HELSETEKNOLOGI

«Videolegen» Eyr henter 44 millioner kroner og spår storkonsolidering i bransjen

– Vi må være åpne for konsolidering. Sluttbrukeren kan ikke ha 100.000 ulike steder å gå, avslører storinvestoren til Eyr.

Kommunikasjonssjef Maren Synnevåg, daglig leder Camilla Kluge Foss, og gründer Karl Martin Lind i Eyr.
Publisert

Interessen for norske Eyr øker stadig. Det drøyt seks år gamle helseteknologi-selskapet tilbyr en plattform og app som skal gjøre tilgangen til helsetjenester enklere gjennom videosamtaler med helsepersonell, samt sikre meldinger og lagring av helsedata.

Hittil i år har selskapet mer enn doblet de månedlige inntektene, og styrer nå mot en omsetning på rundt 22 millioner kroner totalt i år, mot 13,2 millioner kroner i fjor.

– Men utgangsfarten er mye høyere, nærmere 30 millioner kroner, sier Camilla Kluge Foss, som tok over som sjef i selskapet etter medgründer Karl Martin Lind i sommer.

For å akselerere inn i det nye året, henter Eyr nå 44 millioner kroner i frisk kapital fra eksisterende eiere.

Statlige Investinor står for 20 millioner kroner. 16 av 34 eksisterende eiere er med på emisjonen, deriblant TV2 Invest, den svenske gründeren Fredrik Österberg, som står bak Evolution Gaming, og Stena-familien. De to sistnevnte kom inn på eiersiden i fjor.

Partene vil ikke kommentere prisingen av selskapet.

Lager «psykolog light»

Eyr operer i Norge og Danmark. med både lege- og psykologtjenester. Til sammen utfører disse omkring 7000 konsultasjoner månedlig, ifølge selskapets egne tall.

Pengeinnsprøytningen skal brukes på nye tjenester, å styrke teknologistaben, samt salg og markedsføring. I tillegg er en videre ekspansjon i Norden nærliggende.

– Nå er vi i diskusjoner med styret både om hvor vi skal satse og hvor mye vi skal gasse, så hvor lenge pengene vil vare, er avhengig av det, sier Kluge Foss, men mener kontoen vil holde godt ut i 2023.

Selskapet lanserte psykolog via video i mars, og nå vil de styrke satsingen på mental helse, blant annet.

– Det har hatt en kraftig vekst. Nå lager vi nye digitale løsninger i tillegg til videokonsultasjoner, en slags «light»-variant av psykolog, sier Kluge Foss.

Hun understreker at tjenestene skal dekke lette og moderate lidelser. Selskapet tar mål av seg å fange opp utfordringer hos brukerne tidlig.

– Vi må også være en portvokter inn mot spesialisthelsetjenesten, og skal sørge for at det ikke blir overbehandling av pasienter som ønsker henvisning videre inn i spesialisthelsetjenesten, sier hun.

Til sist er Eyr i gang med å lage en «white label»-løsning. Det vil si at de kan lisensiere ut egen teknologiplattform til andre som vil tilby tjenester på den.

Kraftig konkurranse

Disse grepene er konsekvensen av en større strategisk gjennomgang i sommer, etter at Kluge Foss inntok sjefsstolen.

Mange små og store aktører har nemlig kastet seg inn i e-helse de seneste årene, spesielt under koronapandemien. Mange har hentet betydelig større summer enn Eyr.

Blant de største konkurrentene til den norske lommelegen, nevnes svenske Kry og Askeladden-konseptet Dr.Dropin.

I tillegg opererer for eksempel svenske Doktor24 og doktor.se i samme marked. I tillegg har norske selskaper som Confrere og Dignio kommet på banen med tilgrensende konsepter. Utenfra lurer det amerikanske milliardselskapet Teladoc Health, som nå er på plass i Danmark.

– Ja, det er en kraftig konkurranse nå, og flere har dukket opp. Men vi har levert over 150.000 konsultasjoner, har vært med lenge, har erfaring, og har skalert opp raskt, sier Kluge Foss om egen konkurransedyktighet.

– Men så er innovasjonstakten åpenbart viktig. Der må man skille seg ut, sier hun.

Der slår hun fast at tilliten til tjenesten vil bli avgjørende, og Eyr legger derfor mye arbeid i sikkerhet på sin plattform, ifølge sjefen.

– Der tror jeg det blir en opprydding i bransjen. Sikkerheten må være god. Men vi har fancy video-tjeneste vi også, altså.

I strategien som ble lagt i sommer, er en del ting også utelukket.

– Vi skal gjøre mer av det vi er gode på, og ikke flakse rundt. Vårt fokus er på å utvikle digitale tjenester, og ikke å bygge opp en masse fysiske lokasjoner. Det er kapitaltungt, så det har vi valgt bort.

– Vi skal heller nå våre pasienter digitalt og gjennom point-of-care-løsninger i apotek eller som sendes hjem til pasienten, sier hun.

Patrick Sandahl er investeringsdirektør i Investinor.

Er åpne for konsolidering

Eyr har posisjonert seg som en tydelig b2b-aktør, riktignok med innslag av b2c. Men det er primært bedriftskunder selskapet jakter. Blant annet har de inngått avtaler med flere forsikringsselskaper, hvor tilgang til helsetjenester gjennom Eyr er en del av ulike pakker.

Investeringsdirektør Patrick Sandahl i Investinor, som har ansvaret for Eyr-plasseringen, peker på at markedet for helsetjenester er under konsolidering.

– Vi kommer ikke til å bli den største aktøren i Norden, men den beste. I et konsolideringsmarked, er det interessant å tenke på hvordan det vil se ut om fem år. For det vil se veldig annerledes ut enn nå, mener han.

Sandahl bekrefter at Eyr har vært i samtaler om sammenslåing eller oppkjøp, men vil ikke si med hvem.

– Vi må være åpne for konsolidering. Sluttbrukeren kan ikke ha 100.000 ulike steder å gå, sier han.

– Vil det si at det fortsatt skal investeres tungt, uten å tenke mye på bunnlinjen?

– Jeg vet ikke hvor mye lenger verden vil akseptere at det brennes så mye penger, så lenge topplinjen vokser. Men vi har god tid, sier Sandahl.

– Hvor god tid?

– Vi er riktig eier i en viss periode. Vi vil nok ikke være blant det største og mest toneangivende aksjonærene om fem år, for da er markedet konsolidert. Det vil si, hvis Eyr har konsolidert i Norge, er vi kanskje ledende. Om vi blir med de store svenskene, er det annerledes.

– Men produktet er så godt at uansett hvem vi skal leke med, får organisasjonen et godt liv, mener han.