sosiale medier

Twitter merker BBC som «statsfinansiert medium» - NRKs profil fortsatt umerket

Elon Musk posisjonerer Twitter som konkurrent til mediene.

BBCs Twitterprofil er merket som government-funded. NRKs profil er fortsatt ikke merket på samme måte.
Publisert

Twitter-eier Elon Musk hisser på seg media ved å merke britiske BBC som statsfinansiert medium.

Praksisen med å advare lesere om hvem som står bak en Twitter-konto går tilbake til tiden med Donald Trump. Men da Twitter begynte å merke kontoer som stats-tilknyttede tilbake i 2020, ble vestlige medier stort sett skånet.

For eksempel fikk kinesiske Global Times merkelappen «China State-affiliated media» som følge av avisens rykte som talerør for myndighetene. Russiske RT ble også merket.

BBC ble merket

Merkelappen lenker til en side på Twitters hjelpesenter som sier at «statsstøttet media» er der regjeringen utøver kontroll over redaksjonelt innhold på forskjellige måter.

BBC har reagert kraftig på avgjørelsen og tatt kontakt med Twitter for å få en forklaring på den nye merkelappen. «BBC er, og har alltid vært, uavhengig. Vi finansieres av britiske borgere gjennom lisensavgiften», heter det i uttalelsen.

BBC har siden 1927 operert gjennom en kongelig charter avtalt med regjeringen som sier at kringkasteren må være uavhengig, spesielt over redaksjonelle og kreative beslutninger og i styringen av dens anliggender.

Truer med å trappe ned twitringen

Twitter satte også merkelappen på amerikanske National Public Radio. Det skal ha skjedd etter at NPR gjorde det klart at det var uaktuelt for dem å betale for verifiseringsmerke.

NPR mottar noe midler fra offentlige institusjoner, men finansieres hovedsaklig gjennom sponsing og medlemsavgifter.

NPR har varslet at de vil slutte å twitre fra kontoren om ikke merkelappen fjernes.

Ifølge Guardian innrømmer Musk at BBC er blant de minst partiske av mediene.

I en e-post til BBC skriver Elon Musk at Twitter sikter mot maksimal gjennomsiktighet og nøyaktighet. «Å linke til eierskap og kilde til midler gir sannsynligvis mening».

– Jeg synes medieorganisasjoner bør være selvbevisste og ikke falsk hevde fullstendig fravær av partiskhet. Alle organisasjoner har partiskhet, noen åpenbart mye mer enn andre. Jeg bør merke meg at jeg følger BBC-nyheter på Twitter, fordi jeg tror det er blant de minst partiske, skriver Musk ifølge avisen.

NRK twitrer lite

NRK har flere Twitter-kontoer, men nyhetsredaksjonen bruker kontoen @NRK.no som for tiden har over 165.000 følgere og er verifisert med et gullfarget merke til forskjell fra de blå merkene som Twitter har solgt til brukere.

Ifølge enkelte kilder, blant annet Variety, koster gullmerkene rundt 10.000 kroner i måneden.

Selv om NRK for tiden er finansiert over statsbudsjettet, har ikke Twitter-kontoen blitt merket med statsfinansiering.

Siden 2007 har kontoen lagt ut over 52.000 poster, men for tiden er aktiviteten nokså laber. Forrige oppdatering var at Maren Lundby smadret verdensrekorden i hopp for kvinner med 212,5 meter 18. mars 2023.

Spørsmålet er hvor langt Twitter ønsker å gå med merkingen og hvor mange medier som vil bli berørt. Gjennom den særnorske ordningen med offentlig pressestøtte, skal i prinsippet et stort antall av norske medier merkes.

La begrensninger på Substack

Etter at Musk kjøpte Twitter, har selskapet vært på konstant jakt etter inntektskilder. Midt i påskeuken ble det lagt inn begrensninger på deling av lenker fra det konkurrerende nettstedet Substack.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!