Patrik Berglund i Xeneta.

THE SHIFT 2017: Xeneta-Patrik mener han har lært seg spillet med investorene. Nå vil han lære det bort.

Publisert Sist oppdatert

CEO og gründer av Xeneta Patrik Berglund har bare ett forbilde, og mener startups gjør en klassisk feil, som de selv også gjorde tidlig i Xeneta-reisen.

Selskapet Xeneta har vært omtalt en rekke ganger her på Shifter. De selger pris-data fraktruter verden over, og har bygget en egen indeks som det trades utfra. Intet annet selskap i verden har en så omfattende innsikt i containerfraktprisene som Xeneta, og investorene står i kø. I den siste runden hentet de over 100 millioner kroner fra Smedvig Capital i London.

Berglund har jobbet systematisk med investorer og hentet 20 millioner dollar siden oppstarten i 2012. På The Shift, 20. april, skal han lære bort metoden som har gitt dem suksess. Vi klarte å få 15 minutters audiens hos en av Norges travleste gründere.

Hei, Patrik, hva gjør du?

Jeg prøver å få med flinke folk til å bygge Xeneta til et globalt selskap av betydning. Det er en vanvittig og dritmoro utfordring. Ellers er jeg en rimelig kjedelig type som investerer så godt som all tid på å bygge Xeneta – og leke med ungene mine.

Hva er det største du har oppnådd så langt?

Å bygge noe om har global rekkevidde og impact innenfor en særdeles global industri. Vi har bygget en indeks som noen trader av. Ut av intet har vi fått på plass et fundament som selskaper kjøper og selger containerisert sjøfrakt fra. Det har gått fra et tomt skall, med null data, til en pålitelig plattform som selskaper betaler for tilgang til. Det er dritkult. I noe så konseptuelt enkelt ligger det en utrolig lang og krevende reise. Bare tenk deg hvor mange hundretusener eller millioner av mailer, titusener av telefonsamtaler og tusener av møter som skal til for bare å få på plass dataene som trengs – for i det hele tatt å kunne bygge et produkt på det.

Hva elsker du og hvorfor?

Jeg elsker å se på fotball. Det tar oppmerksomheten min bort fra alt annet. Det er en guilty pleasure av en tidstyv jeg ikke helt har klart å slippe. Det er en enorm frihet i det for meg – ren avkobling.

Hvilke råd ville du gitt til startups?

Et råd jeg vil gi til startups. Ikke komplisér ting. Gjør det enkelt og jobb steinhardt.

Hva blir du imponert av?

Flinke folk. Noen av de folka vi har her. Fy f***. Folk med driv, smartness og ydmykhet. Og mangfoldet i det. Jeg elsker å få jobbe med det.

Hva er din favorittbok og hvorfor?

Jeg sliter med å svare på det – har gått i litt mye barnebøker en stund som ikke gir så mye faglig dybde og påfyll. Men som muligens utfordrer en kreativ side om ikke annet.

Hva er din favoritt-podcast?

Hører lite på podcast. En sjanger som er utenfor mitt felt.

Hva skulle du ønske du kunne lære og fra hvem?

Jeg ville lært lederskap av Alex Ferguson. Det hadde vært konge. Det er en episk interessant reise han har vært med på. Han har vært med i fotballen siden man måtte ha en jobb ved siden av frem til en tid hvor han ledet superstjerner med millionlønninger. Å skaffe den posisjonen, respekten og gehøret han har hos folk, samt skape de resultatene han oppnådde, er helt vanvittig. De mellomenneskelige relasjonene han har balansert, de tøffe, harde vanskelige valgene han må ha tatt – i et så krevende space – finner jeg fascinerende.

Noen store tabber I livet ditt?

Plenty. Timet Xeneta med å få barn. Ha ha. Kanskje ikke så politisk korrekt å si – men en desto mer krevende utfordring. Har lært meg mye om prioriteringer samtidig som det faktisk har hjulpet med å skape et klart skille mellom jobb og privat – da de ikke bryr seg en døyt med Xeneta.

Hva tror du du kan lære bort til andre gründere

Hadde jeg hatt muligheten til å sette meg ned, så tror jeg at jeg kunne kommet med en del verdifulle perspektiver på flere ting. Mye handler om å gjøre ting enklere. Det er mange som roter seg bort i ingenmannsland. Det handler ofte om å fokusere på færre ting – og det som egentlig er kritisk for å bygge verdi. Det å holde fokuset fast – og så smalt som mulig. Vi gjorde også den tabben i begynnelsen. Vi fokuserte på alt. Til slutt ble fokuset spredt så tynt at det ikke ga effekt. Vi skjærte bort alt, ble enige om at vi prioriterer å gjøre én ting med de begrensede ressursene vi har. I tillegg har vi har vært flinke på rekruttering – få inn flinke folk. Samt det å forstå økonomien i caset vårt, hva som må skje i hvilken rekkefølge og holde kontroll på livlinja vår – hvor vi satser ressursene våre for å bygge verdi.  Jeg satt i NY med en gruppe gründere, og det er besnærende å se hvor mange likheter det er i de ulike fasene, og hvor mye erfaring man kan trekke på.

På eventet skal du snakke om hvordan dere henter investeringer, som dere beviselig er flinke til. Hva er ditt syn på dette?

Jeg tror vi kan bidra med mye med tanke på hvordan tilnærme seg VC-er. Noe av det første vi lærte oss er at dette er et "dating game". Det er mange likhetstrekk til å sjekke opp noen. Er du overkeen, er det ingen som vil ha deg. Og det skaper en skjev balanse i den andre enden dersom du er overlegen.  Hvis du er den heiteste dama i baren, hyggelig og imøtekommende, ikke for keen og ikke overlegen, blir du veldig attraktiv, og kan få en utrolig spennende dynamikk med VC-er og bygge gode relasjoner.

Patrik Berglund vil i tillegg til å holde foredrag og delta i et panel på The Shift, være tilgjengelig for en prat med deltagerne. Vær rask, billettene flyr unna.

 

Andre du vil møte på THE SHIFT

Vincent Dignan: WORLD-CLASS GROWTH HACKER & FOUNDER @ MAGNIFIC

Vin Clancy, Growth Hacker

Danae Ringelmann: CO-FOUNDER & CHIEF DEVELOPMENT OFFICER @ INDIEGOGO

Danae Ringelmann, CO-founder Indiegogo

Fredrik Cassel: GENERAL PARTNER @ CREANDUM

Fredrik Cassel, General Partner Creandum

Lise Rechsteiner: INVESTMENT MANAGER @ BAUER VENTURE PARTNERS

PHOTOGRAPHER: GUSTAV GRÄLL

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding og rekruttering– og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene. Men best av alt: Det blir muligheter til å nettverke med fordragsholdere, andre spennende gründere og internasjonale investorer.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.