Forskningsrådets og Skattefunn-ordningen utsettes for misbruk.

Her er studentene som får gründermillioner fra Forskningsrådet

Publisert Sist oppdatert

Playwell, Keenious og Entrino Solutions AS er blant startupene som får til sammen 13 millioner kroner av Forskningsrådet. 

I en pressemelding fra Forskningsrådet fortelles det at 13 startupprosjekter fra masterstudenter har blitt valgt ut til å motta inntil én million kroner i støtte. STUD-ENT, ordningen Forskningsrådet har for dette formålet, har som formål å styrke entreprenørskapskulturen ved norske universiteter og høyskoler. Anne Kjersti Fahlvik, divisjonsdirektør for innovasjon i Forskningsrådet, sier i pressemeldingen at de er glade for å kunne hjelpe flere til å la de gode ideene komme frem.

– Nivået på prosjektene er høyt og vi er imponert over bredden i alle de gode ideene som er kommet inn. Forskningsrådet ser stort potensiale i studentgründere og vi er glade for å kunne bidra til at flere får sjansen til å sette ideene sine ut i livet, sier Fahlvik i pressemeldingen.

I alt mottok Forskningsrådet 52 søknader fra prosjekter ved 13 universiteter og høyskoler. Søkerne kom fra NTNU, NMBU, UiT, HVL og UiA. Blant prosjektene finner man en kjelke for økt aktivitet og selvstendighet blant funksjonsnedsatte og spillteknologi for sosial spilling. Nær halvparten av prosjektene dreier seg om IKT.

Kun 7,7 prosent

Kun ni av 52 søkere til STUD-ENT var startuper med kvinnelige ledere. Enda lavere er kvinneandelen i ledelsen av prosjektene som nå skal få støtte: kun én av 13 startuper har kvinnelig prosjektleder. Dette tilsvarer kun 7,7 prosent. Tre av de andre startupene har likevel kvinner som sentrale i prosjektledelsen.

-- Vi vet at lav kvinneandel er en utfordring i oppstartsmiljøene, men vi vet også at det er høy kvinneandel på studiestedene. Derfor har vi store muligheter til å øke andelen kvinner og fremheve overfor kvinner de spennende mulighetene som ligger i entreprenørskap, sier Fahlvik.

Shifter skrev i 2016 om en støtteordning lignende STUD-ENT, pilotprosjektet FORNY studENT. Også denne støtteordningen var i regi av Forskningsrådet.

 

Prosjektene som får støtte fra STUD-ENT

ProsjekttittelStudiested
 • Exero – Nytt aktivitetshjelpemiddel som bidrar til økt aktivitet og selvstendighet blant personer med funksjonsnedsettelser
 NTNU
 • Moon Labs - Plattform for kontinuerlig helseovervåking av sykehuspasienter
 NTNU
 • Playwell - Sosial gaming
 HVL
 • COMPAX Solutions AS - Smarte avfallskompaktorer for tørkepapir
 NTNU
 • Entrino Solutions AS – Tyverisikring av skiutstyr utenfor alpinanleggs restauranter og afterskisteder
 NTNU
 • Evetro - Digitalt verktøy for kontinuerlig forbedring
 NTNU
 • Gungnir Barbells - forenklet trening gjennom produktinnovasjon
 NMBU
 • Zendera AS optimaliserer transportører ved å automatisere administrasjonen
 NMBU
 • Easy Intervals AS - Intelligent intensitetsregulering for treningsutstyr
 NTNU
 • Pazzing AS – Underholdningsplattform som kombinerer geolokasjon og augmented reality (AR) for smarttelefoner og nettbrett
 UIT
 • AVOX – Automatisert verktøy for akselerert, presis og trygg genredigering innen planteforedling
 NMBU
 • DropTech - Ny teknologisk løsning for injeksjon av kjemikalier inn i oljebrønner
 UIA
 • Keenious - Automatisk nettsøk basert på kunstig intelligens
 UIT