Pavel Durov har gründet Telegram. Foto: Techcrunch Disrupt

Russisk domstol blokkerer meldingsapp: Nektet å gi fra seg krypteringsnøklene

Publisert Sist oppdatert
En domstol i Moskva har besluttet å beordre den populære krypterte Telegram-appen blokkert i Russland etter at selskapet ikke vil gi fra seg krypteringsnøklene.

Kjennelsen fredag kom etter at det russiske teletilsynet Roskomnadzor hadde brakt saken inn for retten. Tilsynet krevde at Telegram måtte blokkeres i Russland fordi selskapet har unnlatt å følge opp et krav om å gi etterretningstjenesten tilgang på Telegram-brukernes private samtaler. Telegram fikk 15 dagers frist på seg til å gjøre dette.

Telegrams grunnlegger, russeren Pavel Durov som bor i selvpålagt eksil i utlandet, avviste i september i fjor et krav fra sikkerhetstjenesten FSB om å få tilgang på krypteringsnøklene som gjør det mulig å lese brukernes meldinger. FSB har argumentert med at det er nødvendig med tilgang for å avsløre ekstremister.

– Kravet er teknisk umulig å utføre, påpekte Durov, og la til at det dessuten ville være et brudd på den russiske grunnloven.

Saken gikk helt til landets høyeste domstol der Telegram til slutt tapte ankerunden i slutten av forrige måned.

Telegram har siden lanseringen i 2013 passert 100 millioner brukere verden rundt. Appen lar folk utveksle meldinger, bilder og videoer i grupper på opptil 5.000 brukere. Appen er populær blant politiske aktivister, men blir også brukt av ekstremister. Appen brukes av blant annet IS' propaganda-talerør Amaq, men også myndigheter i ulike land bruker den, blant annet Syria, som er Russlands nære allierte i Midtøsten.

(©NTB)

frode.kvam@ntb.no