Andrew Arruda i ROSS Intelligence under Future Lawyer-konferansen. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Jusrobot-gründer Andrew Arruda: Jakten på kunstig intelligens er vår tids månekappløp

Publisert Sist oppdatert

Andrew Arruda mener mennesker må forberede seg på å jobbe side om side med kunstig intelligens, men at det fortsatt er behov for dømmekraften vår. 

AI vil ubønnhørlig få en en større rolle i alle deler av livet, både i og utenfor jobb. Andrew Arruda er administrerende direktør og medgründer av ROSS Intelligence, verktøyet som bruker kunstig intelligens og stordata til å hjelpe jurister med å finne relevant informasjon i enorme mengder med dommer, lover og annen juridisk informasjon. Arruda mener det er lite folk kan gjøre for å stoppe kunstig intelligens fra å innta hverdagen deres. Han mener de heller bør omfavne mulighetene teknologien bringer.

-- Det er når du forstår hva AI er, at du virkelig kan se for deg en fremtid med det. Tidligere tror jeg folk har hatt en idé om at AI var noe av det samme som Terminator-filmene og Hollywoods fremstilling av teknologi, og derfor har vi som jobber med AI blitt møtt med skepsis. Nå i 2018 er det derimot annerledes -- folk kommer til oss for å lære, sier Arruda.

AI som hjelper

Arruda var en av foredragsholderne på årets Future Lawyer, "legal tech"-konferansen Shifter arrangerer sammen med Juristenes Utdanningssenter. Arruda viste der til den tidligere sjakkmesteren Garri Kasparov. På et tidspunkt i karrieren greide en sjakkrobot å slå ham, men det betyr ikke at alle menneskelige oppgaver i fremtiden erstattes av kunstig intelligens.

-- Jeg tror det er en mulighet for at vi i fremtiden vil stille oss selv noen spørsmål om AI: Vil vi at et menneske skal gjøre en oppgave alene, eller vil vi at AI skal gjøre den alene? For min del ville svaret på begge spørsmål vært nei -- jeg vil at mennesker skal ha teknologien tilgjengelig, og jeg tror det er en slik fremtid vil bør forberede oss på. Det er problematisk hvis vi skulle gått inn i en silo-basert fremtid, der vi ikke kan jobbe sammen med teknologien.

Kina som teknologimakt

Arruda mener advokater og lovgivere fremover må forstå teknologi bedre enn i dag. For at lovene skal holde tritt bedre, er det nødvendig å følge  teknologiutviklingen tett.

-- Jeg mener jussen henger etter når det kommer til teknologi. Lover utvikles sakte, over tid. Det er slik vi mennesker tenker oss frem til nye lover. Teknologiutviklingen skjer derimot svært raskt. Vi kan derfor ikke forvente en verden der alle advokater og lovgivere er like oppdatert som en teknolog vil være, men jeg tror alle trenger å forstå språket og det grunnleggende i teknologien, sier Arruda.

For som alltid ellers, kan det fort straffe seg å ikke følge med i svingene. Han peker på muligheten for at Kina tar over USAs posisjon i teknologiutviklingen, særlig innenfor kunstig intelligens.

-- En av nøkkeldriverne i kunstig intelligens er data, og tilgangen på data. Når det ikke er et klart skille mellom data og bedrifter, tror jeg det vil bli en utfordring, og det er også derfor det er helt avgjørende at vi engasjerer oss i det som skjer, sier Arruda.

Andrew Arruda på scenen under Future Lawyer. Han holder opp fire fingre for å vise hvor mange ganger gjennomsnittspersonen er innom en produktannonse på Amazon før de bestiller det. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Inntil videre er det ingen eneveldige på AI-tronen, men Arruda mener tiden er knapp for de som vil sikre seg en posisjon. Han beskriver det som "den moderne tids romkappløp".

-- Hvis du ikke er fleksibel, vil du bli utkonkurrert, sier Arruda.

Chihuahuaer og blåbærmuffins

Andrew Arruda. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Samtidig blir ikke kunstig intelligens bedre eller verre enn det menneskeheten utvikler den til å bli, enten det er i Kina, USA eller hvor det måtte være. Arruda mener det uansett er viktig å være oppmerksom på svakhetene til dagens AI, og peker på at det er viktig å ha med mennesker i "loopen".

Arruda trekker frem et av punktene fra Future Lawyer-presentasjonen: At teknologien kan ha store problemer med å se forskjell på nær identiske bilder, og at menneskelig dømmekraft kan spille en viktig rolle i mange tilfeller.

-- Menneskers beslutninger er ikke perfekte, men vi har alle tatt avgjørelser vi har angret på. Når det kommer til kunstig intelligens, viser jeg noen ganger frem humorbilder av chihuahuaer ved siden av blåbærmuffins, og hvordan AI har problemer med å skille det fra hverandre. Så det er ikke en perfekt teknologi, men sammen med kunstig intelligens kan du se at mennesker presterer bedre -- og dét er det vi bør jobbe for.