Direktør for teknologitrender i Schibsted, Marius Olsen, tar over topplederansvaret i Urban Sharing. Foto: Presse/US

Urban Sharing forbereder seg på klatreetappe: Marius Olsen fra Schibsted blir ny toppsjef

Publisert Sist oppdatert

Teamet bak de norske bysyklene henter spisskompetanse fra Schibsted i jakten på den globale ledertrøya innen mikromobilitet.

– Jeg er egentlig en gründer-type, sier Marius Olsen.

Før han ble direktør for teknologitrender i Schibsted, var Olsen med på å starte innholdsmarkedsføringsbyrået VG Partnerstudio. Og allerede som student på NTNU, var han én av gründerne bak ibok.no - en plattform for kjøp og salg av brukte studiebøker, som ble solgt til Studentsamskipnaden i 2008 og fortsatt eksisterer.

Les også: De ukjente gründerne snudde opp ned på Oslo-trafikken

Olsen var imidlertid ikke på utkikk etter ny jobb da Urban Sharing (US) kom på banen. Men muligheten til å påvirke et slikt selskap i skaleringsfasen, ble for vanskelig å motstå.

I den nye stillingen skal Olsen sørge for at plattformen som norske bysykkelbrukere kjenner godt, finner veien til nye markeder over hele verden. Selskapet har allerede inngått avtaler i Stockholm og Edinburgh. Målsetningen er å lage en plattform som kan tilpasses flere typer mikromobilitet hvor som helst i verden.

– Mobility er et veldig spennende område, hvor det kommer til å skje store endringer de neste årene. Det trigger meg, sier Olsen, som starter i ny jobb 1. september.

Brukerbehov

Han ser klare paralleller mellom omveltningene som har skjedd i mediebransjen, som han kjenner godt, og utviklingen innen mobilitet i byene.

– Mobility går nå inn i en transformasjonsfase som mediebransjen har vært gjennom de siste 10 - 15 årene, sier Olsen.

Les også: Urban Sharing henter fra Uber - Skal teste 400 elektriske sparkesykler

I Schibsted har den påtroppende US-sjefen blant annet vært med på utviklingen av medieplattformer og teknologi på tvers av aviser og markedsplasser, og tror den erfaringen vil komme særlig godt med i den nye stillingen.

– Man deler, i stedet for å eie, for bedre utnyttelse. Det gjelder alt fra biler til sykler og sparkesykler. Samtidig endrer byene seg, for eksempel med mindre bilkjøring i sentrum.

Olsen viser til den hurtige ekspansjonen til selskaper som driver med elektriske sparkesykler, og hvordan dette har preget bybildet i for eksempel Oslo.

– Man har tydelig truffet et brukerbehov, sier han.

Utfordringer

Samtidig er det store ulikheter og utfordringer som venter den avtroppende mediemannen.

For selv om Urban Sharing skal levere teknologien bak ulike mobilitetssystemer, må de forholde seg til de fysiske fremkomstmidlene.

– Her er det håndfaste sykler eller sparkesykler som skal ut i byene. Og byene er så ulike, både i form av størrelse, reguleringer og brukervaner, at systemene ikke er globalt skalerbare på samme måte. Det er ingen "one size fits all". Det er utfordrende, men Urban Sharing er godt posisjonert med en solid og fleksibel teknologiplattform som kan tilpasse seg ulike brukerbehov når vi nå skal skalere internasjonalt, sier Olsen.

Nye krefter

CTO og medgründer i Urban Sharing, Johan Høgåsen-Hallesby, sier det var naturlig å lete etter ny toppleder i Schibsted, fordi de har erfaring med å skalere globale teknologiplattformer til lokale markeder.

– Men vi er spesielt glade for å få en så dyktig fyr som Marius - som er like lidenskapelig som oss på brukeropplevelse, hvordan man bygger gode produkter og rollen teknologi spiller i moderne byutvikling.

Marius Olsen tar over topplederansvaret i Urban Sharing etter medgründer i selskapet, Axel Bentsen. Den avtroppende sjefen skal ifølge en pressemelding fra Urban Sharing "støtte overgangen gjennom rådgivning om salg og forretningsutvikling".

– Dette er en lenge planlagt overgang med god prosess frem til her vi er nå, og jeg gleder meg både til Marius som nye krefter, og litt endret fokus for egen del, skriver Bentsen i en kort kommentar til Shifter.