (enda mer) hooking. Men hookingen ble raskt glemt og det gikk et grøss gjennom salen da Energy Innovation-sjef Hal Harvey omtalte olje som «stranded assets» . Bankfolk liker ikke tanken på verdiløse eiendeler.

Gangsters, noen bitches og en tidligere statssekretær

I'm a dangerous man with some money in my pocket

It’s showtime

Gangstas

Bad bitches and ya ugly ass friends

Spend your money like money ain't shit

Etter lunsjen kom det endelig hoodies på scenen. Selv om publikum ikke akkurat «jumped around» under dansegruppen Create sin intro, tok tidligere statssekretær og Arctic-partner Jon Gunnar Pedersen hintet og startet med å hilse «alle gangsters og bitches i salen».

Kommunikasjonssjef Ingibjörg Meyer-Myklestad i Argentum skriver i Shifter.

Finansminister Siv Jensen stilte ikke i hoodie. Hun hadde valgt seg ordene: omstilling, nyskaping, arbeidsplasser og teknologiutvikling. Selv om minen under debatten med DNB-sjef Rune Bjerke og APs finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen kunne tyde på det motsatte, omtalte Jensens seg som en teknologioptimist og lot seg ikke skremme av prat om automatisering og digitalisering. «Skiftet kommer om vi vil eller ei.»

Marthinsen lot seg inspirere av Bruno Mars sin gangster-rap med uttalelser som "det drepte Siv Jensen" og «døden». Jensen lovet å ligge unna munnhuggeri, men lykkes vel ikke helt. Bjerke kunne melde om at utlendingene er imponert over nordmennene. Slikt liker nordmenn å høre. Både Jensen og Marthinsen var enige med Rune Bjerke, riktignok ikke om akkurat de samme tingene. Og endelig kom det, ordet alle hadde ventet på: formuesskatten. Flere pustet synlig lettet ut. Bjerke ønsket ikke mer enn at myndighetene skulle gjøre moderate justeringer: gjøre det litt bedre for pre-såkornordningene og gründere. Og glem nå for all del ikke å støtte distriktene (nå som DNB har lagt ned lokalkontorene). Skulle tro han hadde vært på SP sitt årsmøte. Salen brøt ut i spontan applaus da Bjerke sa at nå må da bankene ha nådd kapitaltoppen. Jensen klappet ikke.   

Avslutningsvis var det sommerstemning med grilling på programmet: Eikas Hege Toft Karlsen og Finans Norge-sjef Idar Kreutzer måtte svare for utviklingen i forbrukslån. Og utspørrerne hadde tydelig latt seg inspirere av grilltemaet der de sammenliknet forbrukslån med en eneste stor honningkrukke til glasering av (st)eika. Paneldeltakerne ble kanskje litt lyserosa, men de store svettetoktene lot vente på seg. De får heller «gønne på i ræmpen».

 


20. april går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, Kronprinsen, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt

Hør også vår seneste podcast med Simon Souyris Strumse i Filmgrail.

Slik gikk han fra at han ikke visste hva en gründer var, til å selge leilighet og båt og satse alt, til nå å drive en lovende startup. Om selskapets nye satsing. Om hvorfor han helst skulle sett at folk er litt mindre opptatt av søkeord som mord, sex og blod, samt hvorfor færre bør investere i eiendom. Han forteller også om hvordan Filmgrail nå skal rulles videre ut i markedet, og hvorfor kino har en framtid. Dessuten om hans forhold til badstu, og hvorfor han gjerne tar med både bursdagsgjester og sin neste investor inn i varmen. Og mye annet.