Thomas Berglund i Angel Challenge (i midten) i samtaler med blant annet Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge i forbindelse med lanseringen av presåkornmidlene. Foto: Charlotte Wiig/Innovasjon Norge

Millionpott til kreative gründere: Angel Challenge vil lære investorene å tjene penger på kunst og kultur

Publisert Sist oppdatert

Gründere i den kreative næringen skal konkurrere om en million investorkroner.

Til nå har programmet til Angel Challenge vært rettet mot investorer som setter pengene i tech-bedrifter. Nå setter de opp et program for de som vil putte pengene i den kreative industrien. Fredag lanseres det av kulturminister Linda Hofstad Helleland og Innovasjon Norge.

Investorer skal lære seg selskaper innen arkitektur, dataspill, design & mote, film, litteratur, musikk, reklame, trykte medier, TV & radio og kunst, går det frem i en pressemelding fra Innovasjon Norge.

Mangler investeringskapital

Ifølge Næringspolitisk råd er mangelen på kompetente investorer en av de største utfordringene for videre vekst i den kulturelle og kreative næringen. Kulturministeren viser til at etterspørselen etter tjenester og produkter innenfor kunst og kultur øker, og stadig flere vil satse på et kreativt yrke.

- Det gir mulighet for flere arbeidsplasser og økt verdiskapning i Norge. Dette programmet kobler investorer som vil lære om og investere i kreativ næring med de gründerne som vil skape noe nytt og har vekstambisjoner, sier Hofstad Helleland.

Opplæring for investorer og gründere

Investorprogrammet, som arrangeres i samarbeid med Angel Challenge, består av åtte ulike samlinger over to måneder, og er et opplæringsprogram for både investorer og bedrifter.

- Programmet bidrar til å løfte hele bransjen. Gründerbedriftene får vise seg frem og lære hvordan man kan hente kapital og samarbeide med investorer, samtidig som investorene får økt kunnskap om det potensialet kreativ næring kan utløse, sier Margit Klingen Daams, ansvarlig for kreativ næring i Innovasjon Norge, i pressemeldingen.

Ifølge meldingen skal investorene lære hvordan man undersøker og plukker ut bedrifter, utfører selskapsgjennomgang, og fullfører en investering. Når programmet avsluttes, skal investorene ha investert NOK 50 000 hver i vinnerbedriften, og ha kunnskapen og nettverket som kreves for å bygge opp en investeringsportefølje. 20 bedrifter fra hele landet deltar, i konkurransen om til sammen en million investorkroner.