KAPITALKRISEN

Takket nei til kjempegevinst på Oda i fjor

Alliance Venture var en av de tidligste investorene i Oda og valgte å bli da andre hoppet av og tok supergevinst i fjor. – I etterpåklokskapens lys burde vi agert annerledes, sier sjef i investeringsselskapet, Johan Gjesdahl.

Johan Gjesdahl er sjef i Alliance Venture, og den som ledet investeringen i Oda i 2015.
Johan Gjesdahl er sjef i Alliance Venture, og den som ledet investeringen i Oda i 2015.
Publisert

Da de virkelig store ventureselskapene gjorde sin inntreden i Oda for halvannet år siden, til en verdivurdering på 7,5 milliarder kroner, valgte flere av de som hadde vært på eiersiden fra tidlig fase å «cashe» inn en solid gevinst. Skyfall Ventures takket for eksempel for seg med 17 ganger innsatsen i banken.

Blant dem som lot være å selge, derimot, var Alliance Venture. Det Oslo-baserte investeringsselskapet med Johan Gjesdahl i spissen plasserte 16 millioner kroner i Oda allerede i 2015. Da Softbank og Prosus kom inn på eiersiden i fjor, var aksjene verdt 100 millioner kroner - etter noen nedsalg underveis.

Umiddelbart kunne det se ut som en god vurdering. Oda ble snart kronet som enhjørning (verdt én milliard dollar), muligens landets første. I et intervju med Shifter nevnte Gjesdahl at de fortsatt så en «kjempe-oppside» i investeringen. Alliance hadde ingen planer om å selge.

Denne uken tok Oda konsekvensen av krisen som har rammet særlig teknologisektoren, og hentet ny kapital mer enn 80 prosent under toppvurderingen. Verdien av eierposten til Alliance er redusert til under 20 millioner kroner.

– Vi så muligheten for fortsatt vekst, det var grunnen til at vi ble sittende. I etterpåklokskapens lys burde vi agert annerledes. Men det er ikke lett å «time» markedet. Totalt sett handler det om å investere i og være med å bygge gode selskaper over tid, sier Gjesdahl nå.

Fortsatt i pluss

Totalt sett har Alliance gjort litt over tregangeren på Oda-investeringen, med verdivurderingen som nå ligger til grunn.

Selv med denne justeringen, har fondet der Oda ligger positiv avkastning i år, forteller Gjesdahl. I dette fondet ligger selskaper som Sanity, Xeneta og Superside.

– Vi har egentlig hatt en veldig god utvikling i porteføljen i år med mange opp-runder. I fondet der Oda ligger har vi fortsatt god tid. Vi ønsker generelt å holde selskaper som utvikler seg godt, sier Gjesdahl nå.

– Det er et annet marked nå, og det er synd for Oda-investeringen isolert sett. Men totalt vil vi stå oss godt over tid med denne tilnærmingen.

– Vurderte dere muligheten for å kjøpe dere opp?

– Det var ikke aktuelt. Vi investerer i tidlig fase, og er dessuten mer eller mindre fullinvestert i fondet der Oda ligger, sier Gjesdahl.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS