Ukens Norden: Dansker kjører gourmetmat fra Paris og crowdfunder leiligheter

Publisert Sist oppdatert

Denne uken er det danskene som står for de spennende startup-sprellene – som å levere Michelinkokk-mat fra Paris til Købehavn, eller la folk investere i leiligheter gjennom å kjøpe seg en liten andel via crowdfunding. 

I Ukens Norden tar vi en kikk over landegrensene, for å se hva som har foregått i nabolandene i uka som har gått.

Leverer fransk Michelin-mat i København

Det må være et engangsstunt, men det går ikke å si annet enn at den danske matleveringsstartupen Gotipster i neste uke tar konseptet med å levere god mat på døra til et nytt nivå.

Kommende fredag skal selskapet forsyne 1000 danskere med Michelinstjerne-bestrødd mat direkte fra Paris.

– Vi vil gjerne tilby danskene på den beste gastronomien som finnes. Og hvem er bedre til å lage fransk mat, enn de dyktigste franske kokkene, sier Simon Evers, en av Gotipsters to gründere, til techsavvy.media.

Det er ikke hvilken som helst fransk kokk de har fått med seg på stuntet. Mathieu Pacaud har ikke mindre enn sju Michelin-stjerner fordelt på fire restauranter, hvorav l’Ambroisie, som han driver sammen med sin far, Bernard, har hatt tre stjerner siden 1988, lenger enn noen annen restaurant i Paris.

Pacaud har kreert en to-retters meny for gourmetsultne dansker bestående av Bresse-kylling med franske sopper og hvitvinssaus, og en sjokolademousse med karamell og limegele til dessert. Middagen koster 290 danske kroner (370 norske), men akkurat i dette tilfellet blir den ikke kjørt hjem til kunden. Kundene må i stedet hente maten hos matleverandøren.

Selv om et slikt stunt fører til en del kostnader, høres 370.000 kroner i inntekter på én middagslevering ut som en ganske god deal.

At dette stuntet overhode blir gjennomført, henger sammen med at hele forretningsideen til Gotipster er å levere kald mat på døra, og la kundene selv varme maten. Evers og medgründer Nikolaj Kragh mener at det gjør takeaway-maten til noe mer enn slappe pizzaer og trette hamburgere.

– Vi sparer danskene for turen til Paris når vi for første gang leverer takeaway på tvers av landegrenser. Det mest miljøvennlige måten å kjøre maten er selvfølgelig i elbil.

Franske Pacaud sier i en pressemelding at han elsket ideen fra første gang han ble presentert for den. Og hvilken kokk skulle ikke bli det. Noen i et land en bit bort tilbyr seg å kjøpe 1000 middager og transportere dem til sitt eget land. Det eneste du trenger å gjøre er å forberede maten og få godt betalt for det.

Det er ikke til å komme utenom at man noen ganger ønsker Oslo lå litt nærmere kontinentet.

”Fake” børsnotering eller ekte?

Det siste året er det blitt skrevet utallige artikler om den kommende børsnoteringen til Spotify. Derfor laget gründer Martin Lorentzon veldig oppstyr da han i et intervju i Sveriges Radio på fredagsmorgenen klarte å hevde at Spotify ikke planla en børsnotering, skriver Breakit.

– Vi har ikke kommet noe sted i det hele tatt. Men media liker å skrive om det. Men det er jo media – man må ta dem med en klype salt. Jeg sier ikke det er fake noews, men halvparten av det media skriver pleier å være riktig mens den andre halvparten ikke er det, sa Lorentzon i intervjuet.

Det var nå ikke alle helt enige i. Allerede vid ti-tiden på formiddagen kontaktet Spotifys pr-byrå Brunswick mediene for å fortelle at selskapet vurderer ulike alternativ fremover. Børsnotering er et av dem, men ingen beslutninger er foreløpig tatt, heter det i meldingen.

Helt hva Lorentzon ville oppnå med sitt utspill er uklart, men DiDigitals kommentator Sven Carlsson lister tre mulige årsaker: 1. De fleste holder tyst i forkant av en børsnotering. Få er interessert i å snakke opp sin egen børsnotering. 2. I spekulasjonene har det vært sagt at Spotify planlegger en såkalt direktenotering, dermed trenger de ikke å blåse opp interessen for aksjen i forkant. 3. Forhandlingene med plategigantene Warner og Sony pågår fortsatt og selskapet vil ikke risikere noe gjennom helt bekrefte noe i en eller annen retning.

Bli boliginvestor via crowdfunding

Den danske startupen Brickshare har nettopp samlet 20 investorer for å gjennomføre Danmarks første crowdfundede leilighetskjøp. Målet er å gjøre det mulig å investere i bolig også for dem som ikke har ubegrenset med penger, som et alternativ til aksjer eller fond.

Den aktuelle leiligheten, som ligger i Ørestad, har fått i alt 20 nye deleiere, som skal kunne se frem imot et månedlig utbytte på fem-seks prosent og en årlig avkastning på ni prosent, i følge Brickshares løfter

– Danskene elsker fast eiendom. Vi er et av de landene i verden med flest boligeiere. Likevel er det ikke mulig får alle å investere i murstein så vi vil gjøre det enkelt å komme i gang, sier Junaid Ahmad, sjef i Brickshare til techsavvy.media.

Konseptet er nytt i Danmark, men selskapet er allerede så sikre på suksess at det har kjøpt ytterligere to leiligheter for til sammen 5,7 millioner DKK.

- Vårt første prosjekt gikk over alle forventinger. Interessen var mye større enn ventet. Vi hadde regnet med at det skulle ta litt lenger tid, sier Ahmad.

Over tid er målet for Ahmad og hans medgründer Kamran Ahmed å gjøre Brickshare til en børsplattform for fast eiendom hvor du skal kunne bygge din egen eiendomsportefølje uten at du heter Olav Thon.