Koding

Ungene strømmer til sommerkoding: – Mange fremtidige gründere her

Sofia Paez og Isabel Telma Saxegaard Knott lærer å programmere sine egne spill.

De siste søkertallene fra Samordna opptak viser at det fortsatt er for lavere rekruttering til teknologiske fag i Norge enn det er studieplasser.

– Vi ser at det er mange ledige plasser på studier som samfunnet har stor bruk for, både på lærerstudiet og ulike teknologistudier, sier direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Sveinung Skule i en kommentar.

Samtidig krever Tekna flere studieplasser innen IKT.

Sammenlignet med 2021 er antallet som får tilbud innen IKT på stedet hvil. Marcus Steen Mitschke i Tekna trekker frem avanserte IKT-studier som et eksempel på et område hvor behovet er stort.

– I en årrekke har næringslivet skreket etter mer IKT-kompetanse. Mange unge viser nå at de vil ta ansvar for digitaliseringen framover. Da er det viktig at kvalifiserte søkere ikke blir møtt med stengte dører ved lærerstedene til høsten. Utdanningskapasiteten må opp raskt, dersom vi skal klare å sikre oss nødvendig kompetanse for framtiden, sier han.

Kidsa koder på

Men på Learnlinks sommerkurs i koding for barn 8-13 år, har det aldri vært flere påmeldte.

I sommer har over 600 barn fra hele Norge tatt fatt på en sommerskole litt utenom det vanlige.

Learnlink har for tredje året på rad arrangert sommerskole i koding og programmering for barn mellom 8 og 13 år. I år har rekordmange meldt seg på kursene, som holdes gjennom hele sommeren.

– Aldri før har vi hatt flere på kurs. Forrige rekord var litt over 400, så årets tall gikk over all forventing, sier produktsjef Urte Sniaukstaite i Learnlink.

I sommer holder Learnlink fire forskjellige kurs, der barna lærer å kode sine egne spill. De mer viderekomne barna lærer å ta betalt for varer og tjenester i spillene sine, og spillene publiseres så hvem som helst kan prøve dem.

I tillegg har de et eget kode-kurs for jenter. Hvert kurs varer i én uke.

Sniaukstaite forteller at flere av deltakerne kommer langveisfra, inkludert Stavanger, Harstad og Trondheim.

– Det er ikke alle typer sommerskoler- eller leire, som passer for alle barn. Vi mener vi har klart å fylle et tomrom med en annen type sommerskole. De fleste av deltakerne er veldig interessert i data og spill, andre har liten til ingen erfaring. Felles for alle er at de er veldig kreative og glad i å bygge ting, sier Sniaukstaite.

Hun sier at tilbakemeldingene fra foreldrene er at de er glade for å kunne gi barna er sommeraktivitet, som vil være svært verdifull fremover.

– Mange ser verdien i at barna får inn grunnleggende programmerings-ferdigheter i tidlig alder. Kursene gir dem en smakebit og forhåpentligvis en interesse for å fortsette med å jobbe og studere IT.

– Jeg ser ikke bort i fra har vi har mange fremtidige gründere her i sommer, sier Sniaukstaite.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*