Kjell Are Furnes i Ably på Nordic.AI Health-konferansen i København. Foto: Ably

De norske gründerne bruker BMW-designere for å skape verdens smarteste sykesenger

Publisert Sist oppdatert

Ably skal inn i Tyskland, og har allerede teamet opp med noen av de råeste ingeniørene i München for å sette smartsengen i produksjon.

Ably Medical har foreløpig ingen salgskontrakter med tyske sykehus, men de bruker Tyskland for å teste og få tilbakemeldinger på sengen, på samme måte som de har gjort i Toronto i Canada.

-- Slik vet vi at sengen løser alle utfordringer den skal på en mye bedre måte enn konkurrentene. Vi har jobbet strategisk med Tyskland siden i vår, og ting har gått veldig fort. Tilbakemeldingene er meget gode, forteller gründer og daglig leder Kjell-Are Furnes i Ålesunds-bedriften til Shifter.

Denne uka er han på plass i København, for å holde innlegg på Nordic.AI Health-konferansen.

-- Jeg snakker om hvordan sykehus kan monitorere pasienter i fremtiden. Hvordan realiteten med penn og papir er standard i dag, og hvordan dette ikke harmonerer med alle buzzwords om mer bruk av kunstig intelligens i helsesektoren.

Fra buzz til reality

Furnes og teamet i Ably er for lengst i gang med å gjøre buzzword til virkelighet med den nye høyteknologiske sykehussengen de utvikler. De norske smartsenggründerne jobber nå med tyske partnere for å designe og produsere sengen.

--Tyskerne kan industri og serieproduksjon av høyteknologi bedre enn noen. Vi jobber derfor med C-Con som partner for å ta sengen ut i produksjon, selskapet BMW, Volkswagen og andre bruker til å få bilene ut på veien, sier Furnes.

De tyske ingeniørene er nå på plass hos Ably i Ålesund der de jobber tett med resten av teamet.

Sengen skal være klar for produksjon om seks måneder, deretter skal den sertifiseres og godkjennes for Canada og Europa. De vil kjøre en sammenlignende studie neste høst, for å kunne bevise at sengen løser oppgavene bedre enn konkurrerende produkter.

-- Denne studien skal trigge de første kjøpene i Canada og Tyskland, tror Furnes.

Toppen av næringskjeden

Foreløpig dreier det seg om ti sykesenger som skal rulles ut i de to markedene. Ably Medical har fått med seg til sammen fem tyske sykehus på prosjektet, ifølge Sunnmørsposten som først meldte nyheten om at Ably nå går til Tyskland.

– Plutselig har du fem sjukehus i Tyskland som er verdens tredje største medtech-marked. Hvis vi kommer inn i USA, Canada, Japan og Tyskland så har vi tatt toppen av næringskjeden hele veien, sier Furnes til avisen.

Ane Solesvik Oppedal ved Toronto-kontoret jobber nå med å finne partnere i USA, i Boston og Minneapolis. Ably Medical også har åpnet kontor i Frankfurt.

Foreløpig er det strengt forbudt å ta bilder av selve senga.

Verdt 100 millioner

Shifter har omtalt Ably Medical i flere omganger, første gang i mars i 2017. Da hadde de fire gründerne Arve Voldsund, Jørn Refsnæs, Cato Bjørkli og Kjell-Are Furnes holdt på i et år, hentet syv millioner kroner og inngått pilotkontrakt med seks kanadiske sykehus.

I vår hentet de inn ytterligere 32 millioner. Ifølge Dagens Næringsliv var det en gruppe på tolv lokale investorer som spytter inn pengene som priser selskapet til 100 millioner kroner.

– Det er et fantastisk spennende prosjekt som ble vår første fellesinvestering i det nye miljøet. Vi digger at folk, og særlig sunnmøringer satser stort, og dette prosjektet har vi kjempetro på, sa Anja Solevågseide, som leder arbeidet i nystartede Pir Invest, som representerer de 12 investorene, til DN.