Pavel Durov har gründet Telegram. Foto: Techcrunch Disrupt

Russisk teletilsyn krever kommunikasjonsapp blokkert

Publisert Sist oppdatert

Det russiske teletilsynet Roskomnadzor ber en domstol blokkere den populære Telegram-appen etter at selskapet har unnlatt å legge fram brukeropplysninger.

En domstol i Moskva mottok fredag forespørselen fra Roskomnadzor. I en uttalelse opplyser telekom-organet at det «krever begrensning på tilgangen innenfor det russiske territoriet».

Anmodningen om blokkering var varslet på forhånd, og Telegram hadde fått 15 dagers frist på seg til å overlevere informasjon om brukerne til russiske myndigheter. Det var en frist som Russlands høyeste domstol hadde satt, etter en ankerunde der Telegram tapte mot den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

FSB krever tilgang til brukerdata fra Telegram. Telegram har avvist kravet og argumentert med at FSB bryter brukernes rettigheter ved å kreve tilgang på krypteringsnøkler og dermed få tilgang på brukernes chat-historikk.

Russiske myndigheter har på sin side argumentert med at den populære krypterte appen blir brukt av ekstremister.

Telegram har siden oppstarten i 2013 fått mer enn 100 millioner brukere verden over. Appen lar folk utveksle meldinger, bilder og videoer i grupper på opptil 5.000 personer. Samme app blir brukt av blant annet IS' propaganda-talerør Amaq, men også myndigheter i ulike land bruker den, blant annet Syria, som er Russlands nære allierte i Midtøsten.

(NTB)