Nytt om navn

Techsjef går fra TV2 til helse:
– Jeg var en litt spesiell søker 

Ådne Iden Høiland er ny leder for helseinkubatoren Eitri i Bergen. 

Til helse: Administrerende direktør Stine Fiksdal i Vestlandets Innovasjonsselskap henter Ådne Iden Høiland til stillingen som leder for Eitri helseinkubator.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg var en litt spesiell søker. De ønsket gjerne en med doktorgrad innen helse eller noe sånt, sier Ådne Iden Høiland

I januar startet han i stillingen som leder for Eitri helseinkubator. Inkubatoren eies av Helse Bergen, Universitetet i Bergen og Vestlandets Innovasjonsselskap (VIS). 

Inkubatoren startet opp for litt over to år siden og det er nå rundt 12-13 bedrifter som holder til i lokalene ved Haukeland Universitetssykehus.  

En inkubator er ifølge ordboken en rugemaskin, et apparat til dyrking av mikroorganismer eller en kuvøse. 

 – Helsevesenet står overfor et enormt omstillingsbehov de neste årene, hvor nøkkelen til suksess ligger i effektiv digitalisering, avansert bruk av data og kunstig intelligens. Ådne, med sin dyptgående bakgrunn som direktør for mediateknologi og infrastruktur hos Vimond og Its Learning, bringer med seg en tung kompetanse innen digitalisering, teknologi og AI. Dette gjør ham til en verdifull tilførsel til vårt helseinnovasjonssenter, sier administrerende direktør Stine Fiksdal i VIS. 

Samlet: I lokalene til helseinkubatoren Eitri ved Haukeland Universitetssykehus.

Hun beskriver at Eitri er på er på en «spennende reise mot å bli et ledende kraftsenter for helseinnovasjon». 

– Med Ådne ombord, styrket av hans visjonære kraft, ambisjoner og helhetlige forståelse for feltet, har vi posisjonert oss enda sterkere for å videreutvikle Eitri og realisere mulighetene som ligger i å koble forskning, teknologi og innovasjon, sier Fiksdal. 

Høiland kommer fra stillingen som teknologidirektør i TV2. Der har han jobbet med medieteknologi og infrastruktur de siste fire årene. Nå skal han dyrke frem innovasjon og gründerbedrifter innen helse. 

Før dette jobbet han i Itslearning og var i den nasjonale ledergruppen der. Derfra ble han hentet til Vimond da medieteknologi-selskapet var i en vekstfase. Etter hvert ble Høiland COO i Vimond. 

Forretning og teknologi 

Vimond leverer en streamingplattform og ble dannet som en avlegger av TV2 da  teknologien bak TV2s strømmetjeneste Sumo ble skilt ut. 

Etter dette har Høiland jobbet innleid for TV2 og også som forretningsutvikler i Vestlandets innovasjonsselskap. 

– Jeg har ikke vært utvikler, men har jobbet mye i skjæringspunktet mellom forretning og teknologi. 

– Hva vil være de viktigste erfaringene du tar med deg inn i den nye jobben? 

– Bakgrunnen min gir et annet perspektiv inn i helse. Det er viktig å jobbe for at mer av forskningen blir anvendt. Innovasjon er bare innovasjon når det faktisk fører til noe. 

Selv om han selv ikke har helsebakgrunn, understreker han at den medisinske kompetansen også er godt ivaretatt i inkubatoren. 

– Jeg jobber med mange som har klinisk bakgrunn og forskerbakgrunn, forteller Høiland. 

– Hva skal dere oppnå? 

–  Det ene er at vi skal drive inkubatoren med helse - og medisinfokus. Her jobber vi med innovasjon innen både medisiner, behandlinger og teknologi. Det andre er at vi skal fasilitere for mulighetene til Helse Bergen å jobbe med innovasjon, opp mot næringslivet og forskere.  

 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.