Gründerne fra venstre: Kjell Are Furnes, Arve Voldsund, Jørn Refsnæs. Cato Bjørkli er ikke tilstede på bildet. Foto: Johannes Lovund

Smartseng-gründere får nye millioner: Pitcher for toppsykehus i USA

Publisert Sist oppdatert

Av Fredrik Hovland

Ably Medical har denne høsten fått 7,5 millioner kroner fra Norge og Canada til sine innovative sykehussenger.  Men nøyer seg ikke med det, og planlegger nå en storrunde.

I oktober fikk Ably Medical tildelt 600.000 canadiske dollar fra Centre of Aging and Brain Health Innovation (CABHI) for å få fart på utvikling av smart-sykehussengen. Innovasjon Norge matcher nå dette tilskuddet. Med planer om lansering i 2018 har selskapet nå sendt Ane Solesvik Oppedal til Toronto for å åpne lokalkontor.

Ruster opp for lansering i 2018

Så sent som i mars hentet startupen syv millioner fra investorer da de landet pilotkontrakt med seks canadiske sykehus.

Sengen utvikles i tett samarbeid med norske og canadiske helseinstitusjoner. Før den kan lanseres må den godkjennes for en lang rekke sertifiseringskrav som varierer fra land til land.

– Vi går inn for å både ferdigstille og lansere produktet neste år, så midlene kommer veldig godt med i denne viktige fasen. I april skal vi sende en prototype til Canada for testing og videreutvikling av design, før vi til høsten skal sende en større bolk, forteller adm.dir. og medgründer i Ably Medical Kjell Are Furnes til Shifter.

Og det er ikke nok med det. Selskapet er også inne i en prosess med å hente 40 millioner i investeringer, som har vakt stor interesse blant industrielle investorer. Dette regner de med å lande i løpet av januar/ februar.

Stor internasjonal interesse

Furnes kan fortelle om svært gode tilbakemeldinger fra utlandet:

– Vi planlegger også å søke videre på forskningsmidler og finne andre pilotmarkeder. Ettersom vi har sendt Ane Solesvik Oppedal til Canada er det naturlig at vi jobber videre der, så hun er i gang med å sikre dokumentasjon partnersykehusene trenger for å gjøre de første kjøpene. Vi har hatt pitcher for USA’s ”top 10” sykehus og alle var veldig interesserte, så neste steg blir å starte pilotering der. Tyskland og Frankrike har også vist stor interesse for produktet, så der håper vi også å få satt i gang studie og presales i 2019, sier Furnes.

Enormt marked i vekst

Startupen har inngått partnerskap med fire sykehus i Toronto som har et markedspotensial på 500 MNOK. Da Ably Medical var med i FRAM MARKED-programmet i regi av Oslo MedTech og Innovasjon Norge for et år siden pitchet de produktet for sykehusene, hvor flere mente de ville betalt det dobbelte. Det er totalt 40 sykehus i Toronto.

– I takt med eldrebølgen vokser markedet med 5 prosent hvert år. Bare i det asiatiske markedet trengs det 180 millioner senger de nærmeste årene 10 år ifølge en rapport fra Frost & Sullivan, som følge av nye byer og mangel på sykehus og gamlehjem. Bare til sykehus selges det årlig for 7,5 mrd. dollar på verdensbasis, forteller Furnes.

Sterke internasjonale konkurrenter

Selv om ting tilsynelatende har gått knirkefritt for Ably Medical hittil, så finnes det skjær i sjøen for startupen. Konkurransen på de store og langsiktige avtalene er knallhard.

– Den største utfordringen er konkurranse. Markedet preges av få, men store og mektige internasjonale aktører, og de er veldig lite interessert i nye aktører. Men vårt produkt er så radikalt annerledes at med godkjenning kan de ikke ignorere oss lenger. Det er til slutt salg det kommer an på, og vi har allerede landet de nødvendige kontraktene. Det er helt unikt, forteller Furnes.

Ably Medical lager smarte sykehussenger som kan hente ut vitale mål som vekt, puls og respirasjon uten ledninger. Smart-sykehussengen har innebygde sensorer som ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens lærer seg å kjenne pasienten og bruker dataen til å predikere og forhindre fall og liggesår. Utviklerne brukte ryggrader som modell for å replikere og forsterke naturlige bevegelser, noe som gjør pasienten mer mobil og selvstendig. Dette er store innovasjoner for en industri som nærmest har forblitt uendret i 40 år.

– Etter grundig research satte vi oss 3 hovedutfordringer vi ville løse; fall, liggesår, og ”nurse’s load” – altså redusere behovet for fysisk assistanse fra sykepleiere. Vår tech reduserer behovet for fysisk assistanse så vi får flere varme hender i forhold til kalde hender – det er viktig fordi pasienter ønsker å være selvstendig, sier Furnes.