Espen Agdestein. Foto: Play Magnus

Setter opp 400 millioners fond til «velvoksne» startups: «Til sammen har vi et nettverk som kan åpne de fleste dører»

Publisert Sist oppdatert

Manageren til verdens beste sjakkspiller, en seriegründer og en tidligere investeringsdirektør blir sentrale brikker i fondet som skal ta norske oppstartsselskaper ut i verden.

Noen særdeles tunge navn fra det norske næringslivet gjør rokade i karrieren, og setter opp det nye storfondet som sikter seg inn på modne B2B-startups.

Det er Dagens Næringsliv som melder at Anders Brandt, Espen Agdestein, Rune Holen og Kristian Øvsthus starter opp fondet som går under navnet «Idekapital Fund 1», og har som mål å investere i en håndfull lovende norske teknologiselskaper som leverer produkter og tjenester til bedriftsmarkedet

Brandt har lenge vært investor gjennom selskapet Idekapital AS. Han har vært med på oppstarten av rundt 25 selskaper. Holen har jobbet som investeringsdirektør i Storebrand Asset Management i nesten 19 år. Agdestein har vært manager for sjakkmesteren Magnus Carlsen siden 2009, og har vært med på å starte Art of Taste og Play Magnus AS. Øvsthus har vært partner i Arkwright.

B2B

Fondet har allerede hentet inn 200 millioner kroner fra Oslo Pensjonsforening, og målet er å fylle det opp til 400 millioner kroner. Investeringene vil ligge i området fra 30 til 100 millioner kroner.

– I Norge er vi veldig flinke til å digitalisere og ta i bruk ny software. Mange små selskaper sitter på teknologi som egner seg godt ute i verden, sier Agdestein.

Han viser til at selskapene skal ha kommet litt på vei, for å få investeringer fra fondet. Det må være B2B, og er spesielt interessert i det som rører seg innen innovasjon i industrielle prosesser.

– Jeg tror ikke vi i Norge finner på et nytt Facebook, Google eller Airbnb. Men innen industrien er det veldig mange gode teknologer og grundere. Det er sterke miljøer på Kjeller, NTNU og andre steder i Norge. Vi vil bidra til å kommersialisere og internasjonalisere disse selskapene etter den første fasen.

Fyller på hull

Agdestein påpeker at det gjerne er etter den første fasen det mangler kapital i Norge, og at fondet i så måte fyller et behov.

– Etter den første fasen er det vanskeligere å finne penger. Kanskje er det bare et marked på 14 millioner kroner i Norge, mens det er et kjempestort globalt.

Han mener startups innen industrien også er et safere bet enn consumer-selskaper.

– Innen B2B vet man hvem kundene er, så det er mindre bingo, sier Agdestein.

Fondet har ikke et ønske om å bli majoritetseiere i selskapet, og vil holde seg under 50 prosent.

– Vi vil heie på gründerne og backe dem opp, sier Agdestein.

Åpner dører

Gjennom sitt arbeid som sjakkmanager for Magnus Carlsen har han et bredt nettverk inn i de innerste celebre sirkler i det amerikanske tech- og finansmiljøet. I saken i Dagens Næringsliv vises det til Microsoft-gründer Bill Gates, investor og filantrop George Soros, Facebook-gründer Mark Zuckerberg, New York-ordfører Michael Bloomberg, Facebook-investor Yuri Milner og Apple-styreformann Art Levinson.

– Alle vi fire har nettverk i det store utland. Til sammen kan vi åpne de fleste dører.