5 investorer om 2022

Tror på bølge av gründere som vil bygge stort neste år

Det er også spesielt én grunn til at sjansen for at norske selskaper lykkes internasjonalt øker betydelig i 2022, mener Snö-toppen Teodor Bjerrang.

Managing partner i Snö Ventures, Teodor Bjerrang
Publisert Sist oppdatert

Sammen med utvalgte norske tidligfase-investorer kaster Shifter hver dag i romjula et blikk tilbake på venture-året vi har lagt bak oss, og tar en titt inn i krystallkula for å finne ut hva som kommer til å prege det neste!

Snö har i løpet av året deltatt i flere store emisjoner sammen med noen av verdens største VC-fond, og har fått Peter Thiel med på laget som strategisk partner.

– Hva er det viktigste som skjedde innen (norsk) venture i år? (Og hvorfor, hva betyr det for bransjen?

– Norsk venture har fått mer kapital inn og en del av selskapene som representerer den første gründerbølgen i Norge har lykkes med å skalere opp. Den jobben som Kahoot, Cognite, Oda, Gelato og flere gjør som spydspisser er viktig og drar flere selskaper med seg.

– På kapitalsiden har en del fond lykkes med å reise nok kapital til at flere får funding i tidligfase. Også flere LPer kommer til og ser at de bør være eksponert i tech og venture, der aktører som Investinor har gått foran med sitt fond-i-fond-mandat. Men ikke minst, så har internasjonal kapital fått øynene opp for vår del av verden. Nå er det mer regelen enn unntaket at vi har internasjonale tier 1-fond med i rundene vi er med på, noe som betyr at sjansen for at norske selskaper lykkes internasjonalt øker betydelig. Det er superspennende!

– Hva er din spådom for VC-året 2022?

– De mest attraktive selskapene henter enkelt kapital, rundene er store og de gjøres raskt. Enda mer internasjonal kapital vil bli investert i Norge. Et knippe flere selskaper får unicorn-status. Og vi vil se enda flere selskaper gjøre betydelige exits.

– Pek på en trend som kommer til å påvirke bransjen neste år, på godt eller vondt.

– Den mest spennende trenden, og som kommer som en følge av et mer modent økosystem, er at kunnskapen rundt det å starte et suksessfullt selskap har økt betydelig. Og det blir enda mer tidligfasekapital tilgjengelig, gjerne fra gründerne og lederne i selskapene som allerede har lykkes. Det gir et godt utgangspunkt for en ny bølge med norske gründere som ønsker å bygge noe stort.