shifters tipskalender

Ta en kikk i gründernes hemmelige skattekiste: Råd fra 24 for å lykkes

Mellom julekakene og gavene har årets julekalender avslørt 24 gründeres mest kreative tips gjennom desember – og nå har vi samlet dem alle for deg.

Publisert

I årets julekalender har 24 gründere gitt sine mest kreative og til tider uventede råd for å lykkes. 

Desember har dermed vært fylt med råd som spenner fra meditasjon og jogging, til å ha litt hverdagshumor ved å lage kattelyder. 

Om du allerede har begynt å legge nye strategier for det kommende året, eller bare er nysgjerrig, får du dem igjen her:

Luke 1: Ulrikke Lien (Sensorita)

– Mitt beste tips er å passe på at man gjør ting på fritiden som man blir glad av. Gründerlivet byr på mange oppturer, men også nedturer. Da er det viktig å ha lommer i hverdagen som gir boost – der man kan koble helt av og bruke andre deler av hjernen. 

– Det gjør noe med både livsgleden, men også motivasjonen og gir viktige hormoner som hjelper hjernen å prestere. For meg er det for tiden å synge i kor og å gå på afro fusion-dansing. 

Les mer her!

Ulrikke Lien i Sensorita er luke nummer en i Shifters julekalender.

Luke 2: Kristian Ellertsen (&Hamlet)

– Det viktigste er beinhard og smart jobbing over lang tid, så liker du dét, har du en fordel. Omgå deg med de beste menneskene. Og start noe du er lidenskapelig opptatt av å løse, svarer Ellertsen. 

Les hele her!

Kristian Ellertsen er luke nummer to i årets julekalender

Luke 3: Christer Nordvik (Fotmob)

– Aldri tenk at du er utlært. Hør på podcaster på vei til jobb. Lenny's podcast er min nye favoritt.

Les mer her!

Luke 4: Johan Haugstad (Ember)

– Sørg for å sitte ukentlig sammen med noen som er for deg, men ikke imponert av deg. Unge gründere har ofte styrker som de lett bruker til å imponere mennesker rundt seg. 

– Det kan være fristende å bare flyte på en bølge av styrkene sine. Men skal du virkelig lykkes, være sunn og bærekraftig – da trenger du å gi noen med mer erfaring og kompetanse enn deg lov til å snakke inn i livet ditt!

Les mer her!

Luke 5: Hege Tokerud (Aiba)

– Selvironi og galgenhumor er mitt hemmelige våpen – jeg ler ofte av meg selv. Når ting er som vanskeligst prøver jeg å sette ting i perspektiv og tenkte at det alltids kunne vært verre. Og det kan det jo (som regel), og da er det bare å le det av seg og gjøre ting annerledes neste gang. 

– Jeg ønsker at alle i Aiba skal føle på en god stemning og trygghet i det uperfekte: Vi er oss selv på godt og vondt, og det er lov å feile så lenge vi lærer litt av det – og helst også kan smile av det i etterkant. 

– Jeg har etter hvert innsett at jeg verken har nok tid eller tålmodighet til å bli den beste utgaven av meg selv noen gang – det både lever og ler jeg godt av. 

Les mer her!

Luke 6: Anjali Bhatnagar (Tørn)

– Selg først (ikke bare til venner og bekjente) før du begynner å legge alt for mye innsats i å utvikle et produkt. 

– Still spørsmål til din egen motivasjon før du blir gründer og ofte mens du grunder. Du må være inn «for the ride» med alt av oppturer og nedturer det bringer med seg og minne deg på det stadig vekk. Ellers er det fort gjort å bli utbrent. 

– Ha en aktivitet eller hobby som distraherer deg fra gründervirksomhet og gir deg energi. Det kommer til å være nok av ting som vil tappe deg for energi. Det er veldig lange dager og bekymringer døgnet rundt, men jeg finner likevel tid til å lese, skrive og male bilder i hverdagen. Jeg starter ofte morgen med å enten meditere eller skrive i ti min. 

Les mer her!

(For ordens skyld: Shifters majoritetseier Schibsted er en av de største investorene i Tørn).

Luke 7: Merete Nygaard (Lexolve)

– Det er enkelt å gå all in som gründer og brenne kruttet for fort. Mitt triks er at jeg aldri har sett på gründerlivet som et midlertidig liv, men som det nye permanente livet som det faktisk er. Det betyr at jeg må ha gode vaner som å spise bra, trene bra og ikke isolere meg fra venner – men den virkelige hemmeligheten er at jeg reiser bort for å ta en pause rundt hver tredje måned. 

– Da tåler jeg intensive perioder, for det venter et pusterom på meg om ikke så lenge. 

Les mer her!

Luke 8: Trond Kittelsen (Sevensix)

– Det er krevende å være gründer så man må lage seg noen områder for å prøve å tenke på andre ting. Familie kan være ett slikt område. 

– For meg er tennis ett godt sted hvor man bruker hele seg. I tillegg er musikk viktig for meg. Jeg har gitarer stående i alle rom, og hører på musikk til nesten alt jeg gjør.

Les mer her!

Luke 9: Kris Riise (Unloc) 

– «Kjedelig innovasjon» kaller jeg ting man ved første øyekast tenker er meningsløst. Hvem bryr seg om nøkler, liksom? Men hvor det er mangel på psykologisk appeal finnes det ofte kilder til enorme gevinster. 

– Vi er alle avhengige av nøkler og bruker dem mange ganger hver eneste dag. Og måten vi bruker dem på endres raskt. Gjør noe som folk ikke tenker på – kjedelig innovasjon (som egentlig ikke er kjedelig i det hele tatt).

Les mer her!

Luke 10: Marie Steinfjell (Sulacare)

– Som sykepleier er jeg vant med stress. Men en type stress som er kortvarig, og som gir adrenalin. 

– I gründer-jobben har jeg oppdaget en ny type stress, den type stress som blir med meg hjem, og som ikke går over. Det jeg begynte med i sommer, som har hjulpet meg å koble av, er løping. Etter fem minutter er hodet tømt.

Les mer her!

Luke 11: Trond Haugå (Wepost) 

– Mitt juletips høres kanskje litt rart ut, men hvis jeg virkelig skal være i mitt ess ser jeg for meg at jeg er hovedkarakteren i min egen film, og at min jobb er å leve meg 100% inn i min egen karakter. 

– Det som skjer rundt meg har filmregissøren kontroll over, og det er derfor ikke nødvendig for meg å tenke på. Da snur fokuset bort fra stress og over til hvordan jeg er mest mulig Trond, noe som er betraktelig mer gøy.

Les mer her!

Luke 12: Anne Emilie Fosse (Knit&Note)

– Som gründere har vi ofte en lang liste med gjøremål og hektiske dager, men noen ganger tror jeg vi har fylt opp kalenderen med ting som ikke er så viktige. Det kan for eksempel være nyttig å spørre seg selv: «Trenger jeg egentlig være med i dette møtet eller klarer de seg like bra uten?»

– Mitt beste tips til deg som har for mye å gjøre er å bruke søndagskveld eller mandags-morgen til å rydde i kalenderen, få oversikt og sette av tid til «space» (rom), og rett og slett skape rom for nye idéer og muligheter. 

Les mer her!

Luke 13: Heidi Andreassen (Testnor)

– Jeg har ingen hemmelige tips for jeg tror det egentlig er så enkelt og så vanskelig som at det handler om gjennomføringsevne, om å tåle usikkerhet og å ha det litt ubehagelig over tid. 

– Å etablere noe nytt betyr gjerne å ta stor personlig og økonomisk risiko. Det å feile eller å ikke vite om det kommer til å gå bra tror jeg stopper mange fra å følge drømmene sine – ikke bare i gründer-verdenen.

 – Jeg tror også alt for mange jakter så store mål at det blir vanskelig å se de små suksessene man har oppnådd.

– Søvn er min meditasjon. Jeg sover middagslur nesten hver dag. Nok søvn holder energien og humøret oppe.

Les mer her!

Luke 14: Christian Dahl Nielsen (Bev/art)

– Nøkkelen til suksess ligger i å se det positive i enhver situasjon. Denne positive innstillingen er ikke bare nyttig for deg, men den sprer seg også til teamet ditt, skaper et sterkere arbeidsmiljø og gjør alle mer motstandsdyktige mot utfordringer.

– Feiring av små seire er også essensielt. Det handler ikke bare om å jakte de store milepælene, men også om å verdsette de små øyeblikkene som holder oss motiverte. Undervurder aldri kraften av personlige gester – om det er å sende en blomsterbukett for å feire ett års samarbeid med en kunde, eller et håndskrevet brev til en investor som inviterer vedkommende personlig til å bli med på finansieringsrunden.

– Disse små handlingene kan gjøre underverker for å styrke forretningsforhold. Når alt kommer til stykket er vi tross alt bare mennesker. 

– Det handler også om å bygge en kultur der takknemlighet og gjensidig respekt er i sentrum. Oppmuntre teamet ditt til å dele denne filosofien. Et team som verdsetter og respekterer hverandre, er et team som kan oppnå utrolige ting sammen.

Les mer her!

Luke 15: Masoud Younesi (Pond)

– Ei klok dame lærte meg for mange år siden at det er lurt å ikke ha for store forventninger. Dette rådet har jeg tatt med meg på videre i livet og særlig inn i gründerreisen, hvor uforutsette hendelser er vanlige. 

– Finn deg en hobby eller aktivitet som lar deg koble helt av. Dette er essensielt for å opprettholde god psykisk og fysisk helse, samt for å bevare din produktivitet og kreativitet. Jeg personlig finner roen i naturen. I tillegg til turer med min egen hund, er jeg så heldig at jeg har muligheten til å være med å trene hundespann dypt inne i skogen. 

– Dette er uten tvil min favorittaktivitet. Det å være langt unna skjermer og det digitale livet, og i stedet oppleve øyeblikket med hundene, enten det er på løpeturer bak en slede eller vogn, eller bare det å slappe av i hundegården omringet av fantastiske trekkhunder, gir meg det perfekte avbrekket jeg trenger for å lade batteriene.

Les mer her!

Luke 16: Vilde Regine Tellnes (Healthy Eats)

– «Survival of the fittest» er like relevant i oppstartsverden som i Darwins evolusjonsteori. Når vi som gründere stadig balanserer på en tynn tråd – alltid ved grensen av suksess eller fiasko – er det avgjørende å ha gode verktøy og metoder for å sikre at vi lander på riktig side.

– «Gullregelen» er et tankesett og en metode som jeg heretter kaller «The 10% Target». Konseptet går ut på å gi det du virkelig ønsker i livet ti forsøk. De fleste av oss gir det ikke engang ett forsøk fordi vi er redde for å mislykkes, miste ansikt eller rett og slett fordi vi ikke tror det er mulig. Den har personlig hjulpet meg med alt fra å komme inn på globale programmer, skaffe millionbeløp til å lære meg å surfe. 

– Ved å innlemme dette tankesettet blir du komfortabel med å feile 90 prosent av tiden. Det fjerner frykten for å mislykkes. Nøkkelen her er at om du gir noe ti forsøk – uansett hva det måtte være – vil ett av forsøkene være vellykket. 

Les mer her!

Luke 17: Joakim Søgård (Tequs) 

– Spesielt som en rimelig fersk gründer, men også som en livslang lærende, drives jeg av en grunnleggende tro om at alle vi møter – uansett bakgrunn, alder, eller status – har alltid et eller annet verdifullt å lære oss. Denne overbevisningen har ikke bare formet min forretningspraksis, men også hvordan jeg ser på verden.

 – I min reise har jeg oppdaget at det ofte er de som samfunnet noen ganger overser eller undervurderer, som kan gi de mest innsiktsfulle perspektivene som få andre har. 

– Jeg tror at ved å lytte aktivt og respektere hver enkelt stemme – selv de som ofte blir oversett eller misforstått – ikke bare beriker vi vår egen forståelse, men bygger også broer over kulturelle og sosiale skiller.

 – Ved å omfavne mangfoldet av menneskelig erfaring i all sin bredde, kan vi ikke bare vokse som innovatører, men også som mennesker.

Les mer her!

Luke 18: Andreas Thorsheim (Otovo)

— Mitt råd er å være positiv og se muligheter – hele tiden og hver gang. Som gründer selger du en idé til omverdenen, som du skal få medgründere og ansatte med på, som investorer skal sette penger bak og som kunder må velge i stedet for den løsningen de bruker i dag. 

– Da hjelper det å ikke være grinete og sur, selv om situasjonene objektivt kanskje tilsier at du kan være det: Det blir mye «nei» og feiling på veien. 

— På Otovo-kontoret står det igjen et «banana board» fra en av våre første ansatte. En hemmelighet bak vår «fundraising» opp gjennom tidene er at jeg har stått på det brettet og ringt inn de fleste av millionene vi har tatt i investeringer i årenes løp. Så det er vel en slags «lykketiøring» for oss, og noe jeg blir glad av å tenke på. 

Les mer her!

Luke 19: Kim Iversen (Zendera)

– I starten av min karriere som gründer følte jeg at hele min verden kretset rundt Zendera og at Zendera var det viktigste av alt. Dette skapte et enormt press, som forsterket frykten for fiasko og påvirket mine beslutninger. 

– Et vendepunkt var da jeg leste en forsknings-artikkel om lykke, som viste at mennesker er svært gode til å tilpasse seg store livsendringer, som for eksempel å miste et ben, og innen et år er vi like lykkelige som før. Denne innsikten hjalp meg å forstå at selv om alt gikk galt med Zendera, ville jeg etter kort tid være minst like lykkelig som før. 

– Mitt råd til andre gründere er å huske på denne evnen til å tilpasse seg og finne lykke, uavhengig av selskapets utvikling. God jul, og husk at det alltid er rom for vekst og en ny begynnelse, uansett hvor du er på din gründerreise.

Les mer her!

Luke 20: Mariann Solaas (Matfra)

– Gründertilværelsen er mentalt veldig krevende, og er man så heldig å få kombinere den rollen med barn og familieliv – så er det ikke bare jobb som krever deg i løpet av en dag. 

– For barnas del prøver jeg å holde ettermiddagen hellig, legge vekk telefon, PC og prioritere tid med dem. Det gir meg energi, mentalt påfyll og god samvittighet å få kvalitetstid med familien min. 

– For meg personlig er det å starte dagen med en tur ut i frisk luft helt uvurderlig, enten det er en joggetur med musikk på øret eller som nå, en trilletur med baby. Nok søvn i løpet av natten er også en veldig viktig faktor. 

Les mer her!

Luke 21: Kristian Solheim (Cutters)

– Den kjente legen og statistikeren Hans Rosling utgav en fantastisk bok tilbake i 2018 med navnet «Factfulness». I boken kunne en lese om eksperimenter som var blitt gjort på mennesker og sjimpanser. Begge hadde svart på en rekke «multiple choice»-spørsmål (flervalgs-spørsmål) om verdensbildet. Til min store overraskelse var sjimpansene best. Ettersom sjimpanser ikke kan lese, betyr det at svarene deres er random. Likevel scoret de i snitt bedre enn mennesker. 

– Med andre ord betyr det at mennesker har et forvrengt bilde av verden, noe som i stor grad er skapt av media.

– Jeg bestemte meg for å prøve en uke uten nyheter. Da uken var over var det så utrolig digg at jeg bestemte meg for å fortsette. I dag har det gått over fem år uten mainstream media og det føles helt fantastisk. Jeg har fått et mye mer positivt bilde av verden, et bilde som stemmer bedre overens med virkeligheten. Jeg sparer ekstremt mye tid på å ikke lese nyheter. 

Les mer her!

Luke 22: Jesper Algaard (Venn)

– Mitt beste tips, kanskje så åpenbart at det er lett å overse, er å sørge for å ha lave personlige utgifter og legge til rette for å kunne leve på lite. 

– Og ikke minst: Ta vare på ditt viktigste verktøy – deg selv. På samme måte som idrettsutøvere, må gründere legg til rette for å være den beste versjonen av seg selv. Finn det som gir energi og sett av tid til det. Så vil du også i hektiske og uoversiktlige perioder kunne ha et klart hode til å ta de gode beslutningene, og krefter til å gjennomføre dem. 

– Så kan det anbefales å starte noe som bidrar positivt for andre. Et stort lykke til til alle som har en gründer i magen! 

Les mer her!

Luke 23: Inger-Lovise Fjellgaard (Hera Solutions)

– For min del har det alltid vært viktig på fritiden å koble ut av miljøet jeg sitter i og koble meg på andre miljø og nettverk jeg har tilegna meg gjennom studietid, jobb og verv. Jeg foretrekker å være ferdig med jobb når jeg kommer hjem og dyrke andre interesser for å ikke la bedriften bli personligheten min – selv om det er barnet mitt. 

– Det jeg pleier å si når noen spør meg om hvordan jeg klarer å ikke snakke om jobb resten av dagen også, er at alle burde prøvd å lage litt kattelyder når de kommer hjem.

– Fra spøk til alvor – omring deg med noen som får deg til å le, som gir deg energi uten å stille profesjonelle krav men bare er gode mennesker.

Les mer her!

Luke 24: Bernt Øivind Børnich (1X Technologies)

– Produktet er hjertet i organisasjonen din. Tenk på det – hele teamet ditt jobber mot ett mål: å gjøre produktet bedre. Og når bedriften vokser, er det klart at du må bygge en solid organisasjon rundt det, men unngå å bli fanget i for mange prosesser. 

– Bruk tiden din til å være produkt-orientert, forstå teknologien og hver detalj av produktet, ikke minst bruk det hver eneste dag. Det hjelper deg å holde deg koblet til hver lille detalj, til hver funksjon som kundene og dine ansatte eksponeres for hver dag. Det er slik du virkelig forstår hva du jobber med. 

– Selv fikk jeg meg en skikkelig «wake-up call» og lærte masse da jeg og familien levde en hel måned med androiden «EVE» som ryddeassistent hjemme i Moss. 

– Anerkjenn kraften i teknologiske fremskritt. Teknologi er ikke bare et verktøy: Det er en katalysator for produktivitets-vekst. Ditt teknologiske forsprang skaper reell verdi – ikke bare for bedriften, men også for kundene. Hold deg oppdatert, eksperimenter, og integrer ny teknologi for å holde produktet ditt i forkant.

– Og selvsagt, ikke glem å ha det moro med teamet ditt. Forvent store resultater og ta vare på det underveis. 

Les mer her!

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.