karbonfangst

Startup vil fange avgasser fra råtten mat og kloakk - henter 30 millioner

Her er verdsettelsen da Inherit Carbon Solutions gikk med japanske Sumitomo og et kobbel av norske investorer på eiersiden.

Åpent anlegg for behandling av kloakk i Sveits.
Publisert

Inherit Carbon Solutions bruker matavfall og kloakk til å fjerne CO2 fra atmosfæren. Selskapet har utviklet løsninger som fanger CO2, gjør gassen flytende, og lagrer den i det som forhåpentligvis blir 1000-vis av år. 

Selskapet ble startet av gründerne Kaja Voss og Mike Carpenter som begge har lang erfaring fra arbeid med karbonfangst i industrien.

Råtten mat og kloakk

Tanken bak Inherit er at matavfall som råtner, skiller ut CO2. Globalt finnes det flere tusen anlegg for behandling av biogass, som blant annet tar imot kloakk og annet organisk materiale, og omdanner det til methan-gass som igjen brukes til oppvarming og etter hvert også endre ting som drivstoff for biogass-busser. 

Men disse anleggene har som en del av prosessen måtte slippe CO2 rett ut i atmosfæren. Inherits løsning skal bidra med å fange disse utslippene og skal være verifisert gjennom det såkalte Puro Registry som også jobber med selskaper som Microsoft og Yara. 

Inherit utvikler også en løsning for kjøp og salg av CO2-en og kvotene som opprettes i forbindelse med gassen som fanges. 

Detaljene fra kapitalforhøyelsen

Nylig kom det japanske konglomeratet Sumitomo inn på eiersiden og som strategisk partner. Planen skal ifølge den japanske nyhetstjenesten Nikkei være å bygge ut et tilbud om karbonfangst til selskapets egne kunder fra 2025.

Detaljene fra runden har ikke vært omtalt tidligere. 

I dokumentene, som Shifter har hentet ut, går det frem at Inherit totalt har styrket egenkapitalen med 30 millioner kroner i en todelt transaksjon. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

I første del har konvertible lån fra Stratel, som forvalter familieformuen til Lorentzen-familien, og Odfjell-familiens venture-arm Farvatn, blitt konvertert til aksjer. I denne delen av transaksjonen ble selskapet verdsatt til rundt 67 millioner kroner. 

I andre del kom Sumitomo inn sammen med Equinor Ventures, som øker aksjebeholdningen fra tidligere investeringer. Total tegning i denne delen var på 25 millioner kroner, og ventureinvestorene Momentum og Arkwright tegnet seg for mindre beløp. 

Verdsettelsen var høyere denne gangen, om lag 100 millioner kroner etter penger. 

For åpenhetens skyld: Farvatn har en liten eierandel i Shifter Media.