REKRUTTERING

Tech-rekruttereren økte inntektene med 300 prosent, men nå frykter han at markedet kan koke over

Erik Falk Hansen og teamet i rekrutteringsselskapet AvantGarde Search kan juble over ny omsetningsrekord. Likevel er han bekymret for fremtiden.

Teamet i AvantGarde Search før de ble enda flere. Erik Falk Hansen nummer tre fra høyr.
Publisert Sist oppdatert

– Det er helt vilt, og nesten for godt, sier AvantGarde-sjefen.

Oppsummeringen av fjoråret viser at omsetningen økte fra 8 millioner kroner til 25 millioner kroner. Regnskapet er ikke helt ferdigstilt, men overskuddet anslås til over 5 millioner kroner.

– Vi hadde aldri forventet så gode resultater og veksten kom litt brått på, spesielt med tanke på at nyansatte ofte måtte begynne rett inn i hjemmekontor, men vi har ingen grunn til å klage og er utrolig ydmyke for de mulighetene vi har fått, presiserer Erik Falk Hansen.

Overraskelse

Rekrutteringsselskapet som spesialiserer seg innenfor ansettelser i teknologi-startups og vekstselskaper, bestemte seg for å satse tungt ved inngangen til fjoråret, og økte staben betydelig. Det har nå betalt seg, for 2021 viste seg å bli nok et år der det kokte i arbeidsmarkedet for ikke bare utviklere, men også andre stillinger innen salg, markedsføring, produkt, analyse og ledelse. Oppdragene har strømmet inn til AvantGarde Search, uten at de har trengt å gjøre noe aktivt salgsarbeid.

– Alt har kommet til oss, og det har økt og økt fra måned til måned. Dersom noen hadde sagt at vi skulle ha en omsetning på 25 millioner i fjor, ville jeg aldri trodd det. Men nå er målet å øke videre.

Det hårete målet for 2022 er 39 millioner, med et konservativt mål på 31 millioner, forteller han videre.

Airthings-effekten

Ifølge Erik Falk Hansen har de fleste kundene kommet via jungeltelegrafene. En av oppdragsgiverne som har fått trommene til å gå, er Airthings. Der har AvantGarde Search jobbet med rekruttering siden 2019. I det som har vært en heftig vekstperiode for det fremgangsrike inneklimaselskapet, har antallet ansatte økt fra 30 til over 130 personer. AvantGarde har bistått med ansettelsene av rundt en fjerdedel av disse..

Nå er aktører som Firi (tidligere Mirai Ex), Oda, Disruptive Technologies, Riftlabs, ECO-STOR, Gnist og Allente på kundelista. Nylig landet AvantGarde også en avtale med Norselab hvor deres tjenester er tilgjengelige for alle selskapene Norselab investerer i. Fra tidligere har AvantGarde Search også en lignende partneravtale med TheFactory,Snart åpner de et eget kontor i Stockholm også.

– Vi har vært heldige å komme inn i selskaper som har vokst raskt og fått et godt renommé, sier Falk Hansen.

Han tror også nøkkelen liggere i spesialiseringen, der de har egne team innenfor ulike grener, være seg IoT, utvikling, salg, analyse, markedsføring, kundeoppfølging, salg m.m. Samtidig vokser oppdragene etter hvert som oppstartsselskapene vokser seg større.

– Vi har også troen på at man ikke må være 50+ og ha lang erfaring fra næringslivet for å gjøre en god rekrutteringsjobb. Faktisk så kan de yngre og til og med nyutdannede gjøre en vel så god jobb. De tenker jo på helt andre måter enn for eksempel dete jeg gjør.

Mørke skyer?

Til sammen gjorde de 161 ansettelser i Oslo i 2021 i tillegg til 32 ansettelser i Stavanger. Selv er han nå bekymret for at markedet er for godt, og ser likhetstrekk med oljebransjen der han jobbet med rekruttering fra 2009 til 2012. Kappløpet om folk drev lønningene opp i været. Når ethvert større selskap kaller seg et teknologiselskap, og skal ansette tech-talenter, kommer oppstartsselskapene i skvis.

– Jeg tror dette kan føre til at hele oppstartsselskaper blir flyttet ut av landet, fordi det er vanskelig med ansettelser.

– Men er det ikke bra for businessen din at lønningene øker og det er vanskelig å få tak i folk, da trenger de jo dere?

– Kanskje akkurat nå, og det er jo bra at det er vanskelig å finne kandidater. Men når vi vet at det ikke lar seg løse, må vi jo også takke nei, sier han.

Samtidig er han redd for de negative konsekvensene på sikt, og at omstillingen fra en oljeavhengig norsk økonomi vil stoppe opp.

– Det hjelper ikke at det er penger og ideer der ute, dersom det ikke er folk til å gjøre jobben. Og nå begynner det å bli vel så tøft å få tak i folk innen design, markedsføring og salg, ikke bare utviklere.

Etterlyser endringer

Norge må starte nede i utdanningssystemet, og ikke minst også få flere kvinner inn i teknologisektoren, ifølge Falk Hansen.

– Det er ikke bare å betale folk opp i skyene, man må begynne med det mer grunnleggende, sier han, og legger til:

– Så må vi bli enda bedre på å gjøre det attraktivt for folk fra utlandet til å flytte her. Per nå er det en del som har litt den mentaliteten “utlendinger er avhengig av oss”, men det er ikke tilfellet. Selv utlendinger står ikke i rekke og rad for å komme inn til Norge og teknologibransjen her.

For AvantGardes del har trykket fortsatt inn i det nye året, med nye selskaper som har tatt kontakt.

– Det håper jeg fortsetter, men legger også til at det avhenger helt av at man leverer gode kandidater og tjenester så her gjelder det ikke å hvile på laurbærene.