app store
app store

Svenskene app-produsenter klarte det de færreste klarer: Få Apple til å gjøre et unntak

Publisert Sist oppdatert

Å få Apple til å gjøre unntak fra reglene i App Store er ikke lett. Men siden ingen regel er uten unntak, har også Apple til slutt endt opp med å gjøre et historisk unntak.

Mandag avslørte den svenske nyhetssiten Breakit at alle apper som brukte den svenske bank-id-løsningen hadde blitt stoppet i Apples App review og dermed i App Store. Apples hovedregel er at ingen app skal være avhengig av å laste ned en annen app for å fungere.

Dermed var plutselig flere finans- og helserelaterte apper ubrukelige – blant annet storbankenes egen betalingsapp Swish, med 4,5 millioner brukere.

Tirsdag fikk app-eierne likevel beskjed om at appene skulle bli godkjent og sendt tirsdag kveld bekreftet Johan Eriksson, administrerende direktør i Finansiell ID-teknik, selskapet bak bank-id i en melding at ”Mobil bank-id er fra og med i dag og fremover unntatt fra regelen som gjør at apper er blitt avvist i Apple app-review på grunn av avhengighet av annen app”.

I en e-post til ansatte på Kry, et av de andre rammede selskapene, skriver App Store-sjef Phil Schiller: ”Etter å ha vurdert deres app og den unike situasjonen i Sverige har teamet allerede bestemt seg for å gi deres app et unntak fra regelen, bare for bruk i Sverige.”

Per Ekwall, pressekontakt i Swish, er selvfølgelig fornøyd med at Apple har endret standpunkt. Til Breakit sier han:

− Vi er veldig glade over unntaket og at det gjelder alle apper på det svenske markedet. Det har vært en fordel å ha nok muskler for å kunne ta diskusjonen med Apple.

Han ser bank-id som en viktig del av infrastrukturen i Sverige.

− For Apple i USA var det en aha-opplevelse å se hvordan de svenske systemet virker. De var fascinert over hvor langt vi har kommet her, sier Ekwall.

Powered by Labrador CMS