Daniel Kjellén, gründer og CEO i Tink.

Visa vil kjøpe svensk fintech-selskap for 18 milliarder kroner

Verdivurderingen av Tink mer enn firedoblet på ett år.

Publisert Sist oppdatert

Få måneder etter at et varslet oppkjøp av amerikanske Plaid falt igjennom, har Visa inngått en avtale om å kjøpe opp konkurrenten Tink.

Visa er ifølge en pressemelding villig til å betale 1,8 milliarder euro, tilsvarende 18 milliarder kroner, for det svenske fintech-selskapet. Partene er enige om avtalen, men den må godkjennes av regulatoriske myndigheter i Europa og Sverige før den er endelig.

Tink er et såkalt aggregatorselskap, og har bygget opp en omfattende infrastruktur som kobler sammen transaksjonsdata på tvers av finansinstitusjoner. Fintech-selskapet har blant annet laget en løsning som brukes av banker for å både tilgjengeliggjøre sine kunders bankkontoer for tredjeparter, som er påkrevd av EU-direktivet PSD2, men også for å få tilgang til sine kunders kontoer i andre banker.

Tjenestene til selskapet benyttes av mer enn 3400 banker andre finansinstitusjoner, inkludert Paypal og Klarna, og når på den måten mer enn 250 millioner kunder i Europa.

– Vi har jobbet utrettelig de siste ti årene med å gjøre Tink til en ledende open banking-plattform i Europa, og vi er utrolig stolt over hva hele Tink-teamet har skapt sammen, sier medgründer og CEO i Tink, Daniel Kjellén, i meldingen.

– Men vi har bare skrapt i overflaten, sier han, og legger til at selskapet sammen med Visa kan bevege seg fortere og nå lengre enn noen gang.

Prisingen av Tink har skutt i været på kort tid. Så sent som i fjor gjennomførte selskapet en emisjon på 888 millioner kroner med en påfølgende verdivurdering på 4,1 milliarder kroner.

Nå vil Visa altså punge ut 18 milliarder kroner for å kjøpe alle aksjene. Transaksjonen skal gjennomføres i kroner og øre, ifølge meldingen.

Blant aksjonærene i Tink er Dawn Capital, HMI Capital, det italienske postvesenet Poste Italiane, Heartcore Capital, ABN AMRO Ventures, BNP Paribas’ venture-ark og Opera Tech Ventures.