medtech

Viking Arm jekker opp ambisjonene: Utvider brukergruppen fra snekkere til hjertekirurger

Seriegründerne Øivind Resch og Terje Scheen har opplevd kraftig vekst med selskapet Viking Arm. Nå vil duoen ekspandere virksomheten og endre retraktor-markedet for all fremtid.

Teamet i Viking Arm og deres nye verktøy som skal stå for et paradigmeskifte i retraktormarkedet. F.v. Ulf Atle Hansen, Øivind Resch og Steffen Bang
Publisert

– Jeg tuller ikke når jeg sier det er snakk om 100 år gammel teknologi. Det er som om de bruker hest og kjerre i en verden der man kan kjøre bil.

Det sier seriegründer Øivind Resch. Han har tidligere startet selskapet Padtech og etablerte i 2018 sammen med Terje Scheen selskapet Viking Arm. Sistnevnte selskap produserer håndjekker hovedsakelig rettet mot håndverkerbransjen, og har allerede distribuert verktøyene sine i 37 land.

Nå har gründerduoen hentet nye 13,4 millioner kroner for å ta over markedet internasjonalt for rektraktorer: et medisinsk verktøy som blant annet brukes for å åpne brystkasser under kirurgiske operasjoner.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Full fart fra håndverkerbransjen til helsesektoren

Resch forteller at ideen om å produsere medisinsk utstyr først kom fra datterens forlovede. Han skrev doktorgrad om avanserte simuleringer knyttet til hjerteoperasjoner, og ble overrasket over kvaliteten på utstyret som kirurgene han møtte brukte for åpning av bryst ved hjerteoperasjon.

– Etter å ha tatt en nærmere titt på teknologien, identifiserte vi med en gang fire-fem åpenbare svakheter som vi kunne forbedre, sier Resch og fortsetter: 

– Vi hadde allerede hele apparatet på plass, så da var det båre å gi bånn gass.

Datterselskapet Viking Arm Medical (VAM) ble stiftet i 2021. Kort tid etter hentet de fem millioner kroner, med den svært mediesky investoren Odd Rune Austgulen som primærinvestor, og deretter nye åtte millioner kroner hvor de også fikk med seg blant annet  Viteapro-gründer Kenneth Bern

Søndag lukket folkefinansieringsrunden på Dealflow med ytterligere 13,4 millioner kroner i boks, noe som gir selskapet en verdivurdering på over 63 millioner kroner etter penger.

Sammensatt forretningsmodell

Forretningsmodellen går ut på å «låne» ut selve rektraktoren til sykehus, mot at de binder seg til å kjøpe tilhørende engangskomponenter direkte fra VAM. Dette gjør at sykehusene slipper kostnader for å sterilisere énbruksdelene mellom hver operasjon. Til gjengjeld møter VAM en betydelig lavere barriere for salg og får løpende inntekter.

Planen er å lansere det nye produktet i første eller andre kvartal i 2024. Da skal produktet selges gjennom distributører i Europa og eksterne agenter i USA. 

Dersom selskapet klarer å treffe på budsjett, estimerer de at verdien av selskapet allerede i 2026 kan overgå milliarden. De understreker at dette er anslag og kan påvirkes av en rekke ulike faktorer.

Hent mye penger og få med deg flinke folk

Ved spørsmål om han har noen tips til andre vekstselskaper som vil satse på et nytt marked, er det spesielt to råd seriegründeren vil trekke frem.

For det første mener Resch at det er viktig å hente nok penger til å tåle en krise:

– Det kommer til å komme skarpe svinger og humper i veien, da er det viktig at du har nok kapital til å tåle å stå i det. Hent mye og ikke vent til du går tom før du henter mer. Det hjelper ikke å være gjerrig hvis du ender opp med alle eierandelene i et selskap som ikke overlever.

Videre understreker han viktigheten av å få med seg bra folk:

– Det finnes mye kyniske investorer der ute, de må man holde seg unna, sier Resch og fortsetter: 

– Ansett folk som er smartere og flinkere enn deg. Det er ikke så farlig at du ikke kjenner industrien selv, hvis du kan få med deg partnere som gjør det.

Resch forteller de helt fra start har hatt fokus på å få med seg flinke fagfolk, også internasjonalt. Som eksempel trekker han frem den nylig ansatte daglige lederen i VAM, Jaap Delange, som har over 30 års erfaring med å fremme medisinsk teknologi på det globale markedet. 

VAM-gründeren forteller at de kom i kontakt med nederlenderen gjennom et rekrutteringsselskap i London som spesialiserer seg på å finne folk som fungerer godt med skandinaviske oppstartselskaper til tross for kulturforskjeller.

Har ikke gått utover kjernevirksomheten

Resch avviser at satsingen på medisinsk utstyr har påvirket vekst for kjernevirksomheten. Han forteller at de har brukt 90 prosent eksterne ressurser for å få VAM opp og stå.

– Vi er en kreativ gjeng som holder på med noe hele tiden, sier Resch, som avslører at Viking Arm har tre til fire nye produkter til verktøy-industrien underveis.