Vilde Bergan: «Tror jeg sa ganske ordrett 'dette er den mest robuste, samtidig som den er utrolig fleksibel'. Så knakk jeg den»

Cosgear-gründer Vilde Bergan satte fart på sjappa med OKRs. I sommer kan hun brife med backflip ut i vannet.

Publisert Sist oppdatert

Shifter tar tempen på norske gründere i sommervarmen.

1. Hvordan lyder din 20-sekunders pitch av deg selv?

– Jeg heter Vilde Bergan, er utdannet forretningsutvikler, og er co-founder og daglig leder i Cosgear AS. De neste 10 sekundene ville jeg brukt på å snakke om viktigheten av kvinner i lederroller og teknologiyrker. Så ville jeg brukt de siste 5 sekundene til å si noe smart om meg selv.

2. Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?

– Håper på utenlandstur, men er forberedt på norgesferie. Et par uker med masse is blir det uansett.

3. Hva er det verste du har opplevd som gründer i året som har gått?

– Da korona slo inn, var vi forberedt på det på produksjonssiden, men vi var ikke forberedt på den økonomiske usikkerheten som rammet hele samfunnet før sommeren i fjor. Vi skulle kjøre investeringsrunde akkurat da, men den la vi på is i påvente av klarhet i ordninger for oppstarter og investorer. Innovasjon Norge kom på banen med gode ordninger for både lån og tilskudd, som gjorde at vi kunne skyve runden til 2021. Men, det var noen måneder med mye usikkerhet og høye skuldre der.

4. Hva er det beste du har opplevd som gründer i året som har gått?

– Vi har utviklet oss mye som team i Cosgear det siste året, og jeg er veldig stolt av hvordan vi jobber. Synes alle i teamet er flinkere enn meg på sitt område, og jeg har full tillit til deres kompetanse. Det er et stort privilegium, og har ikke kommet av seg selv.

5. Har du en favoritt-«icebreaker»?

– Oi, det har jeg ikke. Men, opplever ofte at jeg jobber med noe som er såpass annerledes og gøy at det fort bryter isen bare det.

6. Du kan velge mellom alle gründere i hele verden, hvem skulle du gjerne hatt i teamet ditt?

– Sara Blakely. Digger hennes bare-gjør-det-innstilling, og opplever henne som en motvekt til typiske skaleringsstrategier. Tror hun har mange spennende perspektiver.

7. Hvilket annet norsk selskap skulle du ønske at du hadde startet?

– Unacast. Synes de er veldig inspirerende når det kommer til bedriftskultur, og bygging av selskap gjennom bygging av folk.

8. Hva er det verste du har opplevd i et investormøte?

– Jeg er helt sinnssykt dårlig på navn, og har opplevd å glemme navnet på personen underveis i møtet.

9. Du får tilgang til en valgfri sum fra oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

– Jeg får vel holde meg innenfor handlingsregelen og knæbbe cirka tre prosent, som blir omtrent 400 milliarder kroner. De pengene skulle jeg fordelt på kule oppstarter i Norge, så hadde man virkelig fått fart på verdiskapning og norsk teknologi.

10. Hva er det viktigste spørsmålet for deg i høstens valgkamp?

– Det er jo nesten vanskelig å få med seg noe annet enn kampen om distriktsvelgerne. Men, klima, natur og et rettferdig samfunn står høyt i min bok.

11. Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?

– Nei.

12. Eie eller leie sparkesykkel?

– Leie. Det diggeste med sparkesykkel er jo å sette den fra seg. Ser for meg at det blir mer drassing av sparkesykkel hvis jeg eier den.

13. Handler du mat på nett eller i matbutikken?

– I butikken. Jeg planlegger ikke godt nok til å handle på nett.

14. Hvilket ferieland utenom Norge har du savnet mest det siste året, og hvorfor?

– Hellas. Jeg er ganske rastløs, så øyhopping i Hellas passer meg veldig bra.

15. Hva er det flaueste du har opplevd som gründer?

– Hadde en presentasjon ganske tidlig i løpet der vi ba om penger til prototyping. Det var snakk om en liten sum, men det skal sies at det føltes veldig stort der og da. Jeg viste frem forskjellige MVPer vi hadde bygget (av haler), og skrøt veldig av spesielt en. Den skulle være utgangspunktet for videre produktutvikling. Tror jeg sa ganske ordrett «dette er den mest robuste, samtidig som den er utrolig fleksibel». Så knakk jeg den.

16. Hva er det viktigste du skal gjøre til høsten?

– Vi skal skalere Cosgear, og planlegge neste produktløp.

17. Hva bør norske gründere bli bedre på?

– Kanskje litt mindre snakking, og mer bare gjøring? OKRs hjelper definitivt med dette, og setter skikkelig fart på sjappa. Anbefaler alle oppstarter å begynne så tidlig som mulig med å strukturere arbeidet sitt rundt tydelige mål. Det sikrer at hele teamet drar i samme retning, og man unngår mange omveier og «overengineering».

18. Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

– Jeg er verdens verste taper, og vinner. Kan ikke plystre vanlig, men er dritgod til å plystre sånn høyt med fingrene. Og, teamet lærte meg nettopp backflip ut i vannet. Har hørt det kan brukes under pitcher, må høre nærmere med Didrik Dimmen der (red.anm tidligere BMX-stjerne, Flowmotion-gründer og nå daglig leder i Auk Eco).