#Gründerinvesterer

To holdt for Geir Førre: – Jeg tok et aktivt valg om å ikke starte et tredje selskap

Seriegründer og superinvestor Geir Førre om hvorfor han investerer i så mange startups.

Fra seriegründer til startup-investor: Geir Førre
Publisert Sist oppdatert

Som gründer bygget han opp selskaper som Chipcon og Energy Micro som senere ble solgt for milliardbeløp. Førre var også investor i droneselskapet Prox Dynamics som ble solgt for 1,1 milliarder dollar i 2016.

I Shifters kartlegging av gründere som investerer i gründere, kommer Førre helt opp når indirekte investeringer via fond tas med i beregningen.

Førres holdingselskap Firda er aktive i en rekke startups, blant annet børsnoterte Airthings, saas-raketten Ardoq, Zerolytics og nå sist Monil.

– Hvorfor begynte du å investere i startups?

– Jeg elsker å bygge selskaper. Etter to lange og krevende selskapsreiser bak meg med Chipcon og Energy Micro, tok jeg et aktivt valg om å ikke starte et tredje selskap. Det nærmeste en kommer da er å være første investor inn, og jobbe tett sammen med gründerne fra start.

– Hva av erfaring har du tatt med inn i rollen som investor fra tiden som gründer?

– Det å forstå selskapene ikke bare ut ifra en teoretisk betraktning men også fra et operativ ståsted har en verdi. Å ha vært i lederens sko, og opplevd oppturer og nedturer tidligere bidrar til en tillitsrelasjon med våre portefølje-grundere.

– Har du noen eksempler på råd som en investor med gründerbakgrunn ville gitt som en annen type investor trolig ikke ville gitt?

– Et spørsmål som vi ofte stiller gründeren i starten er «Vil du virkelig dette?» For det eneste vi vet er at det blir ingen dans på roser. Det er nemlig ofte gøyere å ha vært entreprenør enn å være det.

– Er langsiktig finansiell avkastning det viktigste når du investerer i startups, eller har du også annen motivasjon som av og til veier vel så tungt?

– Vi teller suksessfulle selskaper, mer enn vi teller kroner og øre. Lykkes vi med det første, så lykkes vi med det andre. Vi liker selskaper som som har potensiale til å vinne verden med teknologi som hjelper verden.

– Hvordan opplever du at økosystemet (for startups) har endret seg de siste ti årene?

– Det har blitt langt flere aktører som vil investere i tidlig fase, og det er flere som starter teknologiselskaper. Kvantiteten har nok gått litt på bekostning av kvaliteten, men sluttsummen har uansett definitivt gått i riktig retning.

– Ser du noen trender som kommer til å prege miljøet fremover?

– To ting vi ser: En - det går mot mer edruelige tider foran oss. Det har vært noen år med veldig gode rammebetingelser for oppstartselskaper. Vi er på vei inn i en mer normal-situasjon, og det kan i en periode bli tøft for en del selskaper men i bunn og grunn sunt og nødvendig. Ingenting vokser inn i himmelen av seg selv. Og to - mer erfaring inn i tidlig fase. Vi ser en positiv trend der stadig flere vellykka gründere enten starter på nye selskapsreiser (eksempelvis Per Otto Wold og Atle Christiansen i Zerolytics) eller velger å investere tid og penger i ambisiøse selskaper (eksempelvis Anders Kvåle fra Spacemaker). I sum er dette veldig positivt for det fremtidsrettede norske næringslivet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!