Investering

Statkraft Ventures investerer i svenske varmepumper

Aira, som leverer og installerer varmepumper i Europa, henter 1,6 milliarder i B-runde. 

Toppsjef i Aira tror «dyrtiden» gjør at flere i Europa vil gå for varmepumper isteden for gass.
Publisert Sist oppdatert

Statkraft Ventures går inn i det svenske varmepumpeselskapet Aira. Totalt hentet selskapet 1,6 milliarder i kapitalrunden, melder E24.

Selskapet er det fjerde oppstartsselskapet som kommer ut av svenske Vargas Holding, som blant annet står bak batteriprodusenten Northvolt. 

Aira sikter seg inn på det tyske, italienske og britiske markedet. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Den ferske kapitalen skal blant annet brukes til å flytte produksjonen til Airas egen fabrikk i Polen - for øvrig en tidligere Volvo-fabrikk. I dag tilbyr de både salg, installering og betalingsløsninger, men de fysiske varmepumpene har hittil vært produsert av andre.

De andre som har gått inn med penger er oppkjøpsfondet Altor, svenske Kinnevik og det Singapore-baserte investeringsselskapet Temasek.

«Dyrtid» er varmepumpe-tid

Investeringsdirektør Lars Odin Mellemseter i Statkraft Ventures sier til E24 at den lave bruken av varmepumper utenfor Norden er en av grunnene til at de investerer. 

– I tillegg er timingen til Aira meget god da stadig flere land tilbyr støtte for å stimulere bruk av varmepumper. Vi er overbeviste om at Aira vil være et meget positivt bidrag i Statkraft Ventures sin portefølje med raskt-voksende klimateknologiselskaper, sier han.

CEO i Aira, Martin Lewerth, sier til avisa at han tror investeringene er et resultat av den såkalte «dyrtiden». 

– Det er dyrt å leve og alle konsumenter ser hva de kan spare penger på. Men også fra et investeringsperspektiv – der ser man at det finnes en stor interesse for å se på investeringer som er langsiktige og hjelper til å drive omstillingen, sier han.