FINTECH

Vic.ai henter en halv milliard kroner

For andre gang på halvannet år henter de norske gründerne store penger til automatisert regnskapsføring i USA.

Gründerduoen i Vic.ai, Kristoffer Røil og Alexander Hagerup.
Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske selskapet Vic.ai ble etablert av den norske gründertrioen Kristoffer Røil, Alexander Hagerup og Rune Løyning i 2016. Siden har de utviklet en plattform som automatiserer regnskapsføring ved hjelp av kunstig intelligens.

Nå har selskapet hentet 52 millioner dollar i frisk egenkapital. Det tilsvarer over en halv milliard kroner med dagens kurs. Det bekrefter selskapet i en pressemelding.

Kapitalinnhentingen ble ledet an av de eksisterende aksjonærene GGV Capital og Iconiq Growth, støttet av Cowboy Ventures og Costanoa Ventures. Disse var også med da selskapet hentet 50 millioner dollar i fjor.

Den gangen fortalte Hagerup til Shifter at de hadde en rullebane på 30 måneder, men at de sannsynligvis ville hente kapital igjen lenge før den tid.

– Hvis man kan hente kapital på bra «terms», så bør man stort sett gjøre det. GGV kom proaktivt til oss med et forslag som vi var fornøyd med. Alle andre var med og runden var overtegnet med ganske solid margin, sier Hagerup til Shifter.

Siden oppstarten har selskapet hentet 115 millioner dollar, eller mer enn 1,1 milliarder kroner.

Partene har foreløpig ikke avslørt hva Vic.ai ble priset til, men ifølge Hagerup er den høyere enn ved forrige runde - noe som er alt annet enn gitt i dagens kapitalmarked. I fjor sommer hevdet gründerne at selskapet var verdt flere milliarder kroner.

Den gangen snakket Hagerup også om å hente en større runde, gjerne det dobbelte en det selskapet nå har annonsert.

– Det er makro-relatert. Vi ønsker å trå balansen mellom kapital og utvanning. Det har blitt klart at det er bedre å vente 1-2 år med en skikkelig stor runde, så da valgte vi heller å ta med oss en halv milliard nå og bygge videre frem til det er mer optimisme i markedet, sier Hagerup.

Sammenlignbare teknologiselskaper har i det siste hentet penger til en prising både 60, 70 og 80 prosent lavere enn for et år siden. Samme utvikling har man sett i markedsverdien på teknologibørsene.

– Så nåløyet er smalere og det at vi kan gjennomføre dette nå sender et bra signal om den underliggende teknologien og teamet vi har satt sammen, sier den norske gründeren.

Siden forrige kapitalinnhenting har Vic.ai tredoblet staben til 106 ansatte fordelt på USA og Europa. I pressemeldingen skriver selskapet også at de gjentakende inntektene (ARR) har triplet seg i løpet av samme periode, men avslører ingen absolutte tall. Det vil heller ikke gründeren gjøre overfor Shifter.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!