Fremtidens Telecom

Telenor-startup inngår storkontrakt med global telecom-gigant

Working Group Two er et joint venture i regi av Telenor og PE-fondet Digital Alphas. Det ble etablert i 2017, og målet var å gjøre telenettene smartere. Nå inngår de en avtale med global aktør.

Erlend Prestgard i Working Group 2, sammen med konsernsjef Sigve Brekke i Telenor under lanseringen i 2017
Publisert

Working Group Two (WG2) har inngått en kontrakt med CKH IOD, som er en del av det franske milliardkonsernet Hutchinson. Sistnevnte eier blant annet mobilmerket «3», og er en svær global aktør med tung tilstedeværelse i både Europa og Asia.

Etter det Shifter erfarer, er denne type kontrakter både langvarige og har en betydelig verdi på flere titalls millioner kroner.

Hva er egentlig dette telecom-eksperimentet til Telenor?

Da CEO Erlend Prestgaard lanserte WG2-prosjektet for fire år siden, beskrev han det som «Android for mobile nettverk», et programvarelag som legger seg over de eksisterende mobile radioantennene, og som gjør nettene programmerbare.

– Ja, vi jobber for å øke verdien av «connectivity».

Telecom-aktørene har i stor grad latt Apple og Google (Android), få utvikle tjenestelaget på kommunikasjonstjenester. WG2 lager et nytt kjernenett, som gir de samme og enda bedre kapabiliteter i hendene på operatørene, i kampen om å differensiere seg.

Helt konkret sørger W2G for at ulike aktører kan levere tjenester direkte i nettet, utenom de nevnte globale plattformene.

Prestgaard nevner blant annet muligheten for å sette opp sikkerhetsfiltre direkte i nettet, eller å ta opp samtaler og få dem transkribert.

Hvorfor er denne nye avtalen interessant?

Et mobilnett består grovt sett av tre deler.

1) Den fysiske infrastrukturen som master og basestasjoner.

2) Kjernenettet, som er selve programvaren som ruter telefonsamtaler, kobler telefoner til internett, autentiserer, og så videre.

3) Fakturering, CRM og kundehåndterings-laget.

Det nye kjernenettet WG2 har utviklet, som skal gjøre det mye enklere å bygge nye tjenester direkte i nettet, er nå lisensiert ut til nevnte CKH IOD.

– Det som er kult med denne avtalen, er at vi har nå vært gjennom en innkjøpsprosess hos en global aktør, og kommet ut på andre siden. Det er en gigantisk seier. Og det er en substansiell økonomisk avtale, sier Prestgaard til Shifter.

– Hardcore bygging av infrastruktur

Han presiserer at det ikke er telecom-selskapet «3» som har inngått avtalen, men morselskapets innovasjonsarm.

– De kommer til å bruke dette kjernenettet til å sett opp tilleggsnett i eksisterende markeder, slik at de kjappere og enklere kan serve disse, sier Prestgaard, som understreker at dette er en stor validering av det de har jobbet med de siste fire årene.

– Det er lenge siden Norge har hatt noe på kjernenettet, som har vært dominert av aktører som Ericsson, Nokia og Huawei. Dette vi gjør nå, er hardcore bygging av infrastruktur, og jeg vil tørre å hevde at vi er de mest modne på hvordan gjøre dette programmerbart, sier Prestgard.

Derfor inngår de avtalen med WG2

For CHK IODs del, innebærer avtalen av de får konsolidert flere tjenesteinnkjøp til én aktør, det automatiserer drift og vedlikehold, og vil dermed innebære en mer kostnadseffektiv tjeneste.

– Vårt samarbeid med WG2 for å sette i gang vårt kjernenettverk på den offentlige skyen, gir en forenkling og en forbedret operasjonell effektivitet, i tillegg til en evne til å raskt utvikle nye initiativer for å møte markedsbehovene, soer Joe Parker, CEO i CHK IOD i en pressemelding.