Lars Gogstad, Anne Jorun Aas og Terje Landsgård med Kjeller Horisont. Foto: Kjeller Innovasjon

Kjeller fyller opp tech-kassa: Setter opp storfond

Publisert

De så at selskapene manglet kapital. Nå skal et nytt fond satse opptil en halv milliard på teknologistartups.

Teknologimiljøet knyttet til Kjeller Innovasjon får nå en virkelig gladnyhet. Fredag lanseres et nytt investeringsfond, der målet er å hente mellom 300 og 500 millioner kroner, for å investere i oppstartsbedrifter. Så langt har EUs European Investment Fund (EIF) og Kjeller Innovasjon satt av 224 millioner til fondet som skal hete Kjeller Horisont.

-- Vi går bredt ut, og ønsker å få med oss likesinnede investorer i Norge, både fra industrien og finansverdenen. Vi mener at dette også kan være en spennende mulighet for pensjonsfond, sier administrerende direktør Anne Jorun Aas i Kjeller Innovasjon.

Teknologitunge selskaper

Investeringsmandatet er bredt, og fondet skal kunne investere hvor som helst i landet. Men tanken er å utnytte synergien som ligger i et tett samarbeid med teknologimiljøet rundt Kjeller Innovasjon.

-- Gjennom instituttene vi samarbeider med, får vi tidlig innsikt i mulige caser, påpeker Aas.
Hun viser til at dette er verdensledende forskningsmiljøer som bidrar til å finne morgendagens løsninger.

Selv om hun ikke vil karakterisere Kjeller Horisont som et rent såkalt «deep tech»-fond, vil det i hovedsak være rettet mot teknologitunge selskaper. Målet er at fondet skal bidra til «økt kommersialisering fra forskning, samt utvikling av nye vekstbedrifter og fremtidsrettede arbeidsplasser», som Kjeller Innovasjon selv skriver i sin invitasjon til lanseringen av fondet.

Anne Jorun Aas utelukker ikke at det vil være aktuelt å gå inn i «lettere» prosjekter.

-- Hele poenget med å et fond som investerer bredt, er å diversifisere porteføljen. Det ligger i sakens natur, sier Aas.
Størrelsen på investeringene vil variere. Men ingen av investeringene skal være på mer enn tyve prosent av fondets størrelse. Kjeller Horisont vil gå inn tidlig, men teknologien må samtidig være verifisert. Aas ser for seg investeringer som ligger mellom ti og 20 millioner kroner i gjennomsnitt. Målet er også å få med seg industrirelevante med-investorer i de ulike casene.

Vil vise det de kan

-- Når forventer dere å gjøre første investering?

-- Ved årsskiftet håper vi å ha hentet inn den nødvendige kapitalen for å starte. Men vi bygger pipeline allerede nå, så det er bare å melde sin interesse, understreker Aas.

På lanseringen fredag har Kjeller Innovasjon invitert inn selveste Kronprinsen, for å vise frem kremen av selskapene de jobber med.

-- Andre institusjoner som for eksempel StartupLab har fått mye oppmerksomhet for sin tech-satsing. Det er ikke like mye blest rundt dere. Hvorfor det, og er det et problem for dere?

-- Jeg mener jo generelt det er viktig å få oppmerksomhet rundt startups og tech, så jeg ser ikke på det som en konkurranse iallfall. StartupLab er veldig flinke på mange ting, og vi kan bli flinkere til å vise frem alt det vi kan. Det er kanskje ikke det vi har jobbet mest med den siste tiden, sier Aas, som viser til at det har vært mye arbeid knyttet til avtalen som nå er landet om fondet.

-- Denne lanseringen nå på fredag er iallfall en god start på å vise seg mer frem.