innlegg

«Vurderer du gründerskap, flytt så fort du kan!»

Neonomics-gründer Christoffer Andvig spør seg om hvorfor han skal skattlegges mer enn gründere i andre europeiske land. 

Christoffer Andvig, daglig leder Neonomics
Publisert Sist oppdatert

FOUNDERS BEWARE! Regjeringen presenterte i går et nytt forslag om exit skatt. Det er spikeren i kista for gründerskap i Norge.

Hvorfor skal gründere velge Norge som utgangspunkt?

  • Norge er et lite marked både for kunder og tilgjengelige ansatte.
  • Norge har svært dårlig tilgang på tidligfase kapital sammenlignet med andre europeiske markeder.
  • Norge har svært høye skattesatser som stadig endres (ref den innførte ekstra arbeidsgiveravgiften.

Med en stadig esende offentlig sektor som skal betales av en stadig mindre privat sektor, er det ingen utsikter for at skattene skal reduseres. Tvertimot kan de nå økes da alle må bli i Norge. Det er aldri et tema å faktisk redusere offentlig sektor (den største i Europa) og offentlig sløsing, kun hvordan vi skal øke skattene for å dekke kostnadene.

Det nye forslaget om exitskatt vil skattlegge en potensiell gevinst for gründere om de for eksempel flytter med bedriften sin fordi den skal skalere internasjonalt.

I løpet av mine over 30 år i arbeidslivet har jeg hatt 8 år uten rettighet til arbeidsledighetstrygd eller sykepenger mens jeg har bygget selskaper. Kapitalen (som allerede er betalt skatt av) strekker ikke til om jeg skal betale skatt og AGA en gang til. Jeg har vært ekstremt lønnsom for statskassen!

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Bedriften jeg bygger nå har bidratt med rundt 500 årsverk. Vi har bidratt med over 200 millioner til statskassen som primært kommer fra utenlandske investorer. Inntektene våre kommer i stor grad fra utlandet.

Etter mitt syn har jeg allerede bidratt enormt til fellesskapet. Er det da rettferdig at om jeg lykkes, så skal jeg skattlegges mye hardere enn om jeg bor i Sverige, Finland, Sveits eller andre europeiske land? 

Vi satser internasjonalt, og det er derfor stor sannsynlighet at jeg må flytte utenlands for en periode eller permanent. Som teknologibedrift er det ingen selvfølge at vi skal ha hovedkontor i Norge. Med dagens regjering er det tvert imot en rekke rammebetingelser som gjør det bedre å flytte. Hadde det ikke vært for barna hadde jeg flyttet for lengst!

Grådighet kjenner ingen grenser. Dagens skattesystem er ikke rettferdighet. Dette er ikke et «spleiselag». Dette er ikke «et bidrag til rammebetingelsene som har tilrettelagt for suksess». Dette er rett og slett grov utnyttelse av de som tar ekstremt mye høyere risiko enn våre trygge statsansatte! 

Se til Sverige (et skatteparadis sammenlignet med Norge), se til Storbritannia (svært oppstartsvennlige rammevilkår for både bedrifter og investorer).

Vurderer du gründerskap, flytt så fort du kan! Vi er hvertfall ikke velkomne i Norge som tilsynelatende skal leve av offentlig sektor og oljefondet i fremtiden!

Dette innlegget var først publisert på Andvigs Linkedin-profil og er publisert her med skribentes tillatelse.