sirkulærøkonomi

Startup lar deg pante den gamle mobilen i automaten mens du handler brød og melk

Kunstig intelligens anslår hvor mye du får betalt for telefonen.

Det finske oppstartsselskapet Swappie har hatt en eventyrlig vekst med sin løsning for kjøp og salg av brukte mobiltelefoner. Nå har de tatt enda et grep for å gjøre det enklere å bli kvitt den gamle telefonen.

Mens du tidligere har måttet sende inn din telefon til Swappie, kommer det nå panteautomater i en rekke ICA dagligvarebutikker i Sverige. Automatene bruker ifølge selskapet kunstig intelligens til å vurdere hva telefonen er verdt. Vurderingen tar ett til to minutter, og innebærer at du må koble telefonen til automaten med en kabel. Automaten tar også bilde av telefonen fra ulike sider, for å anslå hvor «herjet» telefonen er.

Er du fornøyd med den foreslåtte prisen, skriver du inn dine bankdetaljer, og pengene er på kontoen din allerede dagen etterpå, ifølge Swappie.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Prisen vil naturligvis variere ut fra modell og tilstand på telefonen. Shifters lille undersøkelse viser at pengene du får fra Swappie for en Iphone 8 med 64GB går fra 60 kroner til 700 kroner, der førstnevnte pris er for knust skjerm og dårlig batteri, mens sistnevnte pris krever at telefonen er ganske så strøken med godt batteri. 

Det finnes et par små detaljer å merke seg for nordmenn som skulle øyne en enkel omvendt svenskehandel - automatene overfører bare til svenske bankkontoer. Og automatene spiser for øvrig foreløpig bare Apple-telefoner.