Katja Samara og Michael Curtis i GreenStock

Trøndersk gjenbruks-startup sikret millioninvestering

Byggenæringens første digitale gjenbruksplattform henter 12 millioner fra Aidiom og Koteng.

Publisert Sist oppdatert

Zero Emission Developments AS (ZED) er en skybasert IT-startup som jobber med å løse de globale miljøutfordringene eiendoms- og byggesektoren har med gjenbruk av materialer.

Selskapet har utviklet og lansert GreenStock, byggenæringens første digitale gjenbruksplattform for bygningsmaterialer og inventar. Plattformen skal forenkle samarbeidet mellom mange interessenter med varierende roller innen eiendom og bygg.

GreenStock ble etablert i 2018 av arkitekter fra NTNU, i tett dialog med eiendomsbesittere og byggebransjen.

Nå har ZED hentet 12 millioner kroner til videreutvikling av plattformen.

Attraktivt med gjenbruk og resirkulering

– Vi er glade for å ha sikret oss finansieringen i disse utfordrende tider - det indikerer at segmenter som fornybar energi, gjenbruk og resirkulering er attraktivt for spennende investorer, sier styreleder Thor Egil Five.

Styreleder Thor Egil Five i ZED.

Runden ble ledet av deeptech-investoren Aidiom, en tidligfaseinvestor fokusert på anvendt kunstig intelligens (AI), og med deltakelse fra Byggteknikk Drift og Koteng, spesialistinvestorer innen eiendom og bygg.

– Vi investerer i GreenStock fordi overgangen til en sirkulær økonomi støttet av digitalisering representerer en enorm markedsmulighet. Bygg- og anleggssektoren for tiden står for 35% av alt avfall i Europa. Sirkulære økonomiteknologier kan bidra til å redusere sektorens andel til under 10% og potensielt bringe en årlig netto besparelse på 600 milliarder euro til europeiske foretak. Vi tror at GreenStock er godt posisjonert for å bli en ledende Europeisk sirkulær økonomiplattform for denne bransjen, sier Jon Øyvind Eriksen, administrerende direktør i Aidiom.

Finansieringen av GreenStock skal sikre en akselerasjon av gjenbruk av byggemateriale, eliminere avfall og redusere CO2-fotavtrykket til industrien.

Flere store bygningseiere i offentlig og privat sektor i Norge er allerede aktive brukere av GreenStock-plattformen, som har vært operativ for pilotkunder siden 2019.