#Gründerinvesterer

Stor liste: 30 startups som gründere investerer i

Gründere er spesielt svake for skalerbare produkter rettet mot massene.

Plantedyrkeren til Auk Eco
Plantedyrkeren til Auk Eco
Publisert Sist oppdatert

At gründere er opptatt av vekst, kommer ikke som et sjokk på Shifters lesere. Og da er det jo passende at bak børsnoterte Kahoot, er det den helautomatiske plantedyrkeren til Auk Eco som aller flest gründere synes å ha mest tro på.

Ludenso-gründer Eirik Gartland Wahlstrøm og gründer i Fundingpartner, Geir Atle Bore, er blant investorene som vil se flere dyrke urter på kjøkkenbenken. Der finner vi også Askeladdens Martin Schütt og Sindre Haaland i Salesscreen, og den for tiden ledende engelinvestoren i landet etter å ha passert Murshid Ali på målstreken, Christian Rokseth.

Gir kulturen ved Startuplab deler av æren

Auk-gründer Marius Waage Aabel kjenner ikke på noe forventningspress.

– Jeg synes det er gøy at gründere har troen på oss.

Han tror Startuplab er sentral grunn til at så mange har valgt å satse på selskapet som fikk en kraftig oppsving under pandemien, men senere har måttet trappe ned tempoet på utenlandssatsingen.

– Vi satt på Startuplab hvor det sitter mange gründere, og folk ble interessert i det vi holdt på med. Selv om produktet vårt ikke var ferdig, var det mange som sa at dette var noe de selv kunne tenkt seg. Så ville de være med.

Han tror nok det er litt sånn at folk har investert litt i hverandre.

– De som har kommet langt og tar exit er flinke til å støtte de som fortsatt er i en tidlig fase. Og så er gjerne ikke snakk om så uhorvelig store beløper.

– Hvorfor tror du gründere er så opptatt av å støtte hverandre?

– Jeg tror en del av det kommer av den unike kulturen som har vokst frem ved steder som Startuplab. Mens det kanskje har vært litt typisk norsk å holde kortene tett til brystet og ikke fortelle om ting man holder på med, har man en annen tilnærming her. Inspirert av kulturen i Silicon Valley blir man oppfordret til å dele og fortelle, både for å få investeringer og de første kundene.

– Hvordan synes du det fungerer å ha mange investorer med den bakgrunnen?

– Det går fint. Det har vært et par ganger hvor vi trengte signaturer fra mange og det kan være litt utfordrende, men i det store og hele har det vært uproblematisk. Jeg sender ut oppdateringer hvert kvartal og får alltid konstruktiv feedback.

Aabel investerer litt beskjedne beløp selv også, men bidrar mest med kunnskap.

– Jeg prøver å hjelpe andre startups med kompetanse. Jeg gir alle som spør et svar. Det er mitt hovedbidrag tilbake til miljøet.

Musikk og massasje

En annen trend i datamaterialet er at bedrifter som rettet seg mot konsumentmarkedet (B2C) går igjen. På plassene bak Auk ligger for eksempel Askeladdens massasjeselskap Squeeze som har seks gründere på investorlisten, blant dem Villoids Jeanette Dyhre Kvisvik og Vind Technologies Hilde K. Nøding Njøten.

Deretter følger Waved som har utviklet en løsning for å matche bakgrunnsmusikken i et lokale til en bestemt stemning. Mathias Haddal Hovet, gründer i lager- og logistikk-startupen Wanda, er blant de som har troen på det konseptet. Det har også serie-gründer Chris Moen som står bak selskaper som Breyta, Nabobil og Teston.

Andre Askeladden-konsepter som tannlegeutfordrer Blid og Pizza-baker Digg har minst tre gründere blant investorene. Det skyldes delvis måten Askeladden-systemet er konstruert hvor gründerne blir medeiere i hele konseptet. Dr. Dropins Daniel Sørli dukker for eksempel opp på eiersiden i flere av Askeladden-selskapene. Det gjør også Spacemaker-gründerne Anders Kvåle og Carl C.L. Christiansen.

Både SaaS-raketten Ardoq, klimakvote-spesialistene i Chooose, transportstyringssystemet til Zendera og Vicotees sensorer har fem gründere blant investorene.

Kahoot populære i 2021

Edtech-selskapet Kahoot gikk på børs høsten 2019. Ved utgangen av 2021 var det 11 gründerne som hadde i det minste noen få aksjer i selskapet.

Av disse finner vi Spacemaker-gründer Anders Kvåle og Dintero-gründer Daro Navaratnam. Opera-gründeren Jon S Von Tetzchner hadde også en liten post.

Kahoot-aksjen har fått hard medfart på børsen siden dette ble kjent, og selv om gründere oppgir å være langsiktige investorer, er ikke kjent for Shifter hvor mange av disse gründerne som har kvittet seg med aksjene sine siden den gangen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS