Alexander Woxen, Grete Viksaas, Anne Lise Wahl og Geir Førre. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

StartupLab lanserer nytt storfond på 100 millioner: Ledende gründere og én alpinstjerne er med

Publisert Sist oppdatert

De tidligere investeringene har gått langt bedre enn de hadde trodd. Nå øker StartupLab innsatsen kraftig, og får med seg både tidligere og eksisterende suksessgründere, samt Aksel Lund Svindal.

I de to første rundene av Founders Fund hadde de samlet en imponerende rekke av vellykkede gründere som gikk inn med kapital. Navn som Jon von Tetzchner, Geir Førre, Are Traasdahl og Kjell Inge Røkke var blant bidragsyterne.

Når gjengen på StartupLab nå kjører i gang en ny runde, er det ikke bare tidligere gründere som er med, men også en rekke høyst aktive tech-profiler i fremvoksende selskaper går inn i fondet. Karl Munthe Kaas i Kolonial, Patrik Berglund i Xeneta, Erik Fossum Færevaag i Disruptive Technologies og Anne Lise Waal i Attensi er blant noen av navnene på fyldige, men likevel meget eksklusive listen av investorer. Alpinkjører Aksel Lund Svindal er for øvrig også en av investorene. Samtidig følger Ferd og Møller-familien opp med å investere nok en gang.

Les også: Aksel Lund Svindal gjør millioninvestering i Aprila Bank

Dobler nesten

Målet er fortsatt å bistå talentfulle og ambisiøse gründere i å bygge globale teknologiselskaper med base i Norge. Fondet investerer primært i selskaper som er tilknyttet StartupLab på en eller annen måte. Den tredje utgaven av Founders Fund øker imidlertid innsatsen fra 60 millioner til 100 millioner.

De fleste av veteranene fra de tidligere rundene er fortsatt med, men tanken med å ha med flere av tech-entreprenørene som står i stormen nå i dag, er at disse kan bidra med både fersk kunnskap, erfaring og ikke minst nettverk inn mot økosystemet av norske startups.

Thomas Sørbø (t.v.) og Patrik Olstad Berglund gründet Xeneta sammen, og er blant investorene i nye Founders Fund. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Og det satses altså stort. Frem til nå har StartupLab investert i 66 selskaper, nå skal de løfte ytterligere 50 teknologigründere de neste årene.

Les også: StartupLab til Bergen: «Det blir ikke et miljø i verdensklasse hvis vi legger opp til konkurranse mellom byer» 

Førre tvilte

StartupLab-sjef Alexander Woxen møter Shifter sammen med noen av de kjente profilene som er med i det nye fondet -- Grete Viksaas, Geir Førre og Anne Lise Waal. Alle har nær tilknytning til Forskningsparken. Førre startet sitt første selskap her, flere år før StartupLab ble til. Chipcon ble senere solgt for over en milliard kroner til Texas Instruments. Da han ble investor, flyttet han tilbake , og har vært med i begge de to foregående fondene. For ham var det ikke gitt at dette skulle gi gevinst -- kanskje snarere tvert imot.

-- Jeg har jo vært tvilende til om det er mulig å skape avkastning på et slik bet, men jeg investerte likevel fordi jeg synes initiativet var så bra, sier Førre.

Det viste seg at han skulle komme til å få penger tilbake på satsingen.

Les også: Supergründer Geir Førre har 500 millioner som venter på å bli investert i oppstartsbedrifter 

Overrasket seg selv

Woxen tror at det er nettopp de gode resultatene som gjør at StartupLab nå klarer å fylle opp et tredje fond, som at på til er langt større. Statistikken er som kjent ikke den aller beste for nystartede teknologibedrifter, men solskinnshistoriene har vært overraskende mange så langt. Ja, selv teamet er overrasket over hvor godt det har gått.

ReMarkable begynte sin reise på StartupLab. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

-- Vi antok at vi kunne leve fint med en tapsandel på rundt to tredjedeler. For mange av selskapene er ikke det siste kapittelet skrevet, men foreløpig ser det langt bedre ut enn dette. To tredjedeler er stabile eller vokser.

Woxen mener det handler om å våge å gå inn i krevende caser, selv om statistikken ikke er den beste, for det er ikke alltid like lett å tenke seg til hvilke selskaper som vil gå bra.

-- Mange av de selskapene som gjør det kanonbra, har vært vanskelig å forutse utviklingen til da vi gikk inn.

Han viser for eksempel til at ekstremsuksessen reMarkable, og at det ikke var så mange som hadde troen på at noen ville lykkes med forbrukerelektronikk fra Norge.

Aksel Lund Svindal er med i Founders Fund 3. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ingen rullator

Woxen og de andre i teamet på StartupLab har vært opptatt av at fondet skal investere bredt, og egne personlige preferanser skal komme i andre rekke. De har erkjent at vellykkede gründere kommer i alle utgaver, også de som teamet ikke helt klarer å identifisere seg med.

-- Det er ulike veier til suksess. Bedrifter er like ulike som vi mennesker er. Det som fungerer for deg, fungerer ikke nødvendigvis for en annen. Det å gjøre noe så vanskelig som tidligfaseinvesteringer lønnsomt, krever en systematisk og statistisk tilnærming, mener Woxen.

Noen selskaper er tungt forskningsbaserte, andre mer lettbente med en innovativ forretningsmodell. Noen bruker lang tid på å komme til målet, noen kortere. For StartupLab og FoundersFund har det vært viktig at gründerne har sittet i førersetet, men at teamet og nettverket i Forskningsparken kan bistå.

-- Vi skal ikke være en rullator for selskaper der folk ikke har motivasjon eller klarer å stå opp om morgenen. Det er gründerne som må gjøre jobben. Men med oss kan ting gå litt raskere og de kan kanskje få på plass de rette ambisjonene.

Suksessene

Kombinasjonen mellom kapital og gode råd har vært krutt for mange av selskapene som har vært innom. Daglig leder Anne Lise Wahl i fremgangsrike Attensi var del av en ganske så eksklusiv gjeng den første tiden til selskapet. De nærmeste naboene i hjørnet på StartupLab var blant at annet Rendra, som senere ble kjøpt av av det kanadiske storselskapet JDM Technology Group. I hjørnet var også Ardoq, som nå er et av de hurtigst voksende tech-selskapene i landet.

-- I starten var det uvurderlig fordi vi var så få, det å trekke på kompetansen til andre som satt her, sier Anne Lise Waal.
Da selskapet vokste ut av StartupLab, flyttet de like godt over gangen i Forskningsparken. Det er ikke bare nettverket, men også tyngden ved å være en del av miljøet som betyr noe.

-- Vi har hatt flyttespørsmålet oppe mange ganger, men hver gang har vi bestemt oss for å bli værende, sier Waal.

Les også: Investerer 53,5 millioner i spillselskapet Attensi

Menneskekjennere

Basefarm-gründer Grete Viksaas beskriver hvordan hun selv har «hatt nesa nedi eget selskap» de siste årene, og at hun nå føler seg privilegert som kan gå inn i fondet. For henne handler det ikke bare om statistikk om noen lykkes. Hun tror suksessen i de foregående fondsrundene også skyldes at teamet på StartupLab har vært flinke til å oppdage de riktige menneskene.

Lab’n har en jevn strøm av gode selskaper som kommer inn, og har en vellykket siling i valget av investeringer. I tillegg kommer kompetansen i selve miljøet.

-- Kompetansen og økosystemet gjør at selskaper som kanskje ellers ville bikket over lykkes, sier Viksås.

Geir Førre er enig.

-- Hvis man investerer blindt og ukritisk i nye selskaper, da taper du penger. Du er nødt til å ha noen x-faktorer, sier mannen som har vært involvert i hele tre milliard-exiter.

Stayer-evnen

Førre selv har etter hvert innsett at gode gründere kommer i alle former.

-- Tidligere har jeg nok hatt litt mer stereotypiske oppfatninger av hva som skal til. Hvis du ser på typene bak selskapene er det enormt forskjellige egenskaper hos den enkelte. Alle har hatt noen ekstreme egenskaper i noen retninger, men jeg tror det er en fellesnevner på alle, og det er «stayerevnen». Det å aldri gi opp. Den er ikke nok alene, men det er en forutsetning for at du skal få det til.
Førre viser til at det er så mange hindringer på veien og mye som kan gå galt, og også går galt.

-- Du må ha en utenom det vanlige evne til å tenke at «faen, dette må jeg bare fikse».

Se alle investorene i nye Founders Fund

Investorer i StartupLab Founders:

● Jon Tetzchner, seriegründer; Opera Software, Innovation House på Island og i Boston, gründer og CEO i Vivaldi. http://www.vivaldi.com
● Grethe Viksaas, gründer og CEO av Basefarm, Solgt til Orange, nå styremedlem i samme selskap. https://www.basefarm.com/en/
● Henrik Müller-Hansen, seriegründer av bla Optimalprint, Source Logistics og nå Gelato der han er CEO (https://www.gelato.com/en-US/ )
● Geir Førre, seriegründer; startet Chipcon og Energy Micro. Begge selskapene er solgt. https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Micro. Er i dag en aktiv engle investor i flere selskaper.
● Erik Bakkejord, seriegründer av Stepstone og Intility, der han nå er arbeidende styreformann. https://www.intility.no
● Heidi Aven, gründer av SHE community (https://shecommunity.no ) & med grunder SHE conference.
● Karl A. Munthe-Kaas, Seriegründer, gründer & CEO i Kolonial.no.
● Øyvind Grotmol, gründer av Exabel (https://www.exabel.com), tidligere Energy Micro, Medallia (http://medallia.com)
● Karl Christian Agerup, seriegründer av Hugin og Northzone http://northzone.com. CEO i Oslotech http://www.oslotech.no. En integrert del av teamet og initiativtager til StartupLab.
● Åse Settevik, Direktør Branding og Kommunikasjon i Visma, engel investor. https://www.linkedin.com/in/aasesettevik/
● Ivar Arnesen, medgründer Sportradar (https://www.sportradar.com )
● Even Tangen Heggernes, medgründer & CEO Nabobil (https://nabobil.no), tidligere sjef for AirBNB Nord-Europa (https://nabobil.no),
● Silvjia Seres, teknolog, styregrossist og engelinvestor. Gründer av podcast om teknologi https://silvijaseres.com
● Nicolaj Broby Petersen, medgründer av Megacool (https://megacool.co ), tidligere medgründer av Dirtybit (https://www.dirtybit.com ).
● Anne Lise Waal, CEO, CTO og sentral i oppbyggingen av Attensi (http://attensi.com )
● Anders Eikenes, gründer av Carving5 (http://carving5.com ), tidligere medgründer og CTO i Huddly (https://www.huddly.com )
● Merete Nygaard, gründer av Lawbotics (https://www.lexolve.com )
● Peter Fornæss, medgründer Sportradar (https://www.sportradar.com )
● Gunnar Evensen, bygd Get fra bunnen av. I dag det raskest voksende bredbånd selskap i bransjen. Nylig avgått CEO i Get AS.
● Frithjov Frederiksen gründer av BEKK Consulting https://www.bekk.no. Aktiv engleinvestor.
● Linn-Cecilie Linnemann, medgründer SHE conference (https://shecommunity.no/event/she-conference-2019/ ), CEO & Partner Design container.
● Erik Fossum Færevaag, CEO og gründer Disruptive Technologies (https://www.disruptive-technologies.com )
● Tellef Thorleifsson, CEO Norfund. Medgründer Northzone (https://northzone.com
● Eilert Hanoa, gründer av Mamut Software AS https://no.wikipedia.org/wiki/Mamut
som ble solgt til Visma. Investor og styreleder i Kahoot som han traff i StartupLab.
● Rein Inge Hoff, Seriegründer av Intergate og TheGrowthFactory på 2000-tallet. Testpilot på helikopter og investor gjennom familieselskap.
● Olav Folkestad, gründer av BEKK Consulting. https://www.bekk.no. Aktiv engleinvestor
● Eline Lorentzen, Forsker på UIO, senter for entreprenørskap. Investor via familieselskapet Stratel. http://www.stratel.no
● Svein Anders Tunheim, med-gründer av Chipcon, et ledende sensorchip selskap fra Norge, engleinvestor i flere tech selskaper. https://www.linkedin.com/in/svein-anders-tunheim-a574872/
● Magnulf Pilskog, seriegründer av Miles og Ardoq. Ardoq sitter i StartupLab og er et ledende Software selskap innen dokumentasjon og compliance. https://ardoq.com
● Ingar Østby, seriegründer av Hugin og Northzone. http://northzone.com. Er i dag aktiv engelinvestor i flere techselskaper.
● Tomas Settevik, Direktør som tok Pronova på børs, tidl. CEO i Stokke og nå engel investor. https://www.linkedin.com/in/tomas-settevik-539b5/
● Aksel Lund Svindal, Alpinist, gründer og investor. https://www.greaterthana.no
● Kari Stautland, Tidl. Aktiv styremedlem i Opera Software. Investor. https://www.linkedin.com/in/kari-stautland-0034105/
● Patrik Berglund , CEO og medgründer Xeneta (https://www.xeneta.com )
● Luis Paulsen, Angel investor and backer of multiple tech startups. EIR in StartupLab https://www.linkedin.com/in/luis-g-paulsen-a49450/
● Sverre Dale Moen, CEO Sensibel (http://sensibeltech.com), tidligere medgründer i Chipcon
● Regine Mowill & Fredrik Mowill – Solgt bedriften de bygget opp (https://www.opraturbines.com ) og aktive investorer
● Nils Rudi, seriegründer (Minard, Bravo Lucy) og professor i anvendt matematikk på Yale. Skrevet bok;the New Product Bet(http://www.thenewproductbet.com/#/ )
● Dyre Hult, medgründer nLink (https://www.nlink.no )
● Øyvind Janbu, medgründer i Energy Micro, Selskapet ble en suksess og solgt.
● Henrik Schumann-Olsen, seriegründer og CTO Zivid Labs (http://www.zivid.com
● Thomas Jarle Sørbø, CRO og medgründer Xeneta (https://www.xeneta.com )
● Thomas Ryd, CEO og medgründer Northern.tech (https://northern.tech )
● Erik Jørgensen, medgründer Energy micro. Selskapet ble en suksess og solgt.
● Tom Asle Henninge, medgründer nLink (https://www.nlink.no )
● Knut Sandven, medgründer GasSecure (Solgt til Dräger)
● Reidar Lorentzen, tidligere investor i Kelkoo, nå aktiv tidlig fase investor i blant annet No Isolation, Remarkable mfl. https://www.linkedin.com/in/reidar-lorentzen-5a343b53/
● Konrad Fagertun, medgründer nLink (https://www.nlink.no )
● Gun H. Svendsen, Medgründer av Byggteknikk (http://www.byggteknikk.net ) og aktiv investor og bidragsyter i startupmiljøet i Trondheim.
● Øystein Skiri, Gründer av Boost Communication (https://boostcom.com ) nå investor med base i Trondheim.
● Birger Magnus, digital media Executive og board executive. Hjelper gründer selskaper. https://www.linkedin.com/in/birger-magnus-488b7619/
● Per Kogstad, aktiv engelinvestor. Investor og styremedlem i Huddly https://www.huddly.com. Tidligere direktør i Tandberg.
● Trond Aas, (FFI) Bygget opp flere tech selskaper innen spill og spill basert læring. https://www.linkedin.com/in/trond-aas-836102/