ai

Spleiselag for AI på sørlandet kjøper inn «helt fantastisk regnekraft»

Sparebanken Sør og UiA skal kjøpe inn seks superdatamaskiner i AI-satsing.

Fra venstre: Professor Ole-Christoffer Granmo, rektor Sunniva Whittaker og direktør i Sparebanken Sør Eva Kvelland.
Publisert

En gruppe aktører på sørlandet mener AI-løsninger bruker mye strøm, koster penger, kan opptre diskriminerende og ser det som problematisk at teknologien styres av de samme gigantselskapene som kontrollerer mye annet i vår digitale hverdag.

Nå går Sparebanken Sør og UiA sammen om å utvikle et alternativ. Bak prosjektet står AI-forsker, professor Ole-Christoffer Granmo fra UiA.

– Det er store utfordringer med dagens mest populære verktøy, sier Granmo.

26,9 millioner

Sparebanken Sør går nå inn i et spleiselag for å få på plass totalt seks superdatamaskiner og to doktorgradsstipendiater. UiA dekker selv kostnaden til to av datamaskinene, mens banken bidrar med resten.

– Sparebanken Sør skal bidra til å utvikle regionen, og da er universitetet en viktig samarbeidspartner. Det er ekstra gøy når vi kan løfte lokal forskning i verdensklasse, der både teknologi og miljø er viktig. Dette er en satsing og et arbeid hele landsdelen kan være stolt av, sier konserndirektør for marked og kommunikasjon Eva Kvelland i Sparebanken Sør.

– Dette er en betydelig gave fra Sparebanken Sør som går rett inn i aktivt arbeid i vårt allerede sterke miljø for kunstig intelligens. Vi takker banken og hyller dem for å se den samfunnsmessige betydningen som ligger i dette, sier UiAs rektor Sunniva Whittaker.

Superdatamaskinene skal være noe av det råeste som finnes på markedet. To av seks maskiner er allerede på plass.

– Vi får en regnekraft på 208 petaFlops. Med mer folkelige ord; helt fantastisk regnekraft som gir unike muligheter for å realisere vår satsing. Det er de gigantiske amerikanske og kinesiske selskapene som dominerer utviklingen. Norge og resten av Europa ligger langt bak, og vi trenger regnekraft for å henge med, sier Granmo.

Målene for den femårige satsingen er:

  • Å etablere UiA og Sørlandet som en pioner innen demokratisk kunstig intelligens
  • Utvikle demokratisk AI-teknologi for helsesektoren i samarbeid med Sørlandet sykehus
  • Skape et gratis, åpent, forståelig, grønt og tilgjengelig alternativ til kunstig intelligens fra teknologigigantene
  • Utvikle demokratisk AI-teknologi på tvers av UiAs fagfelt

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.