Twitter-sjefen Jack Dorsey, er jo også gründer og sjef for betalingsselskapet Square. Nå gjennomfører selskapet et av de største oppkjøpene innen fintech hittil.

Square kjøper Klarna-konkurrent

Jack Dorseys fintech-selskap betaler 255 milliarder kroner for det australske «kjøp nå, betal senere»-selskapet Afterpay.

Publisert Sist oppdatert

Her til lands er nok ikke Afterpay særlig godt kjent, men internasjonalt er selskapet en av de fremste konkurrentene til Klarna innen det etter hvert så populære betalingsegmentet «kjøp nå, betal senere».

– Square og Afterpay har et felles mål. Vi har bygget selskapene for å gjøre det finansielle systemet mer rettferdig, tilgjengelig og inkluderende. Afterpay har skapt et troverdig varemerke i tråd med de prinsippene, sier Jack Dorsey i en uttalelse.

Betaler i aksjer

Square er villig til å betale 29 milliarder dollar, cirka 255 milliarder kroner for det australske selskapet. Tilbudet er mer enn 30 prosent høyere enn selskapets kurs da Sydney-børsen stengte fredag.

Oppgjøret skjer gjennom at Square utsteder nye aksjer i selskapet, og innebærer at Afterpay-eierne vil sitte igjen med cirka 18,5 prosent av det nye selskapet. Styret i Afterpay har enstemmig rekommandert aksjeeierne å si ja til budet.

Klarna er større

Afterpay, som ble grunnlagt i 2014 av Nick Molnar og Anthony Eisen, har vokst raskt de siste årene. I 2020 økte inntektene med 97 prosent til 519 millioner australske dollar, cirka 3,35 millarder kroner.

Det er imidlertid en bit igjen til den svenske konkurrenten Klarna som i 2020 for første gang passerte 10 milliarder kroner i inntekter.

Men Klarna må regne med betydelig tøffere konkurranse i USA etter Square-kjøpet. Dorseys selskap planlegger å integrere «kjøp nå, betal senere»-funksjonaliteten i sitt eget tilbud i USA.

Tredje oppkjøpet i år

Til forskjell fra Klarna som fortsatt må ta ganske så store kredittap for å etablere seg i USA, er Square et lønnsomt selskap. I andre kvartal 2021 kunne selskapet melde om en bruttofortjeneste på 1,14 milliarder dollar, drøyt 10 milliarder kroner, og et resultat før skatt på 194 millioner dollar.

Oppkjøpet, som er det største noen sinne i av et australsk selskap, må godkjennes av relevante myndigheter og ventes være klart i første kvartal 2022.

Det er det tredje store kjøpet Square gjør i år. I mars kjøpte selskapet en majoritetsandel i musikktjenesten Tidal for 297 millioner dollar. Og nå i sommer la Square en ukjent sum på bordet for Crew, en plattform som hjelper selskap å å organisere behovet av personal som jobber på timesbasis. Noe som det er et stort behov av i USA, der over halvparten av alle lønnsmottakere jobber på timesbasis.