VENTURE

Verdane lanserer Europas største impact-vekstfond

Statlige Nysnø Klimainvesteringer skyter inn 170 millioner kroner i milliardfondet.

Investeringsdirektør Lars Hvam i Nysnø og Christian Jebsen, Partner i Verdane.
Publisert Sist oppdatert

Det europeiske investeringsselskapet Verdane, som er gründet og ledes av nordmannen Bjarne Kveim Lie, lanserer et nytt vekstfond som skal spesialisere seg på investeringer i såkalte impact-selskaper; selskaper som bidrar til å nå bærekraftsmålene til FN.

Fondet, ved navn Verdane Idun I, er på 300 millioner euro, eller rundt tre milliarder norske kroner.

– Vi ser et mangfold av investeringsmuligheter i nord-europeiske virksomheter som tilbyr attraktive, ambisiøse og skalerbare løsninger, sier Christian Jebsen, partner i Verdane, i en pressemelding.

Han skal lede det nye fondet sammen med norske Erik Osmundsen, tidligere sjef i Norsk Gjenvinning.

Hittil har det nye fondet gjort tre investeringer, i norske Spond, en mobilapplikasjon for organisere idrett, korps og andre grupper; i finske Auntie, som tilbyr en støttesamtaletjeneste til organisasjoner for å hjelpe ansatte med å takle for eksempel stress, overprestering eller å finne motivasjon; og i et tredje, fortsatt ikke annonsert vekstselskap.

– Vi er overbevist om at fond med bærekraftig investeringsmål leverer konkurransedyktig avkastning, og vi ser at private equity-industrien anvender en stadig mer impact-drevet tilnærming til investeringer, sier Jebsen.

Blant investorene i fondet, er Nysnø Klimainvesteringer. Det norske statlige investeringsselskapet skyter inn 170 millioner kroner.

– Nysnø ser frem til å samarbeide med Verdane for å realisere et lavutslippssamfunn og en mer bærekraftig verden. Med utgangspunkt i de unike verdiene og den teknologiske kompetansen nordeuropeiske virksomheter besitter, vil fond som kombinerer teknologi med bærekraft kunne bidra til å påvirke samfunnet positivt i stor skala, sier Lars Hvam, investeringsdirektør i Nysnø, i meldingen.

Blant de øvrige investorene i fondet er det svenske pensjonsfondet AP3 og det globale investeringsselskapet Adams Street Partners.

Totalt forvalter Verdane over 35 milliarder kroner gjennom ulike fond og plasseringer, og har investert i 135 selskaper fordelt på en rekke sektorer.

Les også: