Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge da årsrapporten for 2016 ble lagt frem. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Nå er ventetida over: Søk støtte på en mandag, få svar innen fredag.  

Publisert Sist oppdatert

Innovasjon Norge har klart å redusere saksbehandlingstiden fra 60 til 4 dager. Uten å slurve, ifølge leder Anita Krohn Traaseth.

For ikke lenge siden ble Innovasjon Norge oppfattet som "tung, statlig og byråkratisk". I 2025 er målet å bli «easy to use, easy to love». Og leder Anita Krohn Traaseth mener de er på god vei. Saksbehandlingstiden for gründere som søker Innovasjon Norge om etablererstøtte, er nå nede i fire dager i gjennomsnitt, fra tidligere 60 dager.

– Det har vi klart gjennom å sette som uttalt mål for alle. Ved å konsentrere saksbehandling ett sted, i Førde. Samt ved å digitalisere "Min Side" for gründere, sier Traaseth.

Hun viser til hvordan gründere nå kan gå inn til alle døgnets tider, fylle ut søknader, følge prosessene og hente tips og råd.

Ikke alle skal få

Årsrapporten som ble lagt frem onsdag, viste at Innovasjon Norge støttet gründere med 1,6 milliarder kroner i fjor, rundt 24 prosent av den totale porteføljen.  Av de 40-50.000 selskapene som etableres hvert år, er det imidlertid bare rundt to prosent som får støtte. To av tre søknader om markedsavklaringsstøtte (100.000 kroner) får avslag.

– Nå skal vi bli tydeligere på hvorfor noen av selskapene får nei, sier Traaseth til Shifter.

Forretningsideen må representere noe vesentlig nytt i markedet, samt at gründeren må ha planer om vekst. Innovasjon Norge vurderer også gründernes gjennomføringsevne og om støtten har en utløsende effekt. Det vil si at bedriften ikke kunne realisert sin idé uten Innovasjon Norges tjenester med kapital, kompetanse og nettverk.

Grønnere

Årsrapporten viste også en kraftig økning i finansieringen av prosjekter som bidrar til det grønne skiftet. Tallet på prosjekter med «grønne teknologiske løsninger» har gått fra 27 prosent i 2013 til 47 prosent i 2016, ifølge Innovasjon Norge.

– Mange av disse prosjektene får lite oppmerksomhet. Men de er spydspisser i å bygge for eksempel en sterk bionæring, sier Anita Krohn Traaseth, og viser blant annet til Biokrafts anlegg på Skogn, som vil være et av Europas største produksjonsanlegg for flytende biogass, laget av avfall og biprodukter fra industri.

Målet er å øke tallet på «grønne prosjekter» ytterligere. Traaseth sier at målet er 60 prosent for inneværende år. Alle som søker Innovasjon Norge, må vente seg å gå gjennom et «bærekraftsfilter».

«Vokser raskere»

Innovasjon Norge hevder også at bedriftene i deres portefølje vokser raskere enn andre bedrifter.

Salgsinntektene vokser årlig 12,3 prosentpoeng mer, verdiskapingen 6,2 prosentpoeng mer og produktiviteten 2,2 prosentpoeng mer, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

93 prosent av kundene sier at støtten fra Innovasjon Norge har vært utslagsgivende for at de har gjennomført sine prosjekter.

– Vi ser også at kundene oppgir å være mer fornøyd med de tjenestene de får fra Innovasjon Norge enn tidligere, sier Anita Krohn Traaseth.

Faktaboks Innovasjon Norges resultater:

  • 1 krone fra Innovasjon Norge utløser nå 2 kroner fra næringslivet. I 2014 ga 1 krone fra IN 1,6 fra næringslivet.
  • I 2016 fikk Innovasjon Norge 3,7 milliarder kroner over statsbudsjettet. I tillegg til de årlige bevilgningene bidro utlånsvirksomheten til en samlet innsats i form av tilskudd og lån til næringslivet fra Innovasjon Norge på i alt 6,7 milliarder kroner i 2016. Når private investorer går inn med kapital i tillegg, betyr det i alt 20,1 milliarder til innovative virksomheter.
  • Innovasjon Norge tilbakebetalte i 2016 mer enn en halv milliard kroner i utbytte og overføringer til eierne.

20. april går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper. Vi er for øyeblikket utsolgt, men det er imidlertid mulig å sette seg på venteliste:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt

Og hør for øvrig vår seneste podcast med seriegründer Per-Otto Wold i Spond. Han forteller om sine feil og suksesser. Om den utrolige tiden i supersuksessen Point Carbon. Som en av grunnleggerne av denne analysetjeneste for karbonmarkedet, var han med på å rigge til EUs marked for klimakvoter og ga råd til det amerikanske senatet. Dessuten får vi høre om hvordan han gjennom meditasjon blir en bedre gründer, far og kjæreste – blant annet ved å være helt taus i ti dager, og at han nå bygger et buddhistisk kloster i skogen i Østfold.  Og m.m.