Reiel Haugland, digitaldirektør i SpareBanken Sogn og Fjordane. Konserndirektør for Innovasjon og Kundeopplevelse i Sparebanken Vest, Bjørg Marit Eknes. og digitaldirektør i Sbanken Christoffer Hernæs.

Tre banker tyvstarter PSD2-implementeringer. Skal utveksle kundedata og ber flere banker bli med.

Publisert Sist oppdatert

EU-direktivet som tvinger bankene til å dele sine kundedata med tredjepartsaktører skulle allerede vært implementert i norsk lov. Mest sannsynlig vil ikke dette skje sent i 2018 eller i begynnelsen av 2019. Likevel går tre banker nå sammen om å implementere lovverket allerede nå.

-- Norske banker er tjent med å ta en mer offensiv holdning til EUs nye betalingsdirektiv, PSD2. Sammen med Sparebanken Vest og Sparebanken Sogn og Fjordane har vi derfor startet et prosjekt for å gjøre PSD2 til en realitet i god tid før det kreves av oss. Det sier Sbankens digitaliseringssjef, Christoffer Hernæs i en pressemelding.

Utfordres fra mange hold

Bankene møter mange utfordrere og PSD2 vil bare forsterke dette og akselerere konkurransesituasjonen. Når fintech-startups og Silicon Valley-gigantene som Facebook, Google, Apple og Amazon alle begynner å tilby tjenester som tidligere har vært forbeholdt bankene, i tillegg til store kinesiske aktører som Wechat og Alibaba entrer markedet, så begynner varsellampene å blinke hos bankene.

-- Vi må komme i gang i god tid før utenlandske aktører har mulighet til å entre det norske markedet. Det toget går nå, sier konserndirektør for Innovasjon og Kundeopplevelse i Sparebanken Vest, Bjørg Marit Eknes.

De tre bankene er derfor klare for å gjøre sine kundedata tilgjengelig (for de kunder som ønsker det), samt invitere inn andre banker inn i samarbeidet.

Dette er ikke det første proaktive inititiativet knyttet til PSD2. Shifter har tidligere skrevet om Sparebank1-bankene som gjør det samme.  

Banksjef Tom Erdal i DNB fortalte i januar at de har laget rundt 40 APIer for PSD2, og at flere skal rulles ut fortløpende. Danske Bank, i Sverige, lanserte tidligere i år muligheten for å sjekke saldo via mobilappen på andre kontoer i andre banker. 

Shifter har også tidligere nevnt at Nordea og Nordnet skulle lansere muligheten til å sjekke andre bankers kontoer i deres nettbank gjennom white-label-teknologi fra den svenske Tink-appen

Setter kunden først

-- Vi setter kunden først og ser at samarbeid på dette feltet er det som vil komme kundene til gode allerede i år fremfor å la kundene vente til neste år når EUs betalingsdirektiv vil treffe norske banker og bankkunder for fullt, sier Reiel Haugland, digitaldirektør i SpareBanken Sogn og Fjordane

De tre bankene forteller at de skal starte med å kunne dele saldo, kontonummer og navn på banken mellom bankene slik at kundene kan få opp informasjon om kontoer i forskjellige banker i én og samme nettbank.

De mener dette er starten på et paradigmeskifte i bankbransjen. Der det tidligere har vært tette skott mellom konkurrerende banker, ønsker de nå å åpne opp slik at du kan få oversikt over og administrere dine bankforhold i én flate. De aller fleste nordmenn er kunde hos minst to banker, og en slik deling vil forenkle hverdagen for mange, mener de.

Sbanken, Sparebanken Vest og Sparebanken Sogn og Fjordane er alle en del av samarbeidet mellom bankene i fintech-klyngen Finance Innovation med utspring i Bergen.