Øyvind Sørøy: Blir nervøs som en 13-åring, og har lenge fryktet at han var svartelistet av landets VC-er

Etter åtte år med avslag fikk Sloyd-gründeren endelig tilslag hos Innovasjon Norge.

Publisert

Shifter tar tempen på gründere i sommervarmen.

1. Hvordan lyder din 20-sekunders pitch av deg selv?

Jeg er en programvareutvikler som er ekstremt opptatt av prosesseffektivisering, automatisering, og hvordan dette vil fungere i sammenheng med skapelse. Jeg ønsker å kunne automatisere alt for en mer effektiv hverdag.

2. Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?

I år er var det ei uke med Norgesferie. Ellers er det bare jobb på meg.

3. Hva er det verste du har opplevd som gründer i året som har gått?

Alle avslagene jeg har fått på søk om støtte til utvikling av diverse prosjekter. Egentlig har dette foregått i over åtte år allerede, men jeg er blitt vant til avslag nå. Litt synd at jeg har måttet jobbe for å kunne ha ei inntekt og blitt tvunget til å gjøre eksperimentell og framtidsrettet programvareutvikling på kveldene, siden ingen så mulighetene.

4. Hva er det beste du har opplevd som gründer i året som har gått?

Å endelig få personlig og økonomisk støtte for det jeg har jobbet på. Veldig stor takk til Antler, Andreas (B. Myrvoll Edesberg, medgründer) og Avi (Latner, medgründer) for å ha troa, og til Jonas og Bart for å støtte opp videre - og Innovasjon Norge, for endelig å si ja etter åtte år med nei.

5. Har du en favoritt-«icebreaker»?

«Yamal» fra Arktika-klassen av atomdrevne sjøgående isbrytere. Sikkert flere som har svart det samme tidligere, for å prøve å virke smart. I så fall er jeg glad for å være med i det gode selskap.

6. Du kan velge mellom alle gründere i hele verden, hvem skulle du gjerne hatt i teamet ditt?

Det spørs av hvilken grad av titler, men om man ser bort i fra titler, så er det Oleg Dolya, skaperen av «Medieval City Generator», som var en av de største årsakene til at jeg fikk kommet i gang med det jeg gjør. Ellers har jeg faktisk fått ansatt han andre som jeg vil ha med, som også hjalp meg å komme i gang.

7. Hvilket annet norsk selskap skulle du ønske at du hadde startet?

Remarkable. Jeg har en Remarkable 2. Jeg bruker den mer enn den bærbare maskinen min. Jeg jobbet med e-ink i 2017, og så framtida. Jeg er kjempeglad for at det ikke var lengre enn til Norge jeg skulle dra for å se det neste steget. Det beste er at det bare har begynt.

8. Hva er det verste du har opplevd i et investormøte?

At jeg blir nervøs som om jeg skulle vært 13 år. Jeg skjønner ikke hvordan jeg fortsatt klarer å bli så nervøs selv nå. Det har ødelagt en del for meg selv, fordi jeg blir fort overkritisk, sliter med å formulere setninger, og mister oversikten over det jeg prøver å kommunisere.

9. Du får tilgang til en valgfri sum fra oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

«The Bwlder», som er et helautomatisk robotikksystem som kan bygge, ta fra hverandre, og reparere alle former for mekaniske gjenstander. Jeg begynte på en pilot for dette i 2018 sammen med to fra Nederland, men vi innså fort at dette vil trenge penger for å kunne komme noe sted.

10. Hva er det viktigste spørsmålet for deg i høstens valgkamp?

Rettferdig skatt skalert etter bedriftsstørrelse. Det er ingen grunn til at SME-er skal skattlegges som Aker BP. I stedet for å be om å få penger tilbake fra staten via utallige og tidskostbare byråkratiske løsninger, gjør det heller billigere å drive selskap fra starten av. Staten får bittelitt mindre byråkrati, og selskapet får større sjanse for å overleve. Vinn-vinn.

11. Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?

Ja, kjøpte litt Doge og Ethereum, men endte opp med å selge nesten alt av Doge like etterpå.

12. Eie eller leie sparkesykkel?

Det kommer helt an på. Ingen avgjørelse riktig ennå.

13. Handler du mat på nett eller i matbutikken?

Jeg handler kun i butikk. Jeg må se det jeg spiser med egne øyne før jeg kjøper det. Vet du hvor stress det kan være å bytte mat man får levert på døra?

14. Hvilket ferieland utenom Norge har du savnet mest det siste året, og hvorfor?

Japan, fordi god mat og vi har et mulig pilotprosjekt på gang der jeg gjerne skulle likt å få være med på fysisk.

15. Hva er det flaueste du har opplevd som gründer?

Totalt bomme på hva investorer vil investere i. Og hvorfor. Og hvordan. Og hvor mye. Egentlig alt som har med å hente inn penger eksternt å gjøre. Jeg har lenge fryktet at jeg har vært svartelistet fordi jeg har gjort alle feilene som er mulig å gjøre når det kommer til å kommunisere med disse over årene. Jeg vet de snakker seg imellom. Jeg vil helst ikke tenke for mye på det.

16. Hva er det viktigste du skal gjøre til høsten?

MVP-utvikling av Sloyd (Sløyd på godt norsk), som er oppstartsprosjektet jeg jobber på sammen med tidligere nevnte Andreas og Avi. Målet er å kunne lage en utgave som kan bli nyttig for brukere som vi kan jobbe videre på mot en fullverdig utgivelse en gang i 2022. Vi har akkurat gjort noen kritiske ansettelser, mest tekniske, sånn at vi kan få oppskalert produksjonen av individuelle 3D-objekter og laget et bedre brukergrensesnitt.

17. Hva bør norske gründere bli bedre på?

Brenn Janteloven på bålet og glem at den finnes. Jeg skjønner ikke at selv yngre generasjoner har denne i seg. Det var bare en teit tekst i en teit bok som ingen i verden behøver å lese. Alltid tenk at du kan ha det bedre enn å tenke at du har det bedre enn noen andre. Spark oppover når du må, men strekk alltid en arm nedover.

18. Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

Jeg liker å lage enspillerbrett til Quake 2. Jeg har gjort dette siden 2017, og av en eller annen merkelig grunn så har de slått veldig godt an blant mange og det er mange videoer av de på Youtube, som viser folk som spiller de. Jeg skulle ønske jeg hadde mer tid til det, men jeg må prioritere utviklingen av Sloyd inntil videre.