Vipps-sjef Rune Garborg.
Vipps-sjef Rune Garborg.

Vipps slår seg sammen med dansk og finsk betalingsselskap

Hovedkvarteret til det sammenslåtte selskapet forblir i Oslo, under Vipps-sjef Rune Garborgs ledelse.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres!

Norske Vipps slår seg sammen med danske MobilePay og finske Pivo, opplyses det i en pressemelding onsdag morgen.

Målsetningen med sammenslåingen er ifølge de tre å tilby bedre løsninger for folk og bedrifter over hele Norden, og bli mer konkurransedyktige i det europeiske betalingsmarkedet.

– Konkurransen innen betaling er global, ikke lokal, og vi trenger et enda sterkere fotavtrykk for å konkurrere med internasjonale aktører. Ved å kombinere tre av de sterkeste merkevarene i Norden, og bygge en enda sterkere teknologiplattform, kan vi sammen skape forenkling i verdensklasse for enda flere, sier Rune Garborg, administrerende direktør i Vipps, i meldingen.

Nordmannen skal lede det nye selskapet.

«Nye» Vipps

  • Det nye selskapet vil ha over 500 medarbeidere over hele Danmark, Finland, Norge og Litauen.
  • Fusjonen vil skape en av de største digitale lommebøkene i Europa.
  • Alle tre nåværende merkevarer vil foreløpig fortsette. Brukerne av de tre lommebøkene kan fortsatt bruke appene sine helt som normalt fremover, og potensielle endringer kan ikke skje før sammenslåingen er godkjent av myndighetene.
  • Planen er at Vipps’ teknologiplattform vil brukes fremover. Den videreutvikles for å møte danske og finske krav, og de to andre lommebøkene vil så migreres over til felles plattform.
  • OP Financial Group, eieren av Pivo, blir distributør av den nye felles lommeboken i Finland.
  • Eierstrukturen for det nye selskapet blir som følger: Dagens eiere av Vipps: 65%; Danske Bank: 25%; og OP Financial Group: 10%.

Kilde: Vipps

Betaling på tvers

Det nye selskapet får en samlet brukerbase på 11 millioner. Det gjennomføres over 700 millioner transaksjoner årlig via de tre plattformene, og 330.000 butikker og nettbutikker i Norge, Danmark og Finland benytter minst én av tjenestene.

− Dette vil skape et mye sterkere utgangspunkt for å gi kundene våre flere og enda bedre løsninger i et raskere tempo. Vi har en klar ambisjon om å gjøre det mulig for brukere å betale på tvers av landegrenser med lommeboken i de nordiske landene, sier Claus Bunkenborg, administrerende direktør i MobilePay, i meldingen.

– Etterspørselen etter kontantløse betalinger har vokst sterkt i flere år, og trenden ble ytterligere forsterket av den globale pandemien. Det nye selskapet vil dra nytte av de beste løsningene fra de tre mobile plattformene og gjøre dem tilgjengelige for alle brukere, brukersteder og partnere på én felles plattform, sier Harri Nummela, EVP, Retail Banking, i OP Financial Group, som har utviklet Pivo.

Selskapet planlegger også å investere videre i netthandelsløsninger for å møte nordiske nettbutikkers høye forventninger om de beste betalingsløsningene, legger hun til.

Ny ledelse

Vipps-sjef Rune Garborg skal lede det nye selskapet, mens Claus Bunkenborg, administrerende direktør i MobilePay, blir en del av ledelsen.

Kjerstin Braathen, styreleder i Vipps og konsernsjef i DNB, blir styreleder. Alle parter vil være representert i styret.

Det nye selskapet vil ha hovedkontor i Oslo og være underlagt regulering av norske myndigheter.

Det vil ikke være noen oppsigelser som følge av fusjonen, ifølge pressemeldingen.

BankID ut

Som en del av prosessen med å slå sammen de tre nordiske selskapene, vil de nasjonale infrastrukturselskapene BankID og BankAxept fisjoneres ut av Vipps AS.

BankID og BankAxept vil fortsatt være heleid av norske banker.

Fusjonen krever godkjenning fra relevante regulatoriske myndigheter som EU Kommisjonen.

Powered by Labrador CMS