nye triks

Tre startups som tenker helt nytt om containere

Den gode, gamle containeren kan by på langt mer enn å håndtere avfall og frakte gods. Her er tre startups som har grepet mulighetene.

Illustrasjonsfoto. Containeren er kanskje gammel, men den lærer seg stadig nye triks.
Publisert

Sirken

Oppstartsbedriften gründet av trønderne Ingvar Aune og Peter Totland tar utgangspunkt i det containere ofte brukes til: håndtering av avfall.

Men i stedet for å kjøre innholdet som samles i containerne på dynga, har Sirken lagt på et enkelt lag med teknologi, som sørger for en selvbetjent løsning for lasting, systematisering og videresalg av overskuddsmateriell fra eksempelvis byggeplasser.

Slik vil selskapet spare aktører i byggebransjen for store kostnader som følger med å kaste, og samtidig etablere et helt nytt marked for overskuddsvarer.

Startuplab og Møller har satset millioner på konseptet.

LES OGSÅ: Henter 8 millioner kroner til startup som redder ubrukt plank

Energy Field Solutions

Selskapet er helt i oppstartsfasen, men har allerede vekket næringsministerens interesse.

Gründer Kristian Mikalsen har lang erfaring fra selskaper som Aker, NOV og Fred. Olsen. For å møte stadig strengere krav om å forsyne industrielle prosesser med fornybar strøm, har han utviklet mobile solcellesystemer pakket i kontainere.

Løsningen er mobil, og skal gi grønn energi til store prosjekter med «plug and play»-metoden.

Swedish Stirling

Det svenske oppstartsselskapet har utviklet en ny variant av Stirling-motoren, som i utgangspunktet er en 200 år gammel oppfinnelse.

Swedish Stirling har utviklet en container fylt med 14 omrørende motorer, og industribedrifter kan bruke disse til å utvinne strøm fra gasser som er i produksjon.

Bak selskapet står det svenske ubåtselskapet Kockums tidligere administrerende direktør, Gunnar Larsson. Blant eierne er Spotify-gründer Daniel Ek, som privat har satset 92 millioner kroner på konseptet.

Nylig meldte svenske DI at selskapet igjen er på kapitaljakt.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*