Investor Kjartan Rist

«Et salg av Opera til kinesere, er en tragedie. Da tar du vekk en hjørnestein. Det er som å bo på kysten, og så tar du bort fiskebruket»

Publisert Sist oppdatert

Investor Kjartan Rist (bildet)  i Concentric i London mener at svenskene og finnene har hatt forbildene Norge har manglet. Men nå skjer det ting.

En rekke utenlandske investorer fikk onsdag kveld møte noen av de hotteste norske startupsene for øyeblikket i Technology Excursion, arrangert av Concentric, Snö Ventures og Bloomberg. Selv om Rist er imponert over selskapene som pitchet, mener han at det norske miljøet for ny teknologi ligger langt bak nabolandene.

− Nordmennene har ikke hatt de riktige entreprenørene å se opp til. Norge har manglet de store lokomotivene som man har hatt i Sverige og Finland, sier Rist, som selv er stasjonert i London.

Helsinki og Stockholm har også vært dyktigere til å markedsføre seg som destinasjoner for den nye teknologien.

− Mange av investorene har reist mye til Sverige og Finland, mens mange av de som er her i dag aldri har vært i Oslo, sier Rist til Shifter.

Pitch: Johan Brands Kahoot er et av forbildene i den norske startupbransjen.

Norge har hatt noen lovende selskaper som har vokst seg store, men så blir de solgt ut av landet - noe Rist liker dårlig. Denne uken skrev Shifter om hvordan Opera-gründer Jon S. von Tetzchner med sin nye nettleser Vivaldi aldri skulle ha noen investorer inn igjen etter det problemfylte Opera-salget.  Investor Rist er sterkt kritisk til dette salget.

− Et salg av Opera til kinesere er en tragedie. Da tar du vekk en hjørnestein. Det er som å bo på kysten, og så tar du bort fiskebruket, sier Rist.

− Hva skal de gjøre da, hvis det kommer noen kinesere med masse penger? Det er jo veldig forlokkende å selge?

− Jo, men man må også tørre å holde selskapene på egne hender lenger. Man skal heller ikke trenge å gå på børs for å skaffe penger, sier Rist.

Rist mener at det definitivt er i ferd med å skje noe i Norge. Det var en del av kremen i det norske startsupsmiljøet som møtte de utenlandske investorene onsdag kveld. Kahoot, Unacast, Timely, No Isolation, Villoid, Syncano, Fuse, Easy Meeting og Spond er alle på full fart til å vokse seg ut av barnesenga.

− Det er mye som må gjøres før Norge kommer like langt som Sverige og Finland. Men det var noen svært talentfulle entreprenører her i dag. Vi har noen som andre begynner å se opp til, og det er det som er viktig, sier Rist.

Han tror det er mange «golden nuggets» blant norske startups, men at man må bli bedre til å markedsføre dem overfor utenlandske investorer.

Han mener det har vært mye fokus på oljeindustrien i Norge, og at man skal forvalte «det sorte gullet» riktig. Men mener at man også må passe bedre på de mange kloke hodene som sitter rundt universitetene og forskningsparkene.

Pitch: Mens Google og Facebook indekserte den virtuelle verden, indekserer Kjartan Slette og Unacast den virkelige verden for å målrette markedsføring.

I dag er det tre til fire store fond i London som har stålkontroll på det som i det nordiske markedet. De har et godt nettverk og verktøy til å overvåke det som skjer av betydelige nyvinninger på teknologifronten i Skandinavia.

− De har screeningverktøy og selskapsdatabaser. De bruker mye tid på å besøke regionen, og de har mange unge interns som har som eneste oppgave å ringe selskapene, sier Rist.

De fleste av investorene som var på arrangementet hos Bloomberg på onsdag var mindre fond som ville gjøre seg bedre kjent med det norske markedet.

− Dette er en måte for oss å øke profilen vår i Norge og Danmark. Vi tenker at ved å bidra til dette økosystemet, får vi noe tilbake. Vi er opptatt av å tjene penger.  Men vi skal også være noen som er hyggelig å arbeide sammen, og noen som entreprenørene har lyst til å jobbe sammen med. Det er nok av utenlandske investorer som ikke er så hyggelig å jobbe sammen med.

− På hvilken måte da?

− Det handler om kravene de stiller og måten de agerer på. Det er lukkede dører og lite innsyn. Vi kaller en spade for en spade, en meget skandinavisk måte å være på.

Arrangørene ser for seg at Technology Excursion kan holdes annethvert år i London og Oslo.

− Kanskje er ikke alle selskapene en investeringscase for oss i denne omgang. Men kanskje passer det neste gang. Så vi må sørge for at de kommer tilbake.

Technology Excursion fortsetter i dag, torsdag. Der man blant annet skal diskutere rammevilkårene for teknologigründere her til lands. Vi i Shifter følger møtet og kommer tilbake med mer.

 

Følg oss på Facebook og Twitter, så får du nyhetene rett inn i feeden.