klima og miljø

Sykepleieren drømte om å bli jordmor - nå hjelper hun eget tech-selskap til verden i stedet

Norsjór vei inn i akseleratorprogrammet til Techstars og Equinor.

Amalie Eilertsen, Kennet Karlsen og Jarle Haugeried i Nordsjór.
Publisert Sist oppdatert

Sykepleieren Amalie Eilertsen hadde en plan. Hun var fast bestemt på at hennes kall i livet var å hjelpe nyfødte til verden: Hun ville bli jordmor.

Men møtet med det norske helsevesenet ble alt annet enn hva hun hadde tenkt seg. Etter noen år som sykepleier, var hun frustrert over systemet.

– Jeg ble lei av å jobbe i et system som ikke hadde endringsvilje, sier hun.

Hun takket for seg og søkte på masterstudiet i entreprenørskap og innovasjon ved Universitetet i Agder. Planen var å bli gründer for å transformere helsevesenet fra utsiden.

Igjen ble det endring i planene.

«Kjedelig» oppgave rommet store muligheter

På studiet fikk hun i oppgave å undersøke markedet for for såkalt biobegroing, altså organismer som gjerne vokser på båtskrog under vann.

Temaet var et stykke fra hennes interesser innen helsevesenet, og Eilertsen kunne styre egen begeistring for oppgaven.

Men temaet skulle vise seg å romme store muligheter. Biobegroing er et enormt klimaproblem som bidrar til å spre invaderende arter fra havn til havn. En av verdens største havner, Rotterdam i Nederland, har ikke en eneste endemisk art igjen, kun spredningsarter.

Havnespy, eller japansk sjøpung ble oppdaget i Norge i Stavanger i 2020, og dekker nå over 50 prosent av havbunnen der. Arten legger seg som store tepper på havbunnen, og fortrenger alle andre arter. Miljødirektoratet frykter arten kan få store konsekvenser for økologien og naturmangfoldet i norske havområder.

Begrodde båter bruker mer drivstoff

For shipping-industrien er biobegroing også økonomisk problematisk. Enkelte utregninger som Eilertsen viser til, har pekt på at drivstofforbruket blir opp til 25 prosent høyere hvis man ikke regelmessig fjerner dette. Og fjerning er både kostbart og tidkrevende.

Biobegroing-oppgaven ble den hun jobbet mest på masterprogrammet. Etter hvert tok hun den til studiekameratene og ingeniørene Kennet Karlsen og Jarle Haugereid, og sammen med den siste medgründeren Arne Kristian Drangsholt utviklet de et konsept.

De ville fjerne biobegroing på skip med et lasersystem. Den pulserende laseren koblet på en slag børste skulle fungere litt som cellegift for en kreftpasient og ta livet av organismene før de fikk festet og spredt seg.

Grunnla selskapet vinteren 2021

Juleferien 2020 ringte havnesjefen i Kristiansand og tryglet dem om å utvikle konseptet videre, han mente det var for verdifullt til å bli liggende uprøvd. De grunnla selskapet Norsjór like etter med Eilertsen som CEO, Karlsen som CTO og Haugereid som COO.

Et år senere, og etter litt prøving og feiling, hadde de en fungerende testversjon. Juni 2022 fikk gründerne Innovasjon Norges studenttilskudd på 900.000 kroner.

Nå, når de tas inn i Techstars-programmet, er de nær å ferdigstille en såkornsrunde på 3,2 millioner kroner som blant annet skal gå til å ferdigstille en fullskala prototyp.

Vil ta politisk kamp

Techstars hadde hun aldri hørt om, men det hadde Haugeried som fikk teamet til å søke på akseleratorprogrammet etter å ha hørt om det på en podcast.

– Det var en omfattende prossess. Vi ble intervjuet av 30 stykker samtidig på et tidspunkt som hadde spørsmål om det meste.

Eilertsen har mange forventninger til ukene som kommer. Teamet vil gjerne ha innspill på utmeisling av strategiske mål - og på den politiske kampen de ser for seg kommer.

– Vi må føre en politisk kamp for å sette biobegroing mer på agendaen til industrien. Det må på plass strengere reguleringer, sier Eilertsen.

Selv om løsningen deres vil gi kundene besparelser, brenner hun for å begrense problemet med invaderende arter.

– Det får fatale konsekvenser for lokale økosystemer. Her skal vi jobbe med nettverket, sier Eilertsen.

– Og helsevesenet, når skal du fikse det?

– Det får vente litt. Men jeg skal nok vende tilbake til det med noen gode idéer når jeg bare er ferdig her.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!