Terje Breivik i Venstre for handler med regjeringspartiene. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Mens vi venter på opsjonsløsningen: Budsjettfristen ryker

Publisert Sist oppdatert

De fire partiene på borgerlig side sliter med å komme til budsjettenighet innen den selvpålagte fristen, nemlig mandag kveld.

– Fristen er klokken 18 i kveld. Det er veldig optimistisk. Men vårt mål er å greie dette innen rimelighetens tid. Da har jeg sagt fra nå og ett døgn framover i tid, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Også fra de andre partiene kom det lignende signaler mandag. For gründernes del knytter det seg stor spenning til utfallet av samtalene rundt den nye løsningen for opsjonsskatt, og om denne får en mer startupvennlig form.

Et så å si samlet gründermiljø har slaktet regjeringens forslag til nye regler for opsjonsskatt, og mener de mange begrensningene gjør at det ikke blir et effektivt virkemiddel for norske oppstartsbedrifter som skal vokse seg store.  Venstre har varslet at de vil presse regjeringen til å snu, og i sitt forslag til alternative statsbudsjett var det store endringer.

— Kort og godt fjerner vi alle tak. Skal du først gjøre endringer, må de føre til at opsjoner kan bli et reelt supplement til ordinær lønn, sa nestleder Terje Breivik i Venstre til Shifter.

Regjeringen hadde satt følgende begrensninger for hvilke bedrifter som skulle få nyte godt av en ny ordning, med «rett skatt til rett tid»:

  • Gjelder kun bedrifter som har under 10 ansatte
  • Gjelder kun bedrifter som omsetter for mindre enn 16 millioner kroner
  • Begrenser seg til en skattefordel opp til 30.000 NOK

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet satte seg 7. november ned sammen med Venstre og KrF for å forhandle om statsbudsjettet for 2018.

Det har flere ganger vært påpekt at inndekning – hvor man skal hente penger for å kunne betale for partienes hjertesaker – har skapt størst problemer i forhandlingene, ifølge NTB.

(©NTB)