Urte Sniaukstaute: «Jeg synes norske gründere er veldig ydmyke - på godt og vondt»

Codeandgo-gründer Urte Sniaukstaite tar seg ikke ferie i år, men skal invitere inn damer på "krypto og vin" én gang i måneden.

Shifter tar tempen på norske gründere i sommervarmen.

– Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?

– Det skjer mye i Learnlink om dagen, så tror ikke det blir noe ferie denne sommeren, men kanskje litt remote jobbing fra hytta!

– Hva er det verste du har opplevd som gründer i året som har gått?

– Kjedelig fordi det handler om korona siden alle er lei av å høre, snakke, lese om det, men de strengeste restriksjonene gjorde oss veldig stresset en liten periode i februar og mars. Det så ut som vi kom til å måtte ha ekstremt strenge regler for kursene og muligens gjennomføre alt på nett. Barn kommer langveisfra for å delta på kurs i Oslo, og tanken på at så mange skulle bli skuffet tok litt på.

– Hva er det beste du har opplevd som gründer i året som har gått?

– Det siste halvåret har jeg jobbet med organisering av Learnlinks sommerskole, og nå har vi startet kode-campen. Ansiktsuttrykket deres når de møter foreldrene sine etter første kursdag er helt ubeskrivelig, og man blir med en gang minnet på hvorfor det er verdt alt strevet.

– Har du en favoritt-“icebreaker”?

– Haha, navnet mitt er som regel en slags "icebreaker" om jeg vil eller ei, så får ikke prøvd ut så mye annet.

– Du kan velge mellom alle gründere i hele verden, hvem skulle du gjerne hatt i teamet ditt?

– Ha ha, kan jeg velge to? I så fall er det Bill og Melinda Gates. Det virker som de utfyller hverandre godt og har mange år med erfaring bak seg. Også tror jeg de er gode samtalepartnere man kan lære mye av i lunsjen.

– Hvilket annet norsk selskap skulle du ønske at du hadde startet?

– Helt siden starten har jeg hatt stor tro på CHOOOSE og er stor fan av deres arbeid. Alle i familien får abonnement til jul hvert år og selv om jeg er litt bitter for at ikke jeg var den som kom opp med idéen, heier jeg veldig på de.

– Hva er det verste du har opplevd i et investormøte?

– Vi har "bootstrappet" hele veien frem til selskapet ble solgt til Learnlink i september 2020. Når det er sagt synes jeg forhandlingene av nettopp dette salget var ganske stressende. Det var krevende å stå på sitt og være trygg på at det man har bygget de siste årene i det hele tatt er verdt timene man har lagt inn i det. I tillegg kjente jeg founderne i teamet, noe som la på et par lag av kompleksitet.

– Du får tilgang til en valgfri sum fra oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

– Jeg vet at konseptet "jeg skal redde verden" er litt oppbrukt og klisje, men jeg tenker at utdanning er den mest effektive måten å løfte folk ut av fattigdom på. I tillegg er det mye som viser at det å ikke utdanne jenter kan ha fatale konsekvenser, så jeg ville kjørt på med å bygge skoler og ansatt inspirerende lærere som kan være gode forbilder og gjøre læring til noe gøy.

– Hva er det viktigste spørsmålet for deg i høstens valgkamp?

– Selv er jeg ikke norsk statsborger og har ikke mulighet til å stemme ved stortingsvalg, men når jeg stemmer ved kommunevalg, er klima det jeg legger mest vekt på. Digger for eksempel den nye kampanjen til MDG "Fra ord til handling" som er både kul og har et veldig tydelig budskap.

– Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?

– Kan ikke skryte på meg store summer, men jeg har kjøpt litt Bitcoin.

– Eie eller leie sparkesykkel?

– 100 prosent leie. Er litt glemsk når det kommer til å lade "devices", så hadde sikker aldri hatt strøm på min egen.

– Handler du mat på nett eller i matbutikken?

– Vi har en super-digg matkasse fra Kokkeløren og handler ellers alle basisvarer fra Oda. Digg å spare tid på handling, og matkassen bidrar til at vi spiser med variert og har mange spennende oppskrifter.

– Hvilket ferieland utenom Norge har du savnet mest det siste året, og hvorfor?

– De siste årene har jeg og min samboer kombinert Burningman med en lengre tur i USA, så det er nok første prioritet så fort begge vaksinene er på plass!

– Hva er det flaueste du har opplevd som gründer?

– Tror det mest ydmykende øyeblikket jeg har opplevd var å sitte på NAV-kontoret etter at en startup jeg jobbet i hadde gått konkurs. Det er sikkert mange som kan bli sure av at jeg sier det, men det opplevdes som stigmatiserende og ikke minst som et stort nederlag etter å ha stått på så mye som vi gjorde.

– Jeg har alltid hatt et høyt aktivitetsnivå og digger å jobbe, så det var et stort nederlag å føle at det man hadde å bidra med ikke var nok. Når jeg ser tilbake på det nå, er jeg glad for å ha vært gjennom det en gang og prøver å lære av de feilene som ble gjort.

– Hva er det viktigste du skal gjøre til høsten?

– Vi lanserer et nytt konsept til høsten der barn og unge kan delta på en digital fritidsklubb samtidig som de lærer koding, naturfag og matematikk. Dette foregår ved hjelp av spill-plattformer som Minecraft og Roblox, så det viktigste for min del blir nok til å videreutvikle disse kursene så barna kan lære mer kompliserte konsepter.

– Hva bør norske gründere bli bedre på?

– Jeg synes norske gründere er veldig ydmyke på godt og vondt. Det virker som om mange føler de må si unnskyld før de forteller noe de er stolte over å ha fått til, meg inkludert. Når man jobber i en startup er det mange oppturer og nedturer, og jeg tror personlig at nedturene blir enklere å takle om man også feirer de små seierne.

– Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

– En venninne og jeg holder på med å utvikle et nytt konsept - "Krypto og vin", der vi samler sammen en gruppe kule damer én gang i måneden og forsøker å overbevise hverandre om å investere litt cash i en coin man har sett nærmere på. Kanskje corny, men tror det er viktig å starte små ting som dette for å vekke interessen for krypto blant kvinner.