Thomas Falck fratrer rollen som styreleder i Investinor. Han er også CFO i Cognite.
Thomas Falck fratrer rollen som styreleder i Investinor. Han er også CFO i Cognite.

Thomas Falck gir seg i Investinor: «En ny fase»

Etter syv års tjeneste, fratrer Thomas Falck styreledervervet i Investinor. Erstatteren varsler flere exits i den statlige startup-porteføljen.

Publisert Sist oppdatert

Det foregår en større omveltning på styrenivå i det statlige investeringsfondet Investinor.

Etter syv års tjeneste, går styreleder Thomas Falck av. Han har vært en sentral skikkelse i mang en startup de seneste årene, men sa fra seg en rekke styreverv da han for ett år siden gikk til en operasjonell rolle i Cognite, hvor han i dag er CFO. Den gang ønsket han å beholde rollen i Investinor, men overfor Shifter bekrefter han nå at han tidligere i år ba eierne, Nærings- og fiskeridepartementet, om å få takke av.

En ny fase

Det er flere grunner til det, forteller Falck, utover at drøyt syv år er lenge i en slik rolle.

– Terje Eidesmo er nå vel installert som CEO - og organisasjonen og lederskapet er topp, skriver Falck i en SMS, og fortsetter:

– Investinors rolle er nå sikret og samtidig bredere med den nylig tilførte fond-i-fond-aktiviteten. Selskapet beveger seg inn i en ny fase hvor nye krefter naturlig bør slippes til.

Videre forteller Falck at alle mål han hadde for Investinor nå er nådd.

– Med solid avkastning, godt omdømme og viktig rolle i forhold til å katalysere privat kapital, norsk og internasjonal, til norske tidligfaseselskaper, skriver han.

Den siste milepælen kom ifølge Falck da regjeringen åpnet at Investinor skal kunne forvalte private midler i felles fond myntet på skog- og trenæringene, dersom det ikke finnes egnede private forvaltere.

Falck har vært styreleder siden 2014. I starten av hans periode drev Investinor hovedsakelig med direkteinvesteringer. De senere årene har det statlige investeringsselskapet også fått tilført et fond-i-fond et ko-investeringsmandat og andre egenkapitalordninger fra Innovasjon Norge.

Mer exit

Hans Aasnæs, som også har vært styremedlem i Investinor siden 2014, tar over som ny leder. Han har en langt mer industriell bakgrunn enn sin forgjenger, blant annet i rollen som CEO i tørrlastrederiet Western Bulk og sjef for Storebrand Kapitalforvaltning. Han sitter også i styret til Norges Bank.

Under hans ledelse vil investeringsselskapet øke innsatsen innen såkalt ESG (Environmental, social and corporate governance) i porteføljeselskapene.

Samtidig varsles det enda flere «exits» i den eksisterende porteføljen, en strategi daglig leder Terje Eidesmo iverksatte i fjor.

– Slik at vi frigir ytterligere kapital som kan reinvesteres for å skape morgendagens næringsliv, sier Aasnæs i en pressemelding.

Nytt styre

I tillegg til Falck, fratrer investor Thor Egil Five styret. Morten Henriksen, for tiden Executive Vice President i Arendals Fossekompani ASA, og Åsmund Heen, CFO i Frydenbø Gruppen AS og styreleder i Sarsia Seed, går inn som nye styremedlemmer i Investinor.

Ut over disse fortsetter Anne Kathrine Slungård som styrets nestleder, mens tidligere leder av Folketrygdfondet, Olaug Svarva, og daglig leder i startupen Farmforce, Anne Jorun Aas, beholder sine styreplasser.

– Jeg vil takke Falck og Five for svært gode bidrag til Investinors styre gjennom en årrekke. Samtidig har vi nye, kompetente medlemmer som vil utvikle vårt gode styrekollegium videre i årene som kommer, sier Aasnæs.

Siden oppstarten i 2008 har Investinor investert 6 milliarder kroner, mens private investorer har tilført 11,6 milliarder kroner. Investeringene er i all hovedsak tilført norske selskaper i tidlig fase. Etter de nye mandatene er Investinor direkte og indirekte investert i mer enn 500 selskaper.

Powered by Labrador CMS