Lederskifte i Equinor:

Equinors styreleder Jon Erik Reinhardsen (t.v.) presenterte Anders Opedal som ny konsernsjef i Equinor etter Eldar Sætre mandag formiddag.

Venture-topp: «Startups blir veldig viktig for Equinor fremover»

– Engasjerte seg tidlig for venture, og var til og med med på noen møter direkte med startups, sier Equinors tidligere venture-sjef om selskapets nye toppleder.

Publisert Sist oppdatert

Mandatet til den nye Equinor-sjefen Anders Opedal er ifølge styreleder Jon Erik Reinhardsen å akselerere selskapets utvikling som et «bredt energiselskap», og å øke verdiskapingen for aksjonærene gjennom «energitransisjonen».

I en børsmelding fra selskapet om lederskiftet, bemerkes det at Opedal er den første ingeniøren som blir konsernsjef i Equinor. Det presiseres også at han er sterkt engasjert i «teknologi, digitalisering og industriutvikling».

– Vi har et godt utgangspunkt for det som blir en stor omlegging, med en attraktiv portefølje, enestående kompetanse, teknologi og innovasjonsevne, engasjerte medarbeidere og sterke verdier som vil guide oss gjennom denne prosessen (...), sier Opedal selv i meldingen.

Bildet som tegnes av den påtroppende toppsjefen bekreftes langt på vei av tidligere venture-sjef i Equinor, Kristin Aamodt.

– Han er en veldig solid, erfaren og kunnskapsrik person. Et godt valg, sier hun.

Aamodt er i dag Europa-sjef for det kanadiske cleantech-fondet ArcTern Ventures, hvor Equinor er inne som en ledende investor.

– Det var flere gode kandidater, men han har en god oversikt over flere områder i Equinor. Jeg ser det som en stor fordel at han er teknologisk sterkt, særlig i denne tiden som er drevet frem av teknologi, sier hun.

Kristin Aamodt var venture-sjef for Equinor og jobbet med selskapets nye toppsjef, Anders Opedal.

Startup-engasjement

Aamodt har ved flere anledninger jobbet med Opedal, og beskriver ham som «hands on».

– Han var leder for et kjempestort område, som innbefattet veldig mye. Da han begynte, engasjerte han seg tidlig for venture, og var til og med med på noen møter direkte med startups. Han er veldig nysgjerrig og åpen, og ønsket å være en krevende kunde, forteller hun og legger til:

– Jeg tror, noe Anders forsåvidt også har bekreftet, at innovasjon og nye løsninger fra store og små, inkludert startups, blir veldig viktig for Equinor fremover.

De store pengene

Noe av det siste Aamodt gjorde i sin forrige jobb, var å slå sammen venturegrenene i Equinor. Nå har selskapet én ventureavdeling med videre mandat, mer penger og økt bredde.

– Er det som kunde eller investor at Equinor vil gjøre seg gjeldende for startups?

– Det kan være begge. Tradisjonelt blir man kunde. Vi har noen veldig gode eksempler på det innen automatisering av borre-løsninger, samt på grønne områder som innen elektriske båter.

Hun viser til at Equinor både investerte i- og ble kunde av norske Corvus, som lager marine batteripakker. Samtidig valgte selskapet å sette krav til batterier for nye kontrakter på supplyskip, som i tur satt fart i dette markedet.

– Jeg vil si det samme nå som da jeg var leder. Equinor kan spille en nøkkelrolle for energiomstillingen i verden og Norge, og de gjør allerede mye innen fornybar energi. Så er det klart at man alltid kan gjøre mye mer. Og der tror jeg startups kan spille en viktig rolle, ved å vise hva som er teknisk og kommersielt mulig. Da er det lettere for de store å satse store penger, sier Aamodt.

Fakta om Anders Opedal

  • Norsk næringslivsleder, født 4. mai 1968.
  • Utdannet ingeniør med mastergrad fra NTNU og har mastergrad i bedriftsledelse fra Heriot-Watt universitetet i Edinburgh.
  • Jobbet som ingeniør i Schlumberger and Baker Hughes Inteq fra 1992 til 1997.
  • Startet som petroleumsingeniør og sektorleder i Statoil i 1997. Har senere hatt en rekke lederstillinger i konsernet.
  • Kommer fra stillingen som konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor.
  • Tar over som konsernsjef i Equinor 2. november

(Kilde: NTB)